Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Άνοδος τιμών και κερδών στο βαμβάκι!!!


Μικρή η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι στις Βοιωτικές καλλιέργειες…



Μ. Πικάσης: : «Καλή τιμή για τον βαμβακοπαραγωγό στις σημερινές συγκυρίες»

Σημαντικά αυξημένες τιμές, σε σχέση με πέρυσι, είναι έτοιμα να προσφέρουν στους καλλιεργητές τα εκκοκκιστήρια βάμβακος της χώρας, καθώς οι διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βαμβακιού είναι αισθητά υψηλότερες.
Η παραγωγή ωστόσο, είναι μειωμένη, κυρίως λόγω του πράσινου σκουληκιού που χτύπησε τα φυτά σε ορισμένες περιοχές, όμως και πάλι το ελληνικό βαμβάκι είναι καλής ποιότητας.
Θήβα Βοιωτία
«Η παραγωγή πανελλαδικά είναι μειωμένη και σαν καλλιέργεια, αλλά η φετινή χρονιά έχει μια ιδιαιτερότητα: Έχουμε μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή κατά συνέπεια μειωμένη καλλιέργεια, και παγκόσμια αποθέματα μικρά. Όλα αυτά συντείνουν ώστε η τιμή που θα διαμορφωθεί να είναι ικανοποιητική για τον βαμβακοπαραγωγό και σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στα 50 λεπτά» εξηγεί ο Δ/ντης της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας Μ. Πικάσης, εκτιμώντας την ως «καλή τιμή για τον βαμβακοπαραγωγό στις σημερινές συγκυρίες»
«Υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για το ελληνικό βαμβάκι» υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας πως κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως ο λευκός χρυσός της Ελλάδας.
«Πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι με κάποιες προϋποθέσεις» τονίζει, αναφερόμενος στην τυποποίηση του βαμβακιού, με συγκεκριμένες ποικιλίες, με συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα δίνουν καλής ποιότητας προϊόν, έτσι ώστε το προϊόν να λάβει και πάλι τον χαρακτηρισμό «λευκός χρυσός της Ελλάδας».
«Στην Βοιωτία ωστόσο, οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι είναι μικρές σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας» επισημαίνει ο Διευθυντής της ΕΓΣΘ, μιλώντας για την εφαρμογή της συνδεδεμένης ενίσχυσης η οποία εξαρτάται από την παραγωγή ανά στρέμμα άρα, μέθοδος που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά την φετινή χρονιά, που η προσβολή από το πράσινο σκουλήκι έχει πάρει ενδημική.
Η εκκοκκιστική περίοδος πάντως αρχίζει και απ’ ότι φαίνεται θα εξασφαλίσει αυξημένο εισόδημα τόσο στους καλλιεργητές όσο και στα εκκοκκιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: