Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κορινθιακός: Αθώα δελφίνια, ένοχοι άνθρωποι

Ένα πλάσμα μοναδικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο, το δελφίνι, απειλείται με συρρίκνωση του πληθυσμού του εξαιτίας της αλαζονικής και ταυτόχρονα αντιφατικής συμπεριφοράς του ανθρώπου, που από τη μια το καταδιώκει και από την άλλη αντλεί χαρά και συγκίνηση από την παρουσία του.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για «επικίνδυνη αύξηση εκβρασμού νεκρών δελφινιών που παρατηρείται τελευταία σε πολλές περιοχές του Κορινθιακού», γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό το δίκτυο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» που συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Κητολογικων Ερευνών Πέλαγος, καθώς και με τους εκπαιδευμένυς εθελοντές σε πολλά σημεία του Κορινθιακού.
Σ' αυτή την κλειστή θάλασσα, που αποκαλείται και «Μεσόγειος μέσα στη Μεσόγειο», φιλοξενούνται τέσσερα είδη δελφινιών, το σύνολο δηλαδή των ειδών που απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες: ζωνοδέλφινο, κοινό δελφίνι, σταχτοδέλφινο και ρινοδέλφινο. Ομως σε διάστημα περίπου ενός χρόνου (από 20/11/2009 μέχρι 1/2/2011) καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 θάνατοι δελφινιών τα οποία εκβράστηκαν και περισυνελέγησαν από εθελοντές οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανοδική, όπως λένε, τάση θανάτου κητωδών στη θάλασσά τους.
«Θεωρούμε ότι ο αριθμός των νεκρών δελφινιών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας» υπογραμμίζει ο Δήμος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών».

Η συνέχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: