Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

"Ο λογαριασμός απο τον Σοσιαλισμό"


Άρθρο του Μιχάλη Γιαννάκη*
στην "Δημοκρατία"

Λέγεται ότι όταν ο σοβιετικός ηγέτης Χρουτσόφ παρέδωσε την εξουσία στον διάδοχό του Μπρέσνιεφ, του έδωσε και δύο επιστολές, προτρέποντας τον να ανοίξει την κάθε επιστολή, όποτε αντιμετωπίζε δυσκολίες στην πολιτική διαχείριση της Σοβιετικής Ομοσπονδίας. Σύντομα, ο διάδοχος του Χρουτσόφ αντιμετώπισε την πρώτη πολιτική καταιγίδα που τον έφερε στο μάτι του κυκλώνα. Ανοίγοντας ο Μπρέσνιεφ την πρώτη επιστολή, ο Χρουτσόφ τον προέτρεπε να ρίξει το φταίξιμο στον ίδιο για την όλη κατάσταση, όπως και τελικά έπραξε. Πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο όμως ξαναβρέθηκε σε δύσκολη θέση οπότε ανοίγοντας την δεύτερη επιστολή διάβασε την προτροπή του Χρουτσόφ να καθίσει και να γράψει δύο επιστολές για τον δικό του διάδοχο.
Οι «σοσιαλιστικές» καταβολές του Γιώργου Παπανδρέου επιβεβαιώθηκαν από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ των Οκτώβρη του 2009. Επιρρίπτοντας την πέτρα του αναθέματος για όλα τα δεινά της ελληνικής οικονομίας στον προκάτοχό του, ο σημερινός Πρωθυπουργός διατήρησε την παράδοση της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, την οποία πομπωδώς εκπροσωπεί στο εξωτερικό και το εσωτερικό, αγνοώντας την όποια ευθύνη φέρει και ο ίδιος ως επιφανές στέλεχος των κυβερνήσεων του 1981-1989 και 1993-2004 αλλά και την πολιτική ευθύνη ανεύθυνων τοποθετήσεων, του τύπου «λεφτά υπάρχουν».
Πολύ φοβάμαι όμως –αν δεν το ελπίζω κατά βάθος- ότι ο κύριος Παπανδρέου έχει ήδη αρχίσει την συγγραφή και της δεύτερης επιστολής, που θα παραδώσει στον Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό γιατί δεν μπορεί πλέον να καλλιεργήσει την εντύπωση της «επαράτου» δεξιάς, ούτε να κρύψει τις δικές του αποτυχημένες επιλογές και αδιέξοδα.
Ο πρόσφατος δανεισμός εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, με επιτόκια υψηλότερα από τον δανεισμό του Αυγούστου αλλά και ψηλότερα από τα επιτόκια της περιόδου πριν τη προσφυγή στον Μηχανισμό στήριξης, αποδεικνύουν τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το κόστος, όμως, αυτών των αποτυχημένων επιλογών βαραίνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, που πλέον επιθυμούν όλο και πιο έντονα, την εφαρμογή ενός διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής, που θα αποτινάξει τον ζυγό του Μνημονίου και θα δώσει ελπίδα προόδου, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία.

* Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: