Αν και η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν περιλαµβάνεται στον παγκόσµιο χάρτη µε τις πιο περιζήτητες περιοχές κρασιού, όπως είναι οι Γαλλία, Ιταλία, Χιλή, Καλιφόρνια, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κτήµατα µε αξιόλογες ποικιλίες σταφυλιού, αρκετά από τα οποία όµως έχουν εγκαταλειφθεί και τα έχουν εκµεταλλευθεί τουριστικά καθώς είναι πιο προσοδοφόρα αυτή η ασχολία. «Πριν από µία δεκαετία στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 1 εκατοµµύριο στρέµµατα µε αµπελώνες, ενώ σήµερα φθάνουν τα 680 στρέµµατα, αφού στη χώρα µας δεν υπάρχει µεγάλη παραγωγή κρασιού, λόγω δυσκολίας του επαγγέλµατος και της έλλειψης βοήθειας από το κράτος» αναφέρει ο κ. ∆. Χατζηµιχάλης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Κτήµατα Χατζηµιχάλη.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, στην Ελλάδα έστω και σε µικρό βαθµό γίνονται αγοραπωλησίες αµπελώνων. «Οι τιµές έχουν πέσει» λέει ο κ. Χατζηµιχάλης, αφού όπως εξηγεί «έχει µειωθεί η τιµή της πρώτης ύλης πάνω από το µισό τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και η αξία των ακινήτων. Η ζήτηση όµως σχετίζεται µε την αναγνωρισιµότητα και την καλή ποιότητα του σταφυλιού» προσθέτει ο ίδιος.
Στις ακριβές περιοχές περιλαµβάνεται η Νεµέα, όπου η τιµή ενός αµπελώνα µπορεί να αγγίζει τις 2.500 ευρώ το στρέµµα, αλλά και η Σαντορίνη, ενώ πιο φθηνές περιοχές θεωρούνται η Πάτρα, η Θήβα και η Βοιωτία.
«Μια τάση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αλλά και ως έναν βαθµό και στην Ελλάδα είναι ότι αγοράζονται αµπελώνες από πολιτικούς, επιχειρηµατίες και καλλιτέχνες διότι θέλουν να ασχοληθούν µε κάτι εκτός του επαγγελµατικού τους στίβου» τονίζει ο κ. Αγγ. Ρούβαλης, πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου και οινοποιός.
«Πρέπει όµως να γνωρίζουν ότι το αµπέλι» , προσθέτει ο ίδιος, «δεν αποδίδει και πολλοί που αγοράζουν αµπελώνες σε διάφορες περιοχές, όπως Νεµέα, Μαντίνεια, Μεσσηνία, ∆ράµα, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, δεν θα µπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονοµικά, κυρίως τώρα που η κρίση έχει χτυπήσει και αυτόν τον κλάδο» .
Παρ’ όλο που το κρασί δεν έχει φόρο ειδικής κατανάλωσης όπως τα σκληρά αλκοολούχα ποτά, η κατανάλωσή του, ειδικά στα ακριβά, έπεσε ως και 40% το 2010 σε σχέση µε πριν από δύο χρόνια, διότι ο κόσµος έχει στραφεί προς το χύµα προϊόν και στην µπίρα, ενώ και το 2011 κινείται πτωτικά και απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι χειρότερο, όπως επισηµαίνει ο κ. Χατζηµιχάλης. Οσον αφορά τους ξένους, όπως εξηγεί ο κ. Ρούβαλης δεν είναι εύκολο να έρθουν και να επενδύσουν κεφάλαια σε αµπελώνες στη χώρα µας, «διότι δεν υπάρχουν µεγάλες εκτάσεις, αλλά αντιθέτως υπάρχει µεγάλη γραφειοκρατία».
Οινοποιός, τυροκόμος, οδοντίατρος
Ο κ. Επαµεινώνδας Σπυρόπουλος (φωτογραφία) σπούδασε οδοντίατρος και ακόµη και σήµερα εξασκεί αυτό το επάγγελµα, αλλά η µεγάλη του αγάπη για τη γη τον οδήγησε να επενδύσει στον χώρο του κρασιού. Σήµερα έχει δύο οινοποιεία στη Μαντινεία και στη Νεµέα (Κτήµα Σπυρόπουλου) αλλά και ένα τυροκοµείο. Μαζί µε τα αδέλφια του κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος είναι σήµερα ο διοικητής του ΙΚΑ, και κ. Γιάννη Σπυρόπουλο , µαθηµατικό, το 1971 επένδυσε κάποια κεφάλαια στη γη, και συγκεκριµένα σε αµπελώνες, αφού προέρχονται από αγροτική οικογένεια, πίστευαν και αγαπούσαν τα αγροτικά προϊόντα και την ενασχόληση µε τη γη και το κρασί.
Ο κ. Επαµεινώνδας Σπυρόπουλος εργάζεται από τη ∆ευτέρα ως την Πέµπτη στο οδοντιατρείο του στην Αθήνα και το βράδυ της Πέµπτης αναχωρεί για τους αµπελώνες και τα οινοποιεία στην Πελοπόννησο, τα οποία σήµερα παράγουν 600.000 µπουκάλια τα 800 στρέµµατα.
Το 25%-30% της προαναφερόµενης ποσότητας οίνου εξάγεται σε 17 χώρες, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Σκανδιναβία, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Αμπελουργοί για το lifestyle...
Σ το εξωτερικό, και δη σε χώρες µε προϊστορία ή φήµη στο κρασί, ολοένα πληθαίνουν οι ιδιοκτήτες αµπελώνων, πολλοί από τους οποίους αγοράζουν εκτάσεις µε αµπέλια για το lifestyle, αλλά και για να αποκτήσουν µια εξοχική κατοικία που να συνδυάζει και µια ενδιαφέρουσα ασχολία. Ανάµεσα στους πιο γνωστούς ιδιοκτήτες αµπελώνων συγκαταλέγονται ο τραγουδιστής Στινγκ και ο πρόεδρος του ιαπωνικού οµίλου Capcom Group κ. Κένζο Tσουχιµότο. Η πιο δηµοφιλής περιοχή µε µεγάλη παράδοση στο κρασί και υψηλές τιµές για αγορά αµπελώνα είναι το Μπορντό. Σύµφωνα µε στοιχεία από το πολυεθνικό πρακτορείο ακινήτων Knight Frank, οι τιµές στους αµπελώνες έχουν πέσει αυτή τη χρονιά περίπου 15% κατά µέσον όρο στη Γαλλία ως και 25% στην Καλιφόρνια, ενώ η κοιλάδα Κολτσάγκουα στη Χιλή και η Μεντόζα στην Αργεντινή είναι από τις µοναδικές περιοχές παγκοσµίως όπου οι αµπελώνες εµφάνισαν άνοδο από 8% ως 13%. Οι τιµές στο ∆υτικό Ακρωτήρι της Νοτίου Αφρικής και της Μαγιόρκα στην Ισπανία είναι σταθερές. Ο λόγος που οι τιµές στους αµπελώνες έχουν πέσει παγκοσµίως, σύµφωνα µε το Knight Frank, είναι η προηγούµενη γρήγορη και µεγάλη ανάπτυξη του κλάδου.
Πάντως το να ασχοληθεί κάποιος µη επαγγελµατίας µε έναν αµπελώνα αποτελεί ρίσκο, όπως αναφέρουν οι γνώστες του χώρου, ενώ κυκλοφορεί αστείο που υποστηρίζει ότι «ο τρόπος για να αποκτήσεις µια µικρή περιουσία είναι να ξεκινήσεις µε µια µεγάλη περιουσία και να ασχοληθείς µε αµπελώνες». Πολλοί από τους µη επαγγελµατίες αλλά και τους επιχειρηµατίες και καλλιτέχνες που αγοράζουν αµπελώνες µε µεγάλες αγροικίες στο εξωτερικό συνήθως δεν ασχολούνται οι ίδιοι µε την παραγωγή κρασιού αλλά την αναθέτουν σε ειδικούς. Η παραγωγή κρασιού ενδεχοµένως να είναι πιο εύκολη στις περιοχές του Νέου Κόσµου, όπου η γη µε αµπέλια είναι πιο φθηνή. Το Μπορντό είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβή περιοχή από άλλες περιοχές µε κρασιά, αφού κατά µέσον όρο τα 10 στρέµµατα (1 εκτάριο) µπορεί να κοστίσουν 457.034 ευρώ, έναντι 210.789 ευρώ ανά 10 στρέµµατα στην πεδιάδα Νάπα και Σόνοµα στην Καλιφόρνια και 184.440 ευρώ στο Μονταλτσίνο της Ιταλίας.
Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου