Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αναζητούν «Ιθάκη» επανένταξης στον Ελεώνα

Η ζωή τους μέχρι τώρα πέρασε από πολλές περιπέτειες λόγω της εξάρτησής τους από τα ναρκωτικά. Τώρα όμως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στις περιπλανήσεις του Οδυσσέα και στόχος τους είναι να φτάσουν στην «Ιθάκη» της ομαλής κοινωνικής τους επανένταξης.
Πρόκειται για τους μαθητές του προγράμματος «Οδυσσέας» που εφαρμόζεται μέσα στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών (το κτίριο του πρωτοποριακού αυτού κέντρου βρίσκεται δίπλα από τις γυναικείες φυλακές).
Μέσω του προγράμματος αυτού (που λειτουργεί από τον περασμένο μήνα) δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες κρατούμενους του κέντρου να διδαχτούν τη γλώσσα μας, την ιστορία, τη μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η άδεια για τη λειτουργία του (με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας) χορηγήθηκε από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρίνο Σκανδάμη.
Η διδασκαλία στο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων στον Ελεώνα γίνεται από την καθηγήτρια φιλόλογο κ. Βασιλική Καφρίτσα. Από τους συνολικά 45 κρατούμενους του εν λόγω κέντρου οι 15 είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 14 είναι Αλβανοί και ένας είναι Σομαλός. Ολοι μιλούν σχετικά καλά (σε επίπεδο συνεννόησης) την ελληνική γλώσσα.
Η πρόταση για το πρόγραμμα (που υλοποιείται τέσσερις μέρες την βδομάδα) έτυχε πλήρους αποδοχής και από τους 15 αλλοδαπούς που δέχτηκαν με προθυμία να συμμετάσχουν.

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: