Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Λιγότεροι φόροι σε όσους προστατεύουν το περιβάλλον


Πρόταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Λιγότερους φόρους σε όσους περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προστατεύουν την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων, τιμολόγηση του νερού άρδευσης που χρησιμοποιείται στην γεωργία και απαγόρευση της οικιστικής ανάπτυξης εντός των ορίων των παράκτιων υγροτόπων, προτείνει στην τελική της έκθεση, η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος.
«Από τις εργασίες της Επιτροπής διαπιστώθηκε μία ακατανόητη σπατάλη υδατικών πόρων αλλά και μια επίσης ακατανόητη αντίληψη ότι οι ποταμοί και οι λίμνες μπορεί να είναι παραλήπτες αστικής, γεωργικής και βιομηχανικής ρύπανσης» αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κώστας Καρτάλης τονίζοντας ότι σε πολλά ποτάμια και λίμνες στη χώρα μας η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς διέπονται από νομοθεσία του 1965!
Για την προστασία των επιφανειακών υδάτων (ποταμών-λιμνών) η Υποεπιτροπή προτείνει την ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελέγχων, τη διατήρηση μητρώου περιβαλλοντικών παραβάσεων με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο καθώς επίσης και την μείωση του φορολογικού βάρους των φορέων της μεταποίησης που εκσυγχρονίζουν τις περιβαλλοντικές υποδομές τους (διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων) και περιορίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Επιπλέον για την προστασία των ποταμών και των λιμνών, προτείνεται η οριοθέτηση τους κατά απόλυτη προτεραιότητα και σε δεύτερη φάση ο καθορισμός ζώνης άμεσης προστασίας, η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τα 100m πλάτος.
Να καταργηθούν οι βόθροι
Προτείνονται επίσης η παύση υδροληψίας με απευθείας άντληση παρά μόνο από προκαθορισμένα και εγκεκριμένα σημεία άντλησης και η δημιουργία υποχρεωτικά στεγανών βόθρων ή δικτύου αποχέτευσης.
Όπου αυτό δεν είναι εφικτό προτείνεται μεταφορά σε βιολογικούς καθαρισμούς των αστικών αποβλήτων χωριών ή και μικρών πόλεων, έτσι ώστε να καταργηθούν οι απορροφητικοί βόθροι τουλάχιστον στους οικισμούς που άπτονται του ποταμού ή της λίμνης ή βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από τα 500 μέτρα από αυτόν και την απαγόρευση διάτρησης γεωτρήσεων σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρα από τον ποταμό ή τη λίμνη.
Η Υποεπιτροπή καλεί επίσης το Υπουργείο Οικονομίας να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο ειδικά μέτρα για την ενσωμάτωση σε παραγωγικές επενδύσεις τεχνολογιών προστασίας και εξοικονόμησης των υδατικών πόρων.
Σημαντική παράμετρος είναι η αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης αλλά και η αντιμετώπιση δράσεων επανόρθωσης της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί το υδατικό σύστημα της χώρας, σε περιοχές εντατικής γεωργίας ή καταγραφής υψηλής ρύπανσης επιφανειακών και υπογείων υδάτων, όπως η περιοχή Ασωπού-Οινοφύτων, κ.α.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: