Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ξαναζωντάνεψε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια εκδήλωση – συζήτηση με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Ανωγείων και συμμετείχαν η κα Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, εκπρόσωπος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου, ο κ. Τάσος Ηλιαδάκης, πολιτειολόγος και συγγραφέας και ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, οδοντίατρος, πολιτικός επιστήμων και μέλος του Δ.Σ. του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, διατυπώνοντας τα εξής ερωτήματα:

1. Πού βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων των θυμάτων και πώς επηρεάζει η δίκη της υπόθεσης του Διστόμου στη Χάγη την πορεία της διεκδίκησης;

2. Μπορεί η εξέλιξη του συνολικού ζητήματος να επηρεαστεί από τη διεθνή οικονομική συγκυρία;

Ο Τάσος Ηλιαδάκης στην εισήγησή του αλλά και αναφέρθηκε αναλυτικά στο κατοχικό δάνειο και τεκμηρίωσε το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών που υπέστη η χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για την αποκατάστασή τους θα έπρεπε να διατεθεί το σύνολο του εθνικού εισοδήματος για 33 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Τέλος, περιέγραψε την πορεία της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στη διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η κα Σταμούλη παρέθεσε αναλυτικά το ιστορικό της επιτυχούς δικαστικής διεκδίκησης των θυμάτων του Διστόμου ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων (Πρωτοδικείο Λειβαδιάς 1997, Ολομέλεια Αρείου Πάγου 2000, ιταλικά δικαστήρια 2004-2011), καθώς και στη διεξαγόμενη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης 2008-2011. Επισήμανε επίσης τη σημασία της ενεργοποίησης των πολιτών και των κοινωνικών φορέων για την θετική έκβαση της διεκδίκησης. Απάντησε, τέλος, σε πλήθος σχετικών ερωτημάτων.

Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης αναφέρθηκε στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της Κατοχής και της Ναζιστικής Θηριωδίας στον ελληνικό πληθυσμό, με έμφαση στο δράμα που βίωσαν οι οικογένειες των θυμάτων. Τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους η καταβολή των αποζημιώσεων προς τα θύματα αποτελεί απόδειξη έμπρακτης μεταμέλειας και απόδοσης δικαιοσύνης αλλά και βάση για την ειλικρινή φιλία και συνεργασία των δύο λαών.

Τόνισε ιδιαίτερα την υποστήριξη γερμανών συναγωνιστών μας (νομικοί, «ομάδα Δίστομο», μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου) στην επιτυχία της διεκδίκησης. Αναφέρθηκε τέλος στις θετικές εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς (υποβολή αιτήματος παρέμβασης της Ελλάδας στη Χάγη τον Ιανουάριο του 2011 και αποδοχή του αιτήματός της από το Διεθνές Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2011) και στην αισιόδοξη προοπτική που διανοίγεται και για τα θύματα των άλλων Ολοκαυτωμάτων στην περίπτωση θετικής για το Δίστομο απόφασης στη Χάγη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί Ανωγειανοί καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, οι οποίοι προσκάλεσαν τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Αποζημιώσεις που θα γίνει στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στη Βιάννο.

Πηγή: Flashnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: