Παρελήφθη από το Δ.Σ. Τανάγρας η Α' φάση της μελέτης για το Σχέδιο Πόλεως του οικισμού των Οινοφύτων βάσει υπάρχοντος εγκεκριμένου Γ.Π.Σ., μετά από την παρουσίαση που έγινε από το αρμόδιο μελετητικό γραφείο και την συζήτηση που ακολούθησε. Τα κύρια σημεία της μελέτης είναι: Η κατάργηση του υπάρχοντος νεκροταφείου και μεταφορά του στη θέση Πύργος – Νταμάρι.
Στο χώρο του νυν νεκροταφείου θα δημιουργηθεί κοινόχρηστο χώρος.
Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση της μεταφοράς του νεκροταφείου ο κ. Γιώργος Βουγέσης διότι το νεκροταφείο των Οινοφύτων έχει ήδη κορεσθεί, ενώ ο κ. Σκλιάς εξέφρασε την ανησυχία του μήπως υπάρξουν προβλήματα στο νέο χώρο διότι παλιά δίπλα ήταν ΧΑΔΑ.
Στο κέντρο του οικισμού προβλέπεται πλατεία, κοντά στον παράδρομο της Ε.Ο. Δημιουργείται χώρος για λειτουργίες διοίκησης με χώρο στάθμευσης και πλατεία, προτείνεται πεζόδρομος περιφερειακά του οικισμού και διατήρηση της υπάρχουσας περιφερειακής οδού, τέλος προτείνεται η αναβάθμιση του λόφου “Διχαλωτός Πύργος”, με την παράλληλη δημιουργία χώρων πρασίνου και πεζόδρομων.
Προτάθηκε επίσης, η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως νοτίως του Οικισμού και μετά τις γραμμές με αρτιότητα όχι στα 2 στρέμματα, αλλά στα 400 μ., με χαμηλό συντελεστή 0,80. “Τα Οινόφυτα είναι οικισμός πριν το 1923, πρέπει να μπει στο Σχέδιο Πόλεως, θέλουμε χαμηλό συντελεστή, χαμηλά κτίρια” σημείωσε ο κ. Γεωργίου, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη του στους μελετητές, “...γνωρίζουν την περιοχή, 141 ενστάσεις έχουν ληφθεί υπόψιν και συζητήθηκαν” . “Με την πόλη θα πάμε μπροστά, με το χωριό μένουμε πίσω” είπε χαρακτηρίζοντας την ημέρα ιστορική, δίνοντας συγχαρητήρια σ' αυτούς που το ξεκίνησαν.
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παν. Κυριάκου χαρακτήρισε την πολεοδόμηση σαν κίνηση ανάπτυξης, ευημερίας και πολιτισμού, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάζαρος Μαυράκης ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, παίρνοντας την απάντηση από τους πολεοδόμους ότι λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, δεν προβλέπεται η μεταφορά της στάσης του ΟΣΕ.
Ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως τμήματος Δηλεσίου
Έχουν τελειώσει οι μελέτες για γεωλογική καταλληλότητα, οριοθέτηση ρεμάτων, γραμμών αιγιαλού και παραλίας, έχουν ληφθή υπόψη δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις. ΄Ετσι, προτάθηκε να προχωρήσει η η ένταξη τμήματος του Δηλεσίου έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων.
Να διορθωθεί από “Πλάκα Δήλεσι” σε σκέτο “Δήλεσι” ζήτησε από τον εισηγητή τεχνικό προϊστάμενο κ. Δημ. Γκίκα ο Δημοτικός κ. Λάζαρος Μαυράκης, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη τμήματος του Δηλεσίου στο Σχέδιο Πόλεως. Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Γεωργίου οι τιμές για πολεοδομικές μελέτες είναι 1.000/στρέμμα. “Οι τιμές είναι 1.000/στρέμμα. 7 εκ., ευρώ χρειαζόμαστε για 6.990 στρέμματα του Δηλεσίου, αντιλαμβάνεστε την αδυναμία...” είπε χαρακτηριστικά.
Φάκελος για την Πλάκα
Η ίδια η “Πλάκα” Δηλεσίου παρόλο που είναι πολεοδομημένη δεν εντάσσεται. “Για την “Πλάκα” θα ετοιμάσουμε φάκελλο. Είναι οικόπεδα 540 μ., με πλατείες, δρόμους, δεν μπορεί να επανέλθει σε δάσος. Οι πολίτες θα τα δηλώσουν” είπε ο κ. Γεωργίου. Να περιφρουρηθεί με ευθύνη του Δήμου η περαιτέρω αυθαίρετη δόμηση ζήτησε ο κ. Λάζαρος Μαυράκης.
Πηγή: Ανεξάρτητος Παρατηρητής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου