Ομιλία στη Βουλή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα για τρίτη φορά συζητείται επί της ουσίας το σκάνδαλο της SIEMENS. Χαίρομαι για το γεγονός ότι υπάρχει ομολογία από όλες τις παρατάξεις ότι πρόκειται για ένα δυσώδες σκάνδαλο, για γκρίζες ζώνες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από όλες ανεξαρτήτως τις παρατάξεις.
Για να υπάρξει σκάνδαλο, όμως, δεν υπάρχουν δράστες, δεν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, άνθρωποι οι οποίοι έλαβαν μαύρο χρήμα; Γιατί τη ροή του μαύρου χρήματος και τη διαδρομή στη χώρα μας τη βρήκαμε σε αυτήν την εργώδη και κοπιώδη προσπάθεια πολύμηνης εργασίας -εκατόν σαράντα πέντε μάρτυρες τουλάχιστον και αυτή ήταν όλη η προσπάθεια- για το αν πράγματι αυτές οι συμβάσεις που καταρτίστηκαν στη χώρα μας εξελίχθηκαν ανωμάλως, αν με αυτές τις συμβάσεις κάποιοι διευκόλυναν την υπερκερδοφορία της SIEMENS και αν πράγματι έχουν να κάνουν με πολιτικά ή και φυσικά πρόσωπα.
Ποιος ζήτησε τις Εξεταστικές Επιτροπές; Ο Γιώργος Παπανδρέου και σαν Αντιπολίτευση –και να μην το ξεχνάμε- και σαν Πρόεδρος της Κυβέρνησης είχε ως πρώτο και κύριο μέλημά του τη διαφάνεια και την κάθαρση στο δημόσιο βίο, το ότι πράγματι πρέπει να τιμωρούνται, να λογοδοτούν εκείνοι οι οποίοι ασκούν πολιτική εξουσία.
Όταν το Φεβρουάριο του 2008 προτάθηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της SIEMENS, γιατί από τότε υπήρξαν ενδείξεις ότι πρόκειται περί δυσώδους σκανδάλου, η Νέα Δημοκρατία φυγομάχησε. Όταν το Μάρτιο του 2009 ήρθε δεύτερη πρόταση, η Νέα Δημοκρατία φυγομάχησε. Το Μάιο του 2009 σφραγίστηκε η Βουλή νύχτα. Γιατί; Ήταν έτοιμη η δικογραφία παραπομπής για πολιτικά πρόσωπα και η Νέα Δημοκρατία επί Κωνσταντίνου Καραμανλή σφράγισε τη Βουλή ακριβώς για να προλάβει να παραγραφούν πράξεις οι οποίες τελέστηκαν μεταξύ του 2004-2009.
Ποιοι, λοιπόν, είναι εκείνοι οι οποίοι υπονομεύουν τους θεσμούς; Τι κάνει σήμερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα Βουλευτές, διαφορετικά είναι απαράδεκτη.
Είχε η Νέα Δημοκρατία άποψη για το πόρισμα; Είχε. Το έλεγε «σκάνδαλο πράσινο». Είχε τη νομική δυνατότητα να υποβάλει πρόταση δική της γι’ αυτούς που θεωρεί υπόλογους, τους «πράσινους» Βουλευτές, τους «πράσινους» πολιτευτές; Θα μπορούσε να το είχε κάνει; Έρχεται σήμερα και με αφορισμούς και αναθέματα και μιλάει περί άλλων. Θα μπορούσε να προβάλει τη δική της πρόταση με επιχειρήματα, για το ποιους θεωρεί υπεύθυνους του σκανδάλου; Ωραία, δεν είναι υπόλογοι οι δύο που παραπέμπουμε, είναι κάποιοι άλλοι. Πού είναι η πρότασή της;
Μιλάει το ΚΚΕ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, για κουκούλωμα. Είχε άραγε άποψη το ΚΚΕ στην εξεταστική επιτροπή σε σχέση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής;
Ήταν ομόφωνη η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, όχι μόνο μία υπόθεση, αλλά εννέα περίπου υποθέσεις που εξετάζαμε.
Σήμερα, όμως, αλλάζουν συμπεριφορά. Τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα; Ο κ. Παπαδημούλης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόταση ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, αλλά για τα ονόματα αυτών που θα πρέπει να διερευνήσουμε, είπε, θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια. Ποια ήταν η τοποθέτησή τους σήμερα; Τι είπαν; Ποιοι είναι οι υπόλογοι; Ωραία, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι εκείνα που δημιούργησαν το σκάνδαλο. Αρκεί αυτό; Αυτή την απάντηση θα δώσετε άραγε στους πολίτες που θα σας ρωτήσουν «γιατί δεν βάλατε κάποιον στο σκαμνί»; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και να φέρετε τους δικούς σας υπόλογους. Δεν το κάνατε.
Ποιος είναι, λοιπόν, εκείνος που κουκουλώνει; Γιατί μιλάμε με τόση υποκρισία σ’ αυτή την Αίθουσα; Δεν ξέρετε το θεσμό της παραγραφής του άρθρου 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος;
Εμείς, ως πλειοψηφία, κρίνοντας και εξετάζοντας την ιστορική βάση των πραγματικών περιστατικών -που ομόφωνα αποδέχτηκαν όλες οι παρατάξεις, τουλάχιστον στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα- κρίναμε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν δώδεκα πρόσωπα. Εκείνοι οι οποίοι έρχονται σήμερα και θεωρούμε υπόλογους ώστε να συσταθεί προανακριτική επιτροπή και βεβαίως να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, ήταν οι συγκεκριμένοι.
Όλοι, λοιπόν, γνωρίζουμε για παραγραφή. Έρχονται, λοιπόν, υπόλογοι κατά το πόρισμα οι κ.κ. Βερελής, Χριστοδουλάκης, Παπαντωνίου, Λιάπης, Παυλόπουλος. Γι’ αυτούς τι θα είχατε να πείτε; Τους φέρνετε υπόλογους τη στιγμή που υπάρχει αποσβεστική προθεσμία; Άρα, θέλετε να κάνετε κάτι άλλο και πάτε να το κουκουλώσετε δι’ αυτής της οδού.
Και εμείς δεν δικάζουμε ούτε προδικάζουμε ούτε η εξεταστική επιτροπή είχε τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε πολύ περισσότερο μπορούμε να μπούμε στη διερεύνηση της υποκειμενικής υποστάσεως των φερομένων ως αδικημάτων. Δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα η εξεταστική μας επιτροπή.
Γιατί καταλήγουμε, σύμφωνα με την πρόταση, στους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη; Διότι θεωρούμε ότι οι πράξεις αυτές δεν εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχει τελεσθεί απιστία κατ’ εξακολούθηση και φαίνεται κατά τις ενδείξεις της πλειοψηφίας. Και όταν λέμε «απιστία» σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα -κατ’ εξακολούθηση μάλιστα τελούμενη- εννοούμε εκείνον που με γνώση ζημιώνει την περιουσία άλλου, της οποίας βάσει του νόμου έχει την επιμέλεια ή τη διαχείριση.
Άρα, δεν είναι στην επιμέλεια, στα καθήκοντα διαχείρισης, η παρακολούθηση της εξέλιξης των συμβάσεων, αν έγινε νομότυπη παραλαβή ή όχι, αν έπρεπε να γίνουν οι τμηματικές παραλαβές ως έγιναν κοκ;
Δεν είναι ένα πραγματικό περιστατικό που πρέπει να ελεγχθεί από την Προκαταρκτική Επιτροπή; Δεν είναι πράγματι το ζητούμενο αν υπήρχε γνώση και δόλος τού να επιφέρω ζημία στο δημόσιο εφόσον προσδιοριστεί και αυτή η ζημία; Δηλαδή εδώ καμία άλλη παράταξη εκτός από το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται εάν πράγματι κατά την παραλαβή του C4I έγιναν άδικες πράξεις; Κανείς δεν ενδιαφέρεται σ’ αυτή την Αίθουσα;
Βεβαίως δεν εξαιρείται από το άρθρο 390 ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός διότι υποκείμενα μπορεί και να είναι υπάλληλοι στην έννοια των άρθρων 13α΄ ή 268α΄ του Ποινικού Κώδικα. Είναι υπάλληλοι δηλαδή οι οποίοι ασκούν δημόσια εξουσία.
Κατά συνέπεια το γεγονός τού αν στοιχειοθετείται ή όχι και αν υπάρχει ουσιαστική νομική βασιμότητα της κατηγορίας είναι κάτι το οποίο ζητήσαμε εμείς προηγούμενα να ελεγχθεί και εκεί αντιδράσατε. Είναι άδικη η κατηγορία, συμφωνώ. Εμείς ζητήσαμε να ελεγχθεί από δικαστές ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις δικαίου. Ούτε αυτό το δεχθήκατε και φύγατε.
Τέλος πάντων, για σας πρέπει να μένει μετέωρη η διερεύνηση των σκανδάλων της SIEMENS; Θα πρέπει λοιπόν να αιωρείται και οι πολίτες, παρά το παλλαϊκό αυτό αίτημα για κάθαρση, να κάθονται στα καφενεία και να αγανακτούν γιατί πράγματι δεν ελέγχεται κανείς, γιατί δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό το σκάνδαλο; Αν πράγματι υπάρχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι κατηγορούμενοι, όπου να’ ναι θα προσδιοριστούν. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει νόμο ώστε αυτές οι σκανδαλώδεις υποθέσεις να τελειώνουν μέσα σ’ ένα χρόνο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί όλο αυτό το χρόνο που έγινε προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα αλλά ήταν η Νέα Δημοκρατία. Όλα αυτά οι πολίτες δεν θα πρέπει να τα γνωρίζουν;
Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν πράγματι επικεφαλής της διυπουργικής Επιτροπής που έλεγχε και επόπτευε τον ΟΤΕ. Δεν ήταν δηλαδή στα καθήκοντά του η άσκηση επιμέλειας ως προς την εποπτεία; Δεν ήταν υπεύθυνος για το ΔΣ του ΟΤΕ και για τα έργα και τις ημέρες του κυρίου Βουρλούμη; Ποιος έπρεπε να τον ελέγξει; Αυτός ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος ο οποίος είχε την επιμέλεια και μάλιστα αυτή την επιμέλεια δεν την άσκησε και βεβαίως δεν παρακολούθησε το πώς εξελίχθηκαν οι συμβάσεις από τον κύριο Βουρλούμη που επί εποχής του διορίστηκε.
Με λίγα λόγια, κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μία υπόθεση που με πανηγυρισμούς απ’ όλες τις παρατάξεις συμφωνήσαμε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ομόφωνα να εξεταστεί, είχαμε στοιχεία, είχαμε τη ροή του «μαύρου» χρήματος, είχαμε αποδεικτικά στοιχεία, αυτά που πήραμε έστω από τη γερμανική δικαιοσύνη, έχουμε καταθέσεις μαρτύρων, από την ποινική δικογραφία βλέπουμε τι έχει γίνει και θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι δεν έγινε τίποτα;
Φυγομαχήσατε το 2008, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Φυγομαχείτε και τώρα. Να δούμε τι ικανοποίηση θα δώσετε στους πολίτες, ότι «ξέρεις, προσχηματικά έφερε το ΠΑΣΟΚ μόνο δύο και δύο»; Αυτό θα πείτε και θα τους πείσετε;
Για τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τον κύριο Μαντέλη πρόσφατα βγήκε απόφαση από το δικαστικό συμβούλιο ότι πράγματι το θέμα του «ξεπλύματος» «μαύρου» χρήματος που φέρεται ότι έχει συμβεί –προς Θεού, δεν έχω πει ότι έχει συμβεί- είναι αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων. Σωστά λοιπόν το πόρισμα δεν παραπέμπει και ζητά την άμεση παραπομπή των Πρακτικών στην τακτική δικαιοσύνη, γιατί αν η σημερινή Ολομέλεια αποφασίσει ότι δεν έγινε τίποτα, ούτε «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος, ούτε τίποτε απολύτως και δεν χρειάζεται να γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή γιατί όλα έχουν καλώς ή όλα κουκουλώνονται και αποδειχθεί αύριο-μεθαύριο στην τακτική δικαιοσύνη ότι υπήρξε «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος, μπορεί η Βουλή να επανέλθει; Δημιουργείται δεδικασμένο και τελειώσαμε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι θέμα ιστορικής ευθύνης η σημερινή ψηφοφορία. Το σκάνδαλο SIEMENS χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεότερης Ελλάδας και πιστεύω με την μικρή εμπειρία και γνώση που διαθέτω ότι πράγματι είναι γιατί η Επιτροπή -το έργο της οποίας πολλοί προσπαθούν να ακυρώσουν και να κηρύξουν απαράδεκτο- έδωσε ορισμένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν για να επέλθει η κάθαρση, για να γίνει πράξη η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, για να ασκηθούν αξιώσεις εναντίον της μητρικής SIEMENS γιατί πράγματι αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, για να τεθούν οι βάσεις διεκδίκησης των διοικητικών προστίμων, για να μπορέσει η χώρα μας επιτέλους να πάρει πίσω έστω ένα μέρος των απολεσθέντων.
Δεν θέλω να πω κλεμμένων, αυτά θα τα αποδείξει η Προκαταρτική Επιτροπή στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα ορίσει και δικαστικά, πλέον, θα κριθεί το όλο ζήτημα.
Το πόρισμα της Επιτροπής έχει στοιχεία, έχει πλήθος αποδείξεων, ενδείξεων και πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί περαιτέρω και εφόσον προκύψουν ευθύνες και άλλων προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί, προφανώς θα ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, δε, είναι ο κυρίαρχος για τη διαφάνεια. Η διαφάνεια δεν είναι κουβέντα που μπορεί κάποια από τις παρατάξεις εδώ μέσα να την επικαλεστεί και δεν δικαιούται να την αναπτύξει, γιατί δεν την κάνει πράξη σήμερα. Το γεγονός της διαφάνειας και της κάθαρσης στο δημόσιο βίο όχι μόνο ήταν ανέκαθεν το πιστεύω του, αλλά την αποδεικνύει και έμπρακτα με το δημοψήφισμα που έρχεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου