Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανασκαφή στη Θήβα, δωρεά του ιδρύματος Σ. Νιάρχος

Δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Bucknell επιλέχθηκαν για να διευθύνουν την πρώτη από κοινού Ελληνοαμερικανική αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία πόλη των Θηβών – την πρώτη ανασκαφή αυτού του είδους στην ιστορική περιοχή του Ισμηνίου Λόφου για σχεδόν έναν αιώνα.
Οι καθηγητές κλασικών σπουδών του Bucknell, Stephanie Larson και Kevin Daly, μαζί με το Βασίλη Αραβαντινό, Έφορο Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Βοιωτίας και Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, έλαβαν την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουν σε εκτενή γεωφυσική μελέτη και ανασκαφή στο Ισμήνιο και τις γύρω περιοχές.
«Πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή εξερεύνησης και κατανόησης της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής ιστορίας της σημαντικής αυτής πόλης-κράτους της αρχαίας Ελλάδας», δήλωσε η Larson. «
Και το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε, οφείλεται αποκλειστικά στη συνεργασία του Δρος Αραβαντινού, της Ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με δωρεά ύψους $350,000 και διάρκειας τριών ετών. Στηρίζεται επίσης με συνεισφορά από το Gladys Delmas Foundation, το Loeb Library Foundation και το Πανεπιστήμιο Bucknell. Οι Larson και Daly προσπαθούν να εξασφαλίσουν περαιτέρω συνεισφορές, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο πέραν του 2013.

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: