Το συγγραφικό έργο του Ναύαρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη
Από τις εκδόσεις εν πλω
Ο επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Χρήστος Λυμπέρης, που γεννήθηκε το 1935 στην Άσκρη Θηβών, υπηρέτησε το Πολεμικό Ναυτικό σε διάφορες υψηλές θέσεις, αντιτάχθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών, αποτάχθηκε από τη Δικτατορία κι επανήλθε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έρχεται σήμερα, ως ναύαρχος εν αποστρατεία και εναργής πνευματικός άνθρωπος, να καταθέσει σε αυτόν τον άριστα επιμελημένο τόμο κάποιες από τις γνώσεις και τις επαγγελματικές εμπειρίες του. Ας ακούσουμε τον ίδιον μέσα από τη γραφή του επισημαίνοντας την ποιητικότητα του λόγου του: Από πολύ παλαιά, όντας Διοικητής της Σχολής των Ναυτικών Δοκίμων (1983-84), σε επίσημες ομιλίες και γραπτές διαταγές αποκαλούσα τη Σχολή «Μοναστήρι του Ναυτικού». Εκεί, πρωτοπλάθεται η σχέση του αξιωματικού του Π.Ν. με το έθνος, μέσα από τη θάλασσα. Το «πηδάλιο» του μοναχού γίνεται εδώ το «εγκόλπιο» του Ναυτικού Δοκίμου. Αλλά και αργότερα, ως Αρχηγός Στόλου (1987-1989), αποκαλούσα τα πλοία πλωτά μοναστήρια και τα νησιά, αγκυροβολημένα πλοία. Το πρώτο μου επέτρεπε να συνεννοούμαι καλύτερα με τα πληρώματα του στόλου επάνω σε ζητήματα αποστολής, ηθικών αξιών, εκπομπής συμβολισμών και καθορισμό προτύπου συναδελφότητας και τρόπου ζωής. Το δεύτερο με διευκόλυνε να συνεργάζομαι με τον Στρατό Ξηράς (την ηγεσία του) στον χώρο του Αιγαίου. Πλοία και νησιά συνθέτουν μια ενότητα για την ασφάλεια της Ελλάδας. Η ενότητα αυτή έχει και πνευματικές προεκτάσεις. Μέσα από ένα τέτοιο φορτίο ανησυχιών και προβληματισμού, επέλεξα στο βιβλίο μου αυτό να συζεύξω, με τις ελάχιστες γνώσεις που διέθετα, το χριστιανικό μήνυμα, όπως βγαίνει από εικόνες της θάλασσας, με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Γι' αυτό παρακαλώ τον αναγνώστη να δει τη σύζευξη αυτή περισσότερο σαν προσπάθεια και λιγότερο σαν αποτέλεσμα.
Το βιβλίο απαρτίζεται από πέντε μέρη: α. Το ναυτικό και πολιτικό περιβάλλον της Βίβλου, β. Η Παλαιά Διαθήκη, γ. Η Καινή Διαθήκη, δ. Ύμνοι και Θάλασσα, ε. Η Θάλασσα σε Πατερικά κείμενα. Εκτός από τον κατατοπιστικό πρόλογο και τον συμπερασματικό επίλογο, υπάρχει προσάρτημα για τους ανέμους (ανεμολόγιο), στατιστικά δεδομένα ανέμου-κύματος για την περιοχή Καλοί Λιμένες - Μάλτα, για τα ιστιοφόρα και τις μονάδες χωρητικότητας της βιβλικής περιόδου. Απαραίτητος για τον αμύητο εν πολλοίς αναγνώστη ο Πίνακας ναυτικών όρων. Ακολουθεί βιβλιογραφία.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ας πληθαίνουν οι φωνές σεμνών ανθρώπων που κατέχουν τον τρόπο να μας οδηγούν σε ανώτερα πνευματικά πεδία, μέσα από ατραπούς και δρολάπια άμωμης και υγιούς ελληνικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου