Ο Γιάννης Ιορδανίδης δεν συνάντησε ποτέ προσωπικά τον Ζαν Κοκτό. Γνώρισε όμως ανθρώπους που όχι απλά τον γνώριζαν, αλλά είχαν δουλέψει και μαζί του. Ενας απ' αυτούς, ο πιο σημαντικός, ήταν ο άνθρωπος που έζησε κοντά του πολλά χρόνια και υπήρξε πηγή έμπνευσης και ο ερμηνευτής πολλών θεατρικών του έργων και κινηματογραφικών του ταινιών. Αναφερόμαστε στον "Ζανό", όπως φώναζαν οι φίλοι τον Ζαν Μαρέ. Κάνοντας παρέα με τον Μαρέ, ο σκηνοθέτης ήταν γεμάτος από Κοκτό, όχι μόνο στις συζητήσεις, στις αναμνήσεις, στα ανέκδοτα, αλλά και στην πιο απλή καθημερινότητα, όπως το "να τρώς σε πιάτα που είχε ζωγραφίσει ο Κοκτό ή να σβήνεις το τσιγάρο σου σ' ένα σταχτοδοχείο που έφερε την υπογραφή του".Μέσα λοιπόν απ' αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν από τόσο κοντά και ως το τέλος της ζωής του τον Κοκτό, είναι σαν να "τον γνώρισα κι εγώ", λέει ο Γιάννης Ιορδανίδης, οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία στην "Ανθρώπινη φωνή". Από τα πιο διάσημα έργα του Ζαν Κοκτό, αλλά και από τα σημαντικότερα του σύγχρονου γαλλικού δραματολογίου, παρουσιάζεται από το "Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης" σε περιοδεία ανά την Ελλάδα (την ερχόμενη Τετάρτη παρουσιάζεται στο Κηποθέατρο Αγρινίου). "Οταν ήρθε η στιγμή -πάντα το 'χα στον νου μου- να σκηνοθετήσω τους πιο διάσημους μονολόγους του, είχα να κάνω με κείμενα γνώριμα και οικεία. Σκέφτηκα μάλιστα να "μπολιάσω" την παράσταση μ' ένα "ηχητικό παρών" της μεγάλης Εντίθ Πιαφ -κατά κόσμο κυρίας Λαμπούκα- αλλά και του Ζακ Μπρελ, που συντρόφευαν πάντα τα χρόνια της ζωής μου στο Παρίσι, αλλά και όλη μου τη ζωή από κει και πέρα".
Η παράσταση "Ανθρώπινη φωνή" είναι μία θεατρική-μουσική σύνθεση κειμένων του Γάλλου δραματουργού που περιλαμβάνει τέσσερα μονόπρακτα και μικρά αποσπάσματα από άλλα κείμενά του. Εκτός δηλαδή από την "Ανθρώπινη φωνή", συμπεριλαμβάνονται και τα μονόπρακτα: "Ο ωραίος αδιάφορος", που γράφτηκε για την Εντίθ Πιαφ, "Η ψεύτρα", που ως "Ο ψεύτης" γράφτηκε για τον Ζαν Μαρέ, "Στο πανηγύρι" κ.ά. "Τα κείμενα αυτά, με το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο μ' έναν θεατρικό τρόπο, δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου έργου που μιλάει για τον έρωτα, τη ζωή, τον θάνατο, το θέατρο", εξηγεί ο Γιάννης Ιορδανίδης. Ο σκηνοθέτης "διαβάζει" τις ερωτικές αυτές ιστορίες με τρόπο διεισδυτικό, τις ενoποιεί, τις συνοδεύει με μουσική και τραγούδια και οδηγεί την παράσταση μέσα από μία σύγχρονη οπτική.
Στην "Ανθρώπινη φωνή" μία γυναίκα βιώνει την εγκατάλειψη μέσα από ένα τηλεφώνημα, ενώ στον "Ωραίο αδιάφορο" η γυναίκα βιώνει τον τρόμο της απόρριψης. Στην "Ψεύτρα" μάς καταθέτει την προσωπική της σχέση με την αλήθεια και το ψέμα ως τρόπο ζωής και τέλος "Στο πανηγύρι" η γυναίκα αυτή μας μεταφέρει στον φανταστικό χώρο του θεάτρου και τη χωρίς τέλος αναζήτηση του μεγάλου έρωτα. "Ξάφνιασέ μας Ζαν", αυτή η περίφημη προτροπή του Ντιαγκίλεφ προς τον Κοκτό, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, δίνει το μέτρο -όπως σημειώνει η καθηγήτρια κ. Λίνα Λυχναρά- του Γάλλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, ζωγράφου και σκηνοθέτη.
Η απόδοση είναι του Μάριου Πλωρίτη και του σκηνοθέτη που υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία, τα σκηνικά της Λαλούλας Χρυσικοπούλου, τα κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη, η μουσική διδασκαλία της Νένης Ζάππα και η μουσική επιμέλεια του Χάρη Γεωργιάδη. Πρωταγωνιστεί η Κερασία Σαμαρά και συμμετέχει ο Αλέξανδρος Νταβρής. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νικόλας Μπράβος.
ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Η παράσταση αφιερώνεται από τον Γιάννη Ιορδανίδη στη "μεγάλη Ελλη Λαμπέτη που με την ερμηνεία της σφράγισε τα κείμενα αυτά".
Παραστάσεις: Πάτρα (4/8), Κέρκυρα (8/8), Πρέβεζα (10/8), Αρτέμιδα (19/8), Συκιές (23/8), Τρίπολη (26/8), Αθήνα-Παπάγου (27/8), Βέροια (31/8), Αθήνα-Ηλιούπολη (4/9), Λιβαδειά (6/9), Τρίκαλα (7/9).
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
εφημερίδα Έθνος
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
εφημερίδα Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου