Να μην ασκηθεί αίτηση ακύρωσης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας με 15 ψήφους + τις 5 των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και δυο λευκές…
Έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης, που θέλει την νομιμοποίηση του κρηπιδώματος Β στο πανάρχαιο λιμάνι της Νούσας, με μοναδική αίτηση, αυτήν που υπέβαλε ο ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Οικολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου).
«Ο Σύνδεσμος είχε και έννομο συμφέρον και υποχρέωση απέναντι στην προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, γι’ αυτό άλλωστε και συστάθηκε, αποτελούμενος από όλους τους δήμους της περιοχής» επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΟΑΚ Στ. Χαλβατζής, δηλώνοντας την σαφή θέση και πρόθεση του Συνδέσμου να προστατεύσει τον Κορινθιακό Κόλπο και τα συμφέροντα όλων των δήμων που βρέχονται από αυτόν, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη κλειστή θάλασσα απαιτεί πολύ μεγάλη προστασία, αφού σε περίπτωση ρύπανσης, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.
Σε αντίθεση με τον ΣΠΟΑΚ, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας, σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του αποφάσισε να μην ασκηθεί αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης, με 16 ψήφους συν τις 5 των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και τις δυο λευκές έναντι 15 ψήφων υπέρ της αίτησης αναίρεσης.
Η νεότερη ιστορία του πανάρχαιου Εμπορικού Λιμανιού της Νούσας συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις στην τοπική κοινωνία με το συγκεκριμένο κρηπίδωμα Β, καθώς τοπικοί και δημοτικοί παράγοντες τάχθηκαν υπέρ της λειτουργίας του, με Περιβαλλοντικές οργανώσεις, δημοτικούς συμβούλους και άλλους να τάσσονται κατά.
Οι εισηγήσεις πολλές και μερικές φορές διαφορετικές, καθώς οι μεν υποστηρίζουν πως η εταιρία με αποδεδειγμένη την περιβαλλοντική της συμπεριφορά δίνει δουλειά , χρηματοδοτεί πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, σχολεία κ.α, με τους δε να περιγράφουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αύξηση της εμπορικότητας του λιμανιού τόσο στον Κορινθιακό, αλλά και από τις μελλοντικές επιπτώσεις της μόλυνσης σε βάρος της ανάπτυξης της περιοχής.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Στ. Χαλβατζή, σχετική με επιστημονικές έρευνες που προειδοποιούν για σοβαρή καταστροφή του Κορινθιακού, καθώς τα νερά του κλειστού κόλπου αλλάζουν κάθε 100 χρόνια, γι’ αυτό άλλωστε ισχύουν και οι πολλές απαγορεύσεις σε ολόκληρη την περιοχή, που έχουν να κάνουν με την προστασία της θάλασσας...
«Θέμα νομιμότητας» χαρακτήρισε το όλο πρόβλημα ο Α. Σκούμας, κάνοντας λόγο για «παραβίαση τριών αποφάσεων» και υπενθυμίζοντας την υπ. Αριθμ. 6738/39/722 απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 134 της 2/6/11, σύμφωνα με την οποία «επανακαθορίζονται τα όρια αιγιαλού – παραλίας και οριοθετείται ο παλαιός αιγιαλός στην θέση όπου υφίστανται οι λιμενικές εγκαταστάσεις και προσχώσεις στον Όρμο Νούσας, στην ΒΙΠΕ Θίσβης», η οποία απόφαση εκδόθηκε τρεις μήνες πριν την υπουργική απόφαση του Αυγούστου, για την οποία συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για την ακύρωση ή όχι προχθές.
Η εγκυρότητα πάντως της υπουργικής απόφασης αναμένεται να επανεξεταστεί εκ νέου σε ημερομηνία που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου