Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

"Άφθαρτες Αξίες": Έτοιμο το νέο βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη


Τυπώθηκε και κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατσιμπάρδη, που έχει τον τίτλο ¨ΑΦΘΑΡΤΕΣ ΑΞΙΕΣ¨. Ο συγγραφέας προσεγγίζει – όπως και με προηγούμενα βιβλία του – θέματα του κλασικού πολιτισμού αλλά, τούτη τη φορά, και ζητήματα πολιτισμού στον αθλητισμό, όπως καταγράφονται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ελληνικό χώρο αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τον ευτελισμό του ολυμπιακού ιδεώδους, όπως τον βίωσε ως πολιτικός, πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και βαλκανιονίκης, τον βιώνει δε σήμερα, ακόμα πιο έντονα, ως πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨. Μάλιστα ο Γιώργος Κατσιμπάρδης δεν διστάζει να καταφερθεί, με στοιχεία, κατά των μεγάλων Διεθνών Αθλητικών Οργανώσεων (ΔΟΕ, FIFA, IAAF, UEFA, FINA, UCI, κ.α.) οι οποίες, ενώ στα καταστατικά τους αναφέρουν ρητά ότι είναι μη κερδοσκοπικές, στην ουσία έχουν μεταβληθεί σε κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις καθώς έχουν εμπορευματοποιήσει την αθλητική ιδέα, ενώ διάφορα στελέχη τους ουσιαστικά ενθαρρύνουν, άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα, τα συνδικάτα που διακινούν αναβολικά ή που υποκινούν πράξεις βίας στα γήπεδα, καταρρακώνοντας έτσι την αθλητική ιδέα και τις αξίες που αυτή εμπεριέχει. Παράλληλα καλεί κυβερνήσεις και κοινοβούλια των κρατών να παρέμβουν και να επιβάλλουν στις Διεθνείς αυτές Ομοσπονδίες να λειτουργούν δημοκρατικά, με διαφάνεια έτσι ώστε, αφενός μεν να διευκολύνουν τη νεολαία στην άσκηση του δικαιώματός της για σωστή άθληση και ψυχαγωγία, αφετέρου δε να την προστατεύουν από τα φαινόμενα βίας και ντόπινγκ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο καιρό μετά από τις ομιλίες του Γιώργου Κατσιμπάρδη στα Συνέδρια και τις ¨Ημερίδες¨ τής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, όπου είχε θέσει τα παραπάνω ζητήματα – ομιλίες οι οποίες αποτελούν τον κύριο άξονα του βιβλίου του – εκδηλώθηκε μια σοβαρή κίνηση που συμπίπτει με τις απόψεις του. Συγκεκριμένα οι υπουργοί Αθλητισμού των χωρών της Κοινοπολιτείας (Αγγλίας, Σκωτίας, Ινδίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Κύπρου κ.α.), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δράσης των παραπάνω Διεθνών Ομοσπονδιών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, υιοθέτησε τις απόψεις του Γιώργου Κατσιμπάρδη και πρότεινε όλα αυτά να φτάσουν μέχρι και τον Ο.Η.Ε.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνεται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιώργου Κατσιμπάρδη, με την οποία από τη μια μεριά εξηγεί πώς – ως βουλευτής, βαλκανιονίκης και πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. – είχε τιμήσει τη μνήμη του δολοφονημένου βουλευτή, βαλκανιονίκη και μέλους του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Γρηγόρη Λαμπράκη, και από την άλλη αναδεικνύει τον ευεργετικό ρόλο που είχε παίξει η δολοφονία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: