Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σταύρος Μυλωνάς:Ας δούμε και το δάσος και τα προβλήματα που έρχονται


Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το Aυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς και στέλεχος του kireas.org.

O σκοπός αυτών των εκλογών τελικά είναι αν θα γίνουν άλλες εκλογές και ποιος από τους δυο θύτες μας θα είναι ο καλύτερος σωτήρας μας. Το μήνυμα έχει αναδειχθεί σε πιο σημαντικό από το έργο. Οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια επικεντρώνονται στο «μήνυμα των εκλογών» και όχι στο έργο που θα πρέπει επιτελέσουν οι αυτοδιοικούμενες αρχές αν εκλεχτούν. Εμείς οι ψηφοφόροι και ενεργοί πολίτες έχουμε υποβαθμιστεί σε αποστολείς μηνυμάτων αντί για ελεχτορες εκπρόσωπων. Το νεόδμητο «σύστημα αποκεντρωμένης διοίκησης» κατευθύνεται προς κατεδάφιση, έρμαιο της «συγκεντρωτικής νοοτροπίας» των δυο δεινόσαυρων. Πόσες ευκαιρίες θα πρέπει να δώσουμε στα δυο μεγάλα κόμματα να «επανορθώσουν» τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς να θεωρηθούμε μωροί; Τι δείγματα έχουμε ότι η νοοτροπία τους έχει αλλάξει από τότε που μας φέσωναν και μας έστελναν στην αγκαλιά του ΔΝΤ και του μνημονίου; Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα στον αέρα της εκλογικής πόλωσης που να μυρίζει άνοιξη.
Ελπίζω ότι οι πολίτες σε αυτές οι εκλογες θα σκεφτούν ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ένα σημαντικότερο ρόλο στην ζωή τους από την αποστολή μηνυμάτων στα κομματικά κέντρα της Αθήνας. Στην Ευρώπη, οι περιφέρειες έχουν αρχίσει να διεκδικούν ένα πιο ενεργό ρόλο ανεξάρτητο από τις κεντρικές κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της χρηματοδότησης της περιφερειακής ανάπτυξης και του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι προτεραιότητες της Στερεάς Ελλάδας, δεν είναι απαραίτητα οι ίδιες με αυτές της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.
Η ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας ιδιαίτερα σε αυτή την κρίση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιφερειακή πολιτική και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ λήγουν το 2013, και είναι πιθανόν να υποστούν περικοπές στην νέα χρηματοδοτική περίοδο. Νομίζω ότι σαν εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να δούμε το δασός από ψηλά και να δούμε λίγο πιο μακριά από την 7η Νοέμβριου ή την 12η Δεκεμβρίου. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την ΕΕ μέσα στη τούρλα της εκλογικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης τρων δυο μεγάλων κόμματων. Η εκλεγμένη Περιφερειακή Αρχή Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία σημαντικά θέματα:
- Καλύτερη χρήση των πόρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτό ίσως απαιτεί επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων δράσεων και αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της . Μεγαλύτερη ευελιξία στην υποστήριξη των στόχων για μείωση της ανεργίας, και την κατάρτιση των εργαζομένων που απειλούνται με απόλυση. Μείωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων για χρηματοδότηση στις μικρότερες επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων JEREMIE και JESSICA και προώθηση των ευκαιριών στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Αντιμετώπιση της χαμηλής απορροφητικότητας των πόρων της ΕΕ
Οι περιφέρειες της Ελλάδας απορροφούν μόνο το 12% των κοινοτικών πόρων που τους αναλογούν. Ο μέσος όρος απορροφητικότητας των χωρών της ΕΕ είναι 27%. Οι κύριοι λόγοι είναι μη ύπαρξη του ποσού της συγχρηματοδότησης και καθυστερήσεις στην ωρίμανση των έργων. Δηλαδή οφείλεται σε καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και τις υποστηριχτικές τεχνικές μελέτες. Η ανάγκη συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημόσιες αρχές, και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προετοιμασίας τεχνικών μελετών είναι κρίσιμα. Δεν είναι δυνατόν η χρεωκοπημένη Λετονία να έχει απορροφητικότητα πόρων 3 φορές μεγαλύτερη από εμάς. Για να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων ίσως χρειαστεί η μεγαλύτερη απλούστευση ,σαφήνεια και συνέπεια στα κριτήρια εκλεξιμότητας των προτάσεων.
-το μέλλον της περιφερειακής χρηματοδότησης της ΕΕ μετά το 2013 και δια-περιφερειακη συνεργασία.
Η χρηματοδότηση της ΕΕ στις περιφέρειες αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτή την στιγμή υπάρχει φόβος ότι θα γίνουν μεγάλες περικοπές μετά το 2013 με σοβαρές συνέπειες για την Στέρεα Ελλάδα όπως και τις άλλες περιφέρειες. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να ενώσει την φωνή της με τις περιφέρειες της ΕΕ και να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2013. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών της οποίας είναι μέλος και η Στερεά Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η φετινή χρονιά είναι καθοριστική για τον καθορισμό των θεμελίων της μελλοντικής πολιτικής γιατί φέτος θα αποφασιστεί τ το πλαίσιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ και η στρατηγική Ευρώπη-2020 - που καθορίζουν τα σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη και την αειφόρο ανάπτυξη στην επόμενη δεκαετία. Η ενεργός και από κοινού δράση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τις άλλες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: