Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Γιατί και για ποιον οι Επενδύσεις;


Από τον πολιτικό μηχανικό
Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Οι μετά την υπογραφή τυμπανοκρουσίες της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας αφορούν πρωτίστως τις θετικές προοπτικές για κάποια τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου. Υπηρετούν την ανάγκη ευνοϊκού κλίματος στον τομέα της οικονομίας, χωρίς να περιέχουν τίποτα που να δείχνει ότι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας. Τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ιστορικά, νομοτελειακά , πάντα έψαχναν τομείς, κλάδους, εδάφη , ακόμη και ολόκληρες οικονομίες με σίγουρη την αύξηση της κερδοφορίας τους. Για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω, το 'καναν εδώ και αιώνες στον πρώιμο καπιταλισμό ως τα τέλη του 18ου αιώνα κατά σειρά (Βενετσιάνοι Γενοβέζοι, Ίβηρες , Ολλανδοί) Από τα τέλη του 18ου ως τα μέσα του 20ου συνέχισαν κυρίως οι πολυεθνικές της Αγγλίας και δευτερευόντως της Γαλλίας .
Ακολούθησε ο Αμερικανικός κύκλος και λιγότερο ο Ρωσικός. Σήμερα η Pax Americana έχει τελειώσει. Η χρηματοπιστωτική κρίση έφερε την εξάντληση της ηγεμονίας της. Η Κίνα παίρνει τη σκυτάλη. Το ιστορικό παιχνίδι της εναλλαγής των ρόλων ανάμεσα στον καθιερωμένο και αναδυόμενο κέντρο καπιταλισμού φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Τηρουμένων των αναλογιών και χαριτολογώντας θα έλεγα ότι στον έρωτα και τον καπιταλισμό κάθε αλλαγή σκυτάλης συμπίπτει με μια ‘’προδοσία’’. Στο ζήτημά μας έχουμε μια ‘’προδοσία’’ της αστικής τάξης απέναντι στον εαυτό της αφού το κέντρο του καπιταλισμού μετατοπίζεται στην Ανατολική Ασία.
Το προείπε ο Ναπολέοντας πριν 200 χρόνια: ‘’ Αφήστε την Κίνα να κοιμάται . Αν ξυπνήσει ο γίγαντας θα ταρακουνήσει τον κόσμο’’ . Προηγήθηκε μια 15ετία εξαγωγής εμπορευμάτων της προς τις χώρες της Δύσης . Οι ντροπαλοί μικροπωλητές γίνονται σιγά-σιγά αλαζόνες επενδυτές , σιγοντάρουν τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση εργασίας. Δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις μαζικής εξαγωγής κεφαλαίων, γίνονται απαραίτητη επιχειρηματική ελίτ στη Γηραιά Ήπειρο και με την αγορά ευρωπαϊκού χρέους κλείνουν το μάτι στη χρηματοπιστωτική τοκογλυφία. Όπως με άλλες χώρες έτσι και με την Ελλάδα υπέγραψαν κερδοφόρες, συμφωνίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, για το κινέζικο κεφάλαιο.

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: