Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ντοκιμαντέρ για τους κήπους του Αλιάρτου


Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ντοκιμαντέρ για τους «Κήπους Αλιάρτου» παραγωγής Δήμου Αλιάρτου και Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (παραγωγή 2010).
Το ντοκιμαντέρ μέσα από μια ιστορική αναδρομή της ευρύτερης περιοχής της Κωπαΐδας αναδεικνύει την ομορφιά και την σημασία των «Κήπων Αλιάρτου» για ολόκληρη τη Βοιωτία.
Οι «Κήποι Αλιάρτου» αποτελούν μοναδικό στη χώρα μας δείγμα Αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων ενώ στον ίδιο χώρο σώζονται αγροτό-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες και διοικητικά κτίρια του 19ου αιώνα της Αγγλικής εταιρείας «Lake Copais Co Ltd» η οποία το 1890 αποξήρανε με επιτυχία τη Λίμνη Κωπαΐδα και εκμεταλλεύτηκε την πεδιάδα μέχρι το 1953 όταν το Ελληνικό Δημόσιο εξαγόρασε το κτήμα.
Αν και τόσο η έκταση των «Κήπων» όσο και τα κτίρια της Αγγλικής Εταιρείας έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία, ο Οργανισμός Κωπαΐδας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως ιδιοκτήτες του χώρου αδυνατούν να τα συντηρήσουν επαρκώς και να τα αναδείξουν.
Η εγκατάλειψη των «Κήπων» από τους ιδιοκτήτες της στερεί από τον Δήμο Αλιάρτου τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού του αποθέματος προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
Στο ντοκιμαντέρ εκφράζουν τις απόψεις τους, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες των Κήπων, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ο διευθυντής του Οργανισμού Κωπαΐδας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και ο πρώην Δήμαρχος Αλιάρτου.
Το ντοκιμάντέρ μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στις παρακάτω διευθύνσεις και είναι ελεύθερα διαθέσιμο για εγκλεισμό (embed).
http://www.youtube.com/user/GardensDoc?feature=mhum#p/a
http://vimeo.com/user5976892/videos
Πιστεύουμε πως σημαντικό να αναδειχτεί το θέμα, ειδικά σε μια περίοδο όπου συζητιέται έντονα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.
Οι "Κήποι" πρέπει να αναδειχτούν γιατί με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν την τόνωση της τοπική οικονομία η οποία εν μέσω κρίσης βρίσκεται σε ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: