Την πρόθεση της κυβέρνησης και των πρόθυμων δημάρχων να διευκολύνουν τους ιδιώτες επενδυτές στην διαχείριση των απορριμμάτων με άμεσο στόχο και σκοπό να επέμβουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και τους πολίτες , καυτηριάζει με δηλώσεις του ο πρ. Δήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Α. Σκούμας, ορμώμενος από την συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη στην Λαμία.
Ο κ. Σκούμας αναφέρεται στην πρόταση της ΔΕΠΟΔΑΘ, «έτσι όπως εκφράστηκε πρόσφατα στην Λαμία από τον Δ/ντή της Διαδημοτικής Επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει τρία σενάρια, , με τα οποία κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των ιδιωτών, καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα», πρόταση την οποία συνδέει «άμεσα με την κυβερνητική πρόταση Κουκουλόπουλου, ο οποίος σε πρόσφατη τοποθέτηση του σε επενδυτές δήλωσε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για καθολική δημόσια χρηματοδότηση, άρα διαφαίνεται η επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ΣΔΙΤ.»
«Πρόκειται για έναν μύθο παραίτησης ουσιαστικά και παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι στο άμεσο επόμενο διάστημα πρόκειται να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που συνδέεται με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1/1/2012. Άρα δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων, αλλά την διασύνδεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αλλά και διάφορων πρόθυμων δημάρχων, που επιθυμούν να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να βελτιώσουν τις δικές τους θέσεις» δηλώνει ο πρ. Δήμαρχος, τονίζοντας κατηγορηματικά πως «το όλο ζήτημα είναι σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος».
Ο κ. Σκούμας αναφέρεται για τα τρία σενάρια που περιλαμβάνει η πρόταση της ΔΕΠΟΔΑΘ, καθώς το ένα περιλαμβάνει εργοστάσια μηχανικής επεξεργασίας σε Λαμία, Θήβα και Χαλκίδα, με την ιδιωτική συμμετοχή στα 110.000.000 ευρώ και στα 35.000.000 την δημόσια, το δεύτερο περιλαμβάνει δυο σε Θήβα - Λαμία και Εύβοια με 35.000.000 δημόσια συμμετοχή και 95.000.000 των ιδιωτών, και το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την διαχείριση των απορριμμάτων με μηχανική επεξεργασία στην Θήβα, με ακόμη μικρότερο κόστος στην ιδιωτική συμμετοχή 85. 000.000 ευρώ και 35.000 την δημόσια.
«Είναι εμφανής η επιταγή των επενδυτών προς την κυβέρνηση και τους πρόθυμους δημάρχους και λοιπούς να κάνουν άμεσα αυτά τα εργοστάσια, για να διευκολύνουν τις επενδύσεις τους με άμεσο στόχο και σκοπό να επέμβουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας, ότι «με αυτήν την πρόταση παραιτείται η Αυτοδιοίκηση».
Χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» τον τρόπο που έγινε η πρόταση, δηλαδή, «όχι από το Δ.Σ μιας διαδημοτικής επιχείρησης , την οποία δεν υπέβαλε ούτε η ΠΕΔ ούτε ο Περιφερειάρχης , αλλά ο Δ/ντής της ΔΕΠΟΔΑΘ χωρίς να έχει καμία έγκριση και χωρίς να έχει ερωτηθεί ούτε η κοινωνία, ούτε το δημοτικό συμβούλιο, παρά την πρόσφατη παλλαϊκή κινητοποίηση στην Θήβα ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων»και υπενθυμίζει την βούληση πολιτών και φορέων για ανακύκλωση των απορριμμάτων, ανάκτηση και διαλογή στην πηγή με φιλικό τρόπο στο περιβάλλον και πάντα με δημόσια διαχείριση για να μπορεί να ελέγχεται από την κοινωνία και από τα θεσμοθετημένα όργανα».
Έντονα αντιδρά στις δηλώσεις του Α. Σκούμα ο Δ/ντής της ΔΕΠΟΔΑΘ Χ. Τσοκανής, ο οποίος δηλώνει πως «πως όποιος ήταν παρών στην συνάντηση εργασίας, θα γνώριζε πως η μια εκ των τριών προτάσεων, που υποστηρίχθηκε και υιοθετήθηκε από το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων είχε να κάνει ακριβώς με όσα υποστηρίζει ο κ. Σκούμας».
Ο κ. Τσοκανής επισημαίνει πως πριν την συνάντηση εργασίας και με βάση την πρόσκληση του Περιφερειάρχη, το Δ.Σ της ΔΕΠΟΔΑΘ συζήτησε και αποφάσισε, η επιχείρηση να κατεβάσει συγκεκριμένη πρόταση, που παρουσιάστηκε υπηρεσιακά.
«Παρουσιάσαμε τρία σενάρια, με δεδομένη την θέση του υφ. Εσωτερικών ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ολοκληρωθούν τα έργα, παρά με συμπράξεις με ιδιώτες. Οφείλαμε, δηλαδή, τεχνοκρατικά να παρουσιάσουμε αυτή την εκδοχή όπου με βάση την διαθέσιμη χρηματοδότηση αυτό που υπολείπεται από τον ιδιώτη να ήταν το συγκεκριμένο ποσό, αλλά παρουσιάσαμε όμως και μια άλλη κάρτα την οποία προκρίναμε και υποστηρίξαμε και την οποία υιοθέτησε το σύνολο σχεδόν των δημάρχων: Να ζητήσουμε δημόσια χρηματοδότηση, άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, τυχόν το πρόγραμμα ΤΖΕΣΙΚΑ και δάνειο. Αυτή η κάρτα, που είναι και η ουσία, παρουσιάστηκε από την ΔΕΠΟΔΑΘ. Οφείλαμε, επαναλαμβάνω, τεχνοκρατικά να πούμε ότι αν δεν αναζητηθούν άλλες πηγές και δεν αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότηση , η μόνη εναλλακτική ήταν αυτή, την οποία και δεν προκρίναμε» υπογραμμίζει ο κ. Τσοκανής, τονίζοντας πως «Η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων είναι θέμα που έχει πραγματική βάση, αλλά έχει πεδίο εφαρμογής σε αυτούς που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τα προβλήματα».
«Θέλω να είμαι σαφής, γιατί πολλές φορές εγκαλείται η επιχείρηση για κάτι που δεν ισχύει, καθώς είμαστε ο μόνος φορέας στην περιφέρεια, που δουλεύουμε το έργο του ΧΥΤΑ και τις παραπλήσιες δράσεις με δικό μας προσωπικό, δεν έχουμε βάλει ιδιώτη αντίθετα με άλλους φορείς στην περιφέρεια, επομένως η πράξη αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέγεται. Προφανώς και δεν θέλουμε την συμμετοχή του ιδιώτη, προφανώς θέλουμε να δουλέψουμε μόνοι μας το έργο και το αποδεικνύουμε καθημερινά» υπογραμμίζει, απαντώντας παράλληλα και στους υπαινιγμούς του κ. Σκούμα για το πρόσωπό του: «Διάβασα με λύπη παράγραφο, όπου εγκαλεί τους δήθεν ειδικούς , φωτογραφίζοντας τους υπηρεσιακούς της ΔΕΠΟΔΑΘ, ότι εμπλέκονται με τους κερδοσκόπους, με ιδιώτες στην διαχείριση των απορριμμάτων. Λυπάμαι βαθύτατα γι αυτήν την δήλωση, προφανώς και δεν αφορά κανέναν από εμάς και την επιστρέφω ως απαράδεκτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου