Αν και υπάρχουν ήδη επενδυτές που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, το κακό παρελθόν της εταιρείας όσον αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος - τον περασμένο Μάιο της είχε επιβληθεί πρόστιμο περίπου 600.000 ευρώ - φρενάρει τις διαδικασίες πώλησής της. Άλλωστε, το πρόστιμο είχε θεωρηθεί χαμηλό σε σύγκριση με τις περιβαλλοντικές παραβάσεις της ΛΑΡΚΟ.
Γι' αυτό σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στην εταιρεία Σχέδιο Συμμόρφωσης καθώς επί σειρά ετών δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και εν γένει την περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο στο εργοστάσιό της στη Λάρυμνα όσο και στους χώρους εξόρυξης στην Εύβοια (Δήμος Μεσσαπίας), όπου έχουν εμφανισθεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης.
Το σχέδιο εκπονήθηκε από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και τη νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμορφωθεί αλλά σταδιακά, ώστε να μην απαιτηθεί διακοπή της λειτουργίας της. Έτσι, το σχέδιο συμμόρφωσης έχει έναν ορίζοντα τριετούς εφαρμογής καθώς όπως αναφέρει στο «Βήμα» η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, η εφαρμογή ορισμένων τεχνολογιών όπως π.χ. τα φίλτρα για την αέρια ρύπανση θα πρέπει να τοποθετηθούν σταδιακά για να μη χρειαστεί να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
«Η αντιρρυπαντική τεχνολογία για τη ρύπανση του εδάφους και της θάλασσας από την τοξική λάσπη μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα. Το Σχέδιο Συμμόρφωσης μέτρων και όρων θα υλοποιηθεί σε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα θίγει τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ» αναφέρει η κυρία Καραβασίλη. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, σύντομα θα αδειοδοτηθεί χερσαίος χώρος για την εναπόθεση της σκουριάς.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίηση των υφιστάμενων ΑΕΠΟ οι οποίες θα καθορίσουν ειδικότερους περιβαλλοντικούς όρους και τη χρήση κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου