Σημαντικές κρίνονται οι επιπτώσεις στην παραγωγή ορισμένων αγροτικών προϊόντων από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Εγκαύματα από τον ήλιο, μυκητολογικές προσβολές, επιθέσεις λεπιδόπτερων, είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες του συνδυασμού αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας το φετινό καλοκαίρι, ενώ προβλήματα προκάλεσε και ο σχετικά ζεστός χειμώνας. Πρόκειται για ορισμένες ακόμα ενδείξεις από το βαρύ αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.
«Η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί μυκητολογικά προβλήματα στα κολοκυθοειδή», σημειώνει στην "Καθημερινή" ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Κώστας Ακουμιανάκης. «Τα προϊόντα αυτά δεν βγαίνουν στην αγορά, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικές απώλειες ο καλλιεργητής. Από την άλλη, όμως, όσα προϊόντα δεν καταστραφούν, έχουν αυξημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά».
Κηπευτικά και ευπαθή προϊόντα, όπως η πιπεριά, η μελιτζάνα και η ντομάτα, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο! «Τα ηλιοεγκαύματα είναι συχνά, με αποτέλεσμα την καταστροφή των προϊόντων. Δεν είναι μακριά η εποχή, που οι καλλιεργητές θα αναπτύσσουν δικτυοκήπια για την προστασία από τον ήλιο, δηλαδή ελαφρές κατασκευές, με ένα ελαφρό δίχτυ πάνω από τα κηπευτικά», συμπληρώνει ο κ. Ακουμιανάκης.
Ο υγρός καιρός
Η αυξημένη υγρασία έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στην παραγωγή κρεμμυδιών. «Ο υγρός καιρός ευνοεί επιθέσεις από τον περονόσπορο και μύκητες», λέει ο βιοκαλλιεργητής κ. Μπάμπης Τσοκανής, «τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία. Η ζέστη στη Βοιωτία ήταν πραγματικά έντονη, γιατί φέτος έλειψαν τα αεράκια».
«Η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί μυκητολογικά προβλήματα στα κολοκυθοειδή», σημειώνει στην "Καθημερινή" ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Κώστας Ακουμιανάκης. «Τα προϊόντα αυτά δεν βγαίνουν στην αγορά, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικές απώλειες ο καλλιεργητής. Από την άλλη, όμως, όσα προϊόντα δεν καταστραφούν, έχουν αυξημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά».
Κηπευτικά και ευπαθή προϊόντα, όπως η πιπεριά, η μελιτζάνα και η ντομάτα, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο! «Τα ηλιοεγκαύματα είναι συχνά, με αποτέλεσμα την καταστροφή των προϊόντων. Δεν είναι μακριά η εποχή, που οι καλλιεργητές θα αναπτύσσουν δικτυοκήπια για την προστασία από τον ήλιο, δηλαδή ελαφρές κατασκευές, με ένα ελαφρό δίχτυ πάνω από τα κηπευτικά», συμπληρώνει ο κ. Ακουμιανάκης.
Ο υγρός καιρός
Η αυξημένη υγρασία έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στην παραγωγή κρεμμυδιών. «Ο υγρός καιρός ευνοεί επιθέσεις από τον περονόσπορο και μύκητες», λέει ο βιοκαλλιεργητής κ. Μπάμπης Τσοκανής, «τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία. Η ζέστη στη Βοιωτία ήταν πραγματικά έντονη, γιατί φέτος έλειψαν τα αεράκια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου