Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Συναίνεση ή Συνενοχή;

Γράφει ο Νικόλαος Κανελλόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Σάμου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Στα δελτία ειδήσεων, στα εκατοντάδες άρθρα έγκριτων και μη δημοσιογράφων, πολιτικών αναλυτών και στα λόγια πληθώρας βουλευτών αναφέρεται μετ’ επιτάσεως η ανάγκη συναίνεσης. Συναίνεσης όχι μόνο σε μια δέσμη μέτρων αναγκαίων για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το δημοσιονομικό έλεγχο, αλλά δυστυχώς και σε πολλά άλλα, συνταγματικά και μη, λογικά και μη, σε βάρος της πατρίδας.
Είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς εννέα στους δέκα από όλους αυτούς που τη ζητούν, επί 30 χρόνια τώρα δεν είχαν καθόλου τη λέξη αυτή στο λεξιλόγιό τους. Και τη χρησιμοποιούν μόνο τώρα, όταν τα Μνημόνια 1, 2 κλπ λόγω της προφανούς και πανθομολογούμενης αποτυχίας τους χρειάζονται αφενός ένα «αρωματικό σπρέι» για να καλύψει την κακοσμία τους (όπως είναι γνωστόν, τα πτώματα βρωμάνε και όπου πέρασε μνημόνιο μόνο πτώματα άφησε και το σπρέι απλά καλύπτει την κακοσμία, δεν μπορεί να τη διαλύσει) και αφετέρου ένα «στρώμα για δυο» (ή και περισσότερους) για «μοιραστούν το μερίδιο της ευθύνης». Και είναι ακόμα πιο περίεργο που ρωτάνε αυτοί που έχουν την πλειοψηφία των μέσων μαζικής αποχαύνωσης και αυτοί που ελέγχουν απόλυτα εδώ και 30 χρόνια τους συνδικαλιστοπατέρες, τους τηλεοπτικούς «παραθυράκηδες» και τους κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές.
Θα μπορούσαν ίσως να τη θυμηθούν πέρσι το Φλεβάρη, προ Μνημονίου, όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης την προσέφερε για να αποφύγουμε το Μνημόνιο, θα μπορούσαν να τη θυμηθούν έστω και λίγο μετά το Μνημόνιο, όταν τους έδωσε εναλλακτικές για την εισροή χρημάτων από αναπτυξιακά μέτρα και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για να μη γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ούτε αύξηση φόρων και ΦΠΑ.
Όμως τότε οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ την αρνήθηκαν με σθένος, γιατί εκείνοι κέρδισαν τις εκλογές, εκείνοι έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκείνοι έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη των αποφάσεων. Και τον ειρωνεύτηκαν ότι δήθεν είναι αδύναμος εσωκομματικά και πολιτικά. Και έλεγαν τις προτάσεις του παραμύθια και τον αποκαλούσαν «χάρυ πότερ».

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: