Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Κρασοστάφυλα: Η μειωμένη παραγωγή έφερε υψηλές τιμές, όμως οι καλλιεργητές δεν έμειναν ευχαριστημένοι λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος στην Ελλάδα. Η παραγωγή είναι σε πολλές περιοχές μειωμένη λόγω του περονόσπορου. Η ποιότητα των σταφυλιών όμως παρά τον περονόσπορο βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Η έλλειψη πρώτης ύλης φέτος έχει ανεβάσει τις τιμές των κρασοστάφυλων. Εξαίρεση αποτελεί το αγιωργίτικο στη Νεμέα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την οινοποίηση «παράνομης» σουλτανίνας και κορινθιακής. «Φανταστείτε έναν παραγωγό, που έχει χάσει την μισή του παραγωγή από τον περονόσπορο, να βλέπει στην υπόλοιπη παραγωγή που του έμεινε τις τιμές να είναι κατώτερες των περσινών», καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας.
Όμως πάρα τις αυξημένες τιμές παραγωγού που έχουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι σταφυλοπαραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι, γιατί οι αυξημένες τιμές δεν είναι ανάλογες της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, Όπως υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι αμπελώνες. Αυτοί που έχουν λίγα στρέμματα εγκαταλείπουν την καλλιέργεια ενώ θα παραμείνουν οι μεγαλοκαλλιεργητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, οι τιμές των σταφυλιών εξελίχθηκαν ως εξής:
Στη Σάμο τα σταφύλια αγοράστηκαν στις ίδιες με τις περσινές τιμές.
Με τη συλλογή της μισής σε σχέση με πέρυσι παραγωγής, ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες ο τρυγητός στην ΕΑΣ Λήμνου, αν και δεν ανακοινώθηκαν τιμές επειδή βρίσκεται σε κατάσταση εκκαθάρισης. Η συνολική παραγωγή σταφυλιών ήταν ακόμη χαμηλότερη της αρχικής εκτίμησης των 1.200 τόνων, φτάνοντας τους 1.050 τόνους.
Στην Κρήτη δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή. Οι ποικιλίες βιλάνα, κοτσιφάλι και μαντηλαριά αγοράζονται πάνω από 30 λεπτά, ενώ οι ξενικές ποικιλίες γύρω στα 50 λεπτά το κιλό.
Στην Πάτρα τώρα ξεκινά ο τρύγος του ροδίτη και ο Συνεταιρισμός δεν έχει εξαγγείλει τιμές αν και παραδοσιακά αγοράζει παραπάνω από τους ιδιώτες. Ακούγεται ότι θα φτάσει στα 25 λεπτά, μια τιμή που είναι μεγαλύτερη από την «καταστροφική» περσινή που ήταν στα 8 λεπτά. Όσον αφορά τα Μοσχάτα και τις Μαυροδάφνες κυμάνθηκαν στα 37 – 40 λεπτά.
Στην Αττική ενώ ο στόχος ήταν τα 30 λεπτά, το σαββατιανό ξεκίνησε να αγοράζεται στα 25 λεπτά.
Στη Βοιωτία τα σαββατιανά ξεκίνησαν από τα 18 λεπτά και κατέληξαν στα 25 λεπτά το κιλό.Στον Τύρναβο αγόρασε ροδίτη και μοσχάτο το ιδιωτικό εμπόριο στα 27 λεπτά το κιλό και ο συνεταιρισμός στα 32 λεπτά.Στη βόρεια Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο τρύγος αλλά οι ξενικές ποικιλίες θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.Στα Ιόνια νησιά οι τιμές παρέμειναν στα περσινά επίπεδα.
Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας κ. Θοδωρής Τσιάνος δήλωσε τα εξής:Ενώ βλέπουμε τις τιμές στις «παράνομες» ποικιλίες σουλτανίνα και κορινθιακή, που απαγορεύονται να οινοποιηθούν, να είναι ανεβασμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το αγιωργίτικο μετά βίας θα πιάσει τα 30 λεπτά. Συγκεκριμένα η τιμή στην κορινθιακή κυμαίνεται στα 25 – 30 λεπτά ενώ αντίστοιχα η σουλτανίνα 17 – 20 λεπτά.

Δηλαδή η «νόμιμη» ποικιλία έχει ίδια τιμή με τις «παράνομες». Η νοθεία και η ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί τον τομέα στην καταστροφή. Φανταστείτε έναν παραγωγό, που έχει χάσει την μισή του παραγωγή από τον περονόσπορο, να βλέπει στην υπόλοιπη παραγωγή που του έμεινε τις τιμές να είναι κατώτερες των περσινών. Εμείς έχουμε ξεκινήσει τις καταγγελίες και έχει έρθει το ΣΔΟΕ και κάνει ελέγχους.
Βρήκαν κάποια στοιχεία μετά τους ελέγχους αλλά οι ελεγχόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν τα χρησιμοποιούν για κρασί αλλά για ξύδι. Εμείς δεν είμαστε ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά καταγγέλλουμε ότι βλέπουμε.

O πρόεδρος στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό VAENI – Νάουσας κ. Γεώργιος Φουντούλης δήλωσε τα εξής:Έχουμε ολοκληρώσει τον τρύγο για τα σιράκ και μερλόκ τα πρώιμα. Από Δευτέρα, 29/9/2011, έχει ανοίξει επίσημα ο τρύγος στη ζώνη της Νάουσας. Ο συνεταιρισμός ανακοινώνει τις τιμές για τα σταφύλια μετά τον τρύγο. Κατά πάσα πιθανότητα οι φετινές τιμές θα κυμαίνονται σε ανώτερα από τα περσινά επίπεδα. Πέρσι οι τιμές για το ξινόμαυρο κυμάνθηκαν στα 46 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Σταυρόπουλος προϊστάμενος στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Μεσσηνίας ο «Νέστωρ» δήλωσε τα εξής:Η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από την περσινή. Να φανταστείτε ότι πέρσι παραλάβαμε 3.000 τόνους ενώ φέτος θα παραλάβουμε μόλις 1.000. Η ποιότητα παρά τον περονόσπορο βρίσκεται σε καλά επίπεδα.
Οι τιμές θα είναι 30 – 35% μεγαλύτερες από τις περσινές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη της πρώτης ύλης. Σε σχέση με την τελευταία πενταετία οι τιμές είναι αυξημένες αν και σε σχέση με το κόστος παραγωγής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα για να καλύψει το κόστος του ο παραγωγός και να βγάλει τα έξοδά του ο ροδίτης θα έπρεπε αν είχε τιμή γύρω στα 35 λεπτά το κιλό ενώ τώρα τον αγοράζουμε στα 28 λεπτά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι αμπελώνες. Αυτοί που έχουν λίγα στρέμματα εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.

Ο κ. Παύλος Σπύρου εμπορικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου Ζοίνος Α.Ε. δήλωσε τα εξής:Ο τρύγος έχει ξεκινήσει. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20% λόγω περονόσπορου. Όμως φέτος έχουμε την καλύτερη χρονιά των τελευταίων είκοσι ετών από πλευράς ποιότητας. Εμείς αγοράζουμε το σταφύλι ανάλογα με την ποιότητα. Έτσι η τιμή που αγοράζουμε το σταφύλι αναμένεται να ξεπεράσει την περσινή κατά 25%. Η μέση τιμή θα είναι στα 65 – 70 λεπτά το κιλό.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: