Αν ζείτε σε κάποια μεγάλη πόλη στην Ελλάδα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες θα έχετε προσέξει τα οφέλη που έχουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης από τα αστικά δένδρα. Ωστόσο η προσπάθεια καταγραφής όλων αυτών τον δένδρων (ή έστω των ελάχιστων που βρίσκονται στις πόλεις μας) είναι μια χρονοβόρα συχνά ημιτελής διαδικασία που δεν έχει γίνει ποτέ.
Το OpenTreeMap είναι μια ανοιχτού κώδικα λύση για τις δημοτικές αρχές (αλλά και ομάδες δημοτικών αρχών) ώστε να έχουν μια εύχρηστη βάση δεδομένων για τα αστικά δένδρα η οποία θα επιτρέπει σε κάτοικους, οργανισμούς και τις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν ένα δυναμικό χάρτη του αστικού “δάσους”.
Κύρια χαρακτηριστικά:
Αναζήτηση δένδρων με βάση το είδος, την τοποθεσία, ή ανεπτυγμένα φίλτρα όπως η διάμετρος, η ημερομηνία φύτευσης και άλλα χαρακτηριστικά του δένδρου
Προσθήκη ενός δένδρου κάθε φορά ή ολόκληρων βάσεων δεδομένων
Επεξεργασία και προσθήκη στοιχείων σχετικά με το είδος, την τοποθεσία, το ύψος, τον τύπο, τις συνθήκες, τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται και άλλα.
Προσθήκη φωτογραφιών κάθε δένδρου.
Εξαγωγή λιστών δένδρων σε CVS και KML αρχεία
Αυτοματοποιημένος υπολογισμός των οφελών στο οικοσύστημα (αέρια θερμοκηπίου, ποιότητα αέρα και άλλα) βάση του είδους και της διαμέτρου ενός δένδρου.
Απαιτήσεις:
Python Django GeoServer GeoGIS PostgreSQL
Χάρτες OpenStreetMap,ArcGIS.com,Bing Maps ή GoogleMaps
Δεν λέω ότι θα μπορούσε να λύσει κάθε πιθανό πρόβλημα στα αστικά μας δάση κάτι τέτοιο ωστόσο νομίζω ότι υπάρχουν δημοτικές αρχές εκεί έξω που αναγνωρίζουν την συμβολή των αστικών δένδρων στο μικροκλίμα των πόλεων και μπορούν ακόμη και με ίδια μέσα να χρησιμοποιήσουν το OpenTreeMap για την διαχείριση των δένδρων στα όρια του δήμου τους αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν του πολίτες τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι πόλεις της Φιλαδέλφεια στην Πενσιλβανία (όχι η Νέα Φιλαδέλφεια στην Αττική) και το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου