Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Επιστροφή στη φύση για τις διακοπές


«Στον Ολυμπο η τουριστική κίνηση είναι εντονότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος ανακαλύπτει σιγά σιγά το βουνό. Το βλέπουμε στις κρατήσεις για διανυκτέρευση στα καταφύγια και από την κίνηση στα μονοπάτια», λέει ο Γιάννης Μαυρουδής, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου. Ο Αύγουστος λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών είναι ο καλύτερος μήνας για πεζοπορικές διαδρομές.
Ομάδες πεζοπόρων αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά περιδιαβάζουν καθημερινά τις περισσότερες από τις 21 ορεινές διαδρομές που έχουν χαραχτεί στο βουνό. Ο κ. Μαυρουδής συμβουλεύει τους πεζοπόρους να ενημερώνονται για τη δυσκολία πριν επιλέξουν εκείνη που ταιριάζει στη φυσική τους κατάσταση, ενώ προτείνει τη διαδρομή Πριόνια - Αγιο Σπήλαιο - Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στο φαράγγι του Ενιπέα, ως εύκολη για τον μέσο επισκέπτη. Πρόκειται για απόσταση 6 χιλιομέτρων, που μπορεί να διανυθεί σε 2 έως 4 ώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες του πεζοπόρου. Η τιμή διανυκτέρευσης στα καταφύγια κανονίζεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και είναι 10 ευρώ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων και 12 για τα μη μέλη. «Υπάρχει δυνατότητα γεύματος και παγωμένου ντους, που είναι και πολύ τονωτικό», συμπληρώνει.
Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ανθεί και ο αθλητικός τουρισμός. «Διοργανώνονται δύο μαραθώνιοι, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου και την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε διοργάνωση δεχόμαστε μόνο 500 αθλητές, αλλά ακόμα και αν διπλασιάζαμε το όριο πιστεύω πως θα ήμασταν γεμάτοι», αναφέρει ο κ. Μαυρουδής. Στον Ολυμπο, λειτουργούν επίσης πίστα μοτοκρός, τρία οργανωμένα πεδία αναρρίχησης, ενώ το βασικό οδικό δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν και με αυτοκίνητο, συμπληρώνει.

Στο Δέλτα του Αξιού. Ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση (birdwatching) το καλοκαίρι προσφέρει το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. «Το πάρκο είναι μεταναστευτικό μονοπάτι πουλιών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο έχουμε αναπαραγωγή των μεταναστευτικών ειδών. Ηδη έχουμε καταμετρήσει περισσότερα από 300 - 400 ζευγάρια παρυδάτιων πουλιών με τις φωλιές τους. Είδη πτηνών που μπορούν να δουν οι επισκέπτες είναι καλαμοκανάδες, αβοκέτες, χαλκόκοτες και τρία διαφορετικά είδη ερωδιών στη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού», λέει στα «ΝΕΑ» η βιολόγος και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Δέλτα του Αξιού Εύα Κατράνα και συμπληρώνει πως η παρατήρηση πουλιών είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, ενώ έχει φανατικούς επισκέπτες από την Αγγλία και τη Γερμανία.
Στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης - στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πάρκου στον Νομό Πιερίας - λειτουργεί το παρατηρητήριο του Πάρκου, ενώ υπάρχει ποδηλατόδρομος και ένα μονοπάτι 800 μέτρων. Ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου διαθέτει δωρεάν 3-4 ποδήλατα στους επισκέπτες, εξοπλισμό ορνιθοπαρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια), ενώ κατόπιν συνεννόησης είναι δυνατή η ξενάγηση από τους βιολόγους. Μοναδικό μειονέκτημα, η αφόρητη ζέστη λόγω έλλειψης υψηλής βλάστησης και σκιάς, συμπληρώνει.

Ορεινός τουρισμός.Εν μέσω κρίσης, οι Ελληνες επιστρέφουν και το καλοκαίρι στον ορεινό τουρισμό, που συνδυάζει αθλητικές δραστηριότητες με την παράδοση, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, γεφύρια και παραδοσιακούς οικισμούς, λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Στέργιος Βέργος. Η προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου έχει έκταση 2 εκατ. στρεμμ. και περιλαμβάνει στην έκτασή της τους Εθνικούς Δρυμούς Βίκου - Αώου και Βάλια Κάλντα. «Από την πλευρά των Γρεβενών και από την πλευρά της Ηπείρου λειτουργούν ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες πεζοπορίας, ράφτινγκ, καγιάκ, ποδηλασίας και ιππικού τουρισμού». Στο Πάρκο δεν έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα μονοπάτια. Ωστόσο, υπάρχουν έξι σημεία πληροφόρησης για το κοινό και πολύ καλές υποδομές εστίασης για όλα τα βαλάντια, λέει ο κ. Βέργος.
«Στις Πρέσπες ο οικοτουρισμός έχει την προσέγγιση της μεμονωμένης και εξατομικευμένης επίσκεψης, όπου ο επισκέπτης επιλέγει να περάσει χρόνο παρατηρώντας το οικοσύστημα, τη χλωρίδα και την πανίδα», λέει ο Γιώργος Παρισόπουλος, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Δρυμού Πρεσπών. Στην περιοχή υπάρχει ένα λιμναίο οικοσύστημα, όπου φωλιάζει μεγάλος αριθμός πελεκάνων που φτάνουν τέλη Φεβρουαρίου και αποδημούν τέλη Αυγούστου, συμπληρώνει. Το μικροκλίμα της περιοχής συντηρεί 1.300 είδη φυτών και 260 είδη πτηνών. Οι οικογένειες και οι επιστήμονες είναι το κοινό των Πρεσπών, λέει η Μαριάννα Βλάσση, υπεύθυνη επικοινωνίας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: