Αποφασισμένοι να προσφύγουν στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους είναι οι γιατροί που υποστηρίζουν πως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση μειώνουν τους μισθούς και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας προς τους πολίτες.
Με αφορμή αυτές τις αλλαγές το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς που αποτελείται από την Μαρία Τρομπούκη (πρόεδρος), Κωνσταντίνο Λυτρίδη (αντιπρόεδρο), Ιωάννη Περγαντά (γραμματέα), Γεώργιο Κατωπόδη (ταμία) και Πέτρος Αρκουμάνη, Ιωάννη Γεωργατζίνο, Βασίλειο Κρίκο (μέλη) προγραμμάτισε και παρεχώρησε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν.
«Εμείς καταγγέλλουμε δημόσια ως πρόχειρο ατελέσφορο και ανεπαρκές το συνολικό σχέδιο για την ιατρική απασχόληση και τις αμοιβές των γιατρών στα πλαίσια του ΕΟΠΥ», τονίζουν οι γιατροί.
Το πρόβλημα αφορά άμεσα και χιλιάδες ασφαλισμένους.
Αν δεν υπογραφούν οι ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που «κάποιοι κατάφεραν να μη έχουν να λειτουργήσουν», λένε οι γιατροί. Και προσθέτουν για το ποιος φταίει: «Το υπουργείο λέει οι επίορκοι γιατροί, οι γιατροί λένε ότι κάποιοι τα επένδυσαν σε δομημένα ομολόγα, σε φούσκες χρηματιστηρίου και σε διάφορα άλλα πράγματα και τώρα για παράδειγμα ο ΟΠΑΔ χρωστάει 15 μήνες και παραμένουν απλήρωτοι οι ελευθεροεπαγγελματίες».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργείται είναι πως με βάση τα σχέδια της κυβέρνηση φαίνεται να αντιστοιχεί ένας γιατρός για 670 ασθενείς και σε κάθε ασθενή 6 έως10 λεπτά εξέτασης με την αμοιβή του γιατρού να φτάνει το ένα ευρώ για κάθε επίσκεψη.
«Για να παρασχεθεί ποιοτική εξέταση κάποιον ασθενή χρειάζεται περίπου μισή ώρα», επισημαίνουν.
«Ουσιαστικά το πρωί γίνεται αναπαραγωγή συνταγών γιατί δεν μπορεί ο γιατρός να κάνει κάτι άλλο. Με τα σχέδια της κυβέρνησης μπερδεύεται η ποιότητα με την ποσότητα», λένε χαρακτηριστικά.
Κατά συνέπεια λοιπόν η εξέταση δεν είναι ποιοτική τότε φυσικό είναι οι ασθενείς να στραφούν αλλού, σε «μεγαλοϊδιώτες» με οικονομικές συνέπειες για τους ασθενείς.
Παράλληλα αμφισβητήθηκαν και τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία δεν οφείλεται στην επιτυχία του συστήματος αλλά αντίθετα στις δυσχέρειες που παρουσιάζει και οδηγεί τους ασφαλισμένους προκειμένου να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα που δημιουργούνται να αναλαμβάνουν το σύνολο της δαπάνης.
«Πιστεύουμε ότι η άσκηση της ιατρικής στην Ελλάδα δεν αποτελεί κλειστό επάγγελμα και όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία», υπογράμμισαν στη συνέντευξή τους οι γιατροί και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων κατέληξαν κάνοντας γνωστό ότι είναι αποφασισμένοι μαζί και με τους άλλους ιατρικούς συλλόγους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια «για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που παραδίδει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε εξωϊατρκές επιχειρήσεις».
Πηγη: Tabloid.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου