Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επιστροφές ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ με πλαστά και εικονικά τιμολόγια


Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος είναι οι πλημμελείς έλεγχοι, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και να προκαλείται στο Δημόσιο ζημία ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΔΟΥ Θηβών, η οποία, όπως προκύπτει από ελέγχους του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, «για τις χρήσεις 2005-2008 η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 115 εκατομμυρίων ευρώ και ο ΦΠΑ που επιστράφηκε υπολογίζεται σε 7,5 εκατομμύρια».
Από έγγραφο της ΔΟΥ Θηβών προκύπτει ότι για τη χρήση του 2009 απετράπη η επιστροφή ΦΠΑ αγροτών ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ σε 59 αγρότες λόγω υποβολής πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ έχει ανασταλεί και η επιστροφή ποσού 625.000 ευρώ σε 66 αγρότες γιατί υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες εικονικότητας συναλλαγών για τα υποβληθέντα φορολογικά στοιχεία». Σημειώνεται μάλιστα ότι από τον επανέλεγχο μίας και μόνο επιχείρησης που υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Κιάτου φαίνεται ότι εισπράχθηκαν παρανόμως επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ρακιντζής αναφέρει πως «έχει διαπιστωθεί και καταγραφεί ότι οι ελεγκτικές ενέργειες των υπαλλήλων που χειρίστηκαν τις υποθέσεις επιστροφών ΦΠΑ τις περισσότερες φορές ήταν πλημμελείς, καθόσον περιορίζονταν μόνο σε τυπικές και όχι σε ουσιώδεις ελεγκτικές επαληθεύσεις, με το αιτιολογικό ότι θα ακολουθούσε τακτικός έλεγχος».
Επίσης υπάρχουν οι περιπτώσεις του κυκλώματος χορήγησης παράνομων πιστοποιητικών φοροαπαλλαγής σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, των ανύπαρκτων ελέγχων για την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας και των πληρωμών οφειλών με πλαστά χαρτονομίσματα! Και φυσικά, η υπόθεση του πρώην γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μαζί με κύκλωμα ελεγκτών διενεργούσαν «επανελέγχους» και έσβηναν πρόστιμα μεγάλου ύψους, με αποτέλεσμα η ζημία του Δημοσίου να εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.
Οι έλεγχοι των υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών γίνονται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Εργαζόμενοι που υπηρετούν στις φορολογικές Αρχές εδώ και 20-30 χρόνια, αναφέρουν ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Ελέγχων πρέπει να μετατραπεί σε ανεξάρτητο σώμα από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αναπόφευκτα εκδηλώνεται προς τους ελεγχόμενους «συναδελφική αλληλεγγύη».
Αν και νόμος που προβλέπει την αξιολόγηση των ελεγκτικών υπηρεσιών υπάρχει από το 2002, η εκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης έχει κολλήσει, καθώς εδώ και 9 χρόνια δεν έχει εκδοθεί το ανάλογο προεδρικό διάταγμα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: