Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά στοιχεία από την Ελλάδα για τρόφιμα μολυσμένα με βαρέα μέταλλα από την περιοχή του Ασωπού


Μετά απο ερώτηση του Ευρωβουλευτή Θεόδωρου Σκυλακάκη

Η υπόθεση των γεωργικών προϊόντων των περιοχών της Θήβας και των Οινοφύτων, που είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα ως αποτέλεσμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού και ήλθε στο φως της δημοσιότητας μετά από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τέθηκε υπόψη της Ευρωπαικής Επιτροπής μέσω σχετικής ερώτησης που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί εάν η Επιτροπή έχει λάβει γνώση αυτής της έρευνας ή άλλων στοιχείων που αφορούν την ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία καταλήγουν στον τελικό καταναλωτή.
Απαντώντας ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτή κ. Dalli, τονίζει ότι "Η Επιτροπή δεν γνωρίζει τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ούτε έχει λάβει ενημέρωση σχετικά με τα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα από την Ελλάδα μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Επιτροπής (RASFF)". Επίσης αναφέρει ότι " για τους ελέγχους και την επιβολή των μέγιστων ορίων για τα βαρέα μέταλλα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών" και για τον λόγο αυτό "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστησε την προσοχή των ελληνικών αρχών στο ζήτημα αυτό και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες".
Σύμφωνα με τη μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, βασικά τρόφιμα όπως πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που καλλιεργούνται στη Θήβα και τα Οινόφυτα, είναι επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων (όπως νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδο και κάδμιο), ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 900% σε σχέση με το επιτρεπτά όρια ή τα αντίστοιχα επίπεδα σε άλλες περιοχές.
Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι....

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: