Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τα δήθεν «ναι» , τα δήθεν «όχι» και τα «ίσως» δεν βοηθούν την Χώρα

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου , που τώρα θεωρείται και σωστά, για την χώρα η μητέρα των μαχών για την μελλοντική επιβίωση της, απαξιώθηκε από νωρίς το πρωί της 27ης Οκτωβρίου από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων , τα κανάλια και τις εφημερίδες. Οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούσαν την συμφωνία , οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι , σήμερα με τον ίδιο τόνο και ύφος «αγωνιούν» για την υλοποίηση της. Περισσεύει λοιπόν η υποκρισία.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι έγινε;

Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο είναι ότι η Αντιπολίτευση δεν κατάλαβε ακριβώς συνεπάγεται για την χώρα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου , η οποία συμφωνία :

Εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ,
Εγγυάται ότι θα έχουμε τα επόμενα χρόνια τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία του κράτους, για τους μισθούς και τις συντάξεις που απειλήθηκαν από μία πιθανή χρεοκοπία.
Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να διαγράψουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας μέσα στους επόμενους μήνες,
Μας επιτρέπει να καταβάλουμε τα επόμενα χρόνια πολύ λιγότερους τόκους για τα δάνεια του παρελθόντος
Το δεύτερο λοιπόν εναλλακτικό σενάριο είναι ότι η Αντιπολίτευση μικροκομματικά λειτουργώντας επιχείρησε την απαξίωση της . Άλλαξαν όμως θέση και αυτό που έπραξαν είναι το σωστό.

Οι καναλάρχες και λοιποί σχολιαστές ; πως προκύπτει αυτή η δραματική αλλαγή στάσης , από το απόλυτο «όχι» στο απόλυτο «ναι» , σε λίγες μόνο μέρες ;

Ο πολιτικός χρόνος πυκνός. Δεν έχουμε την δυνατότητα να πιστεύουμε ότι «στο άπειρο» μπορούμε να ωφεληθούμε από την συμφωνία. Η χώρα πρέπει να βαδίσει γρήγορα , σε ασταθείς συνθήκες , η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι πλέον περιφερειακή , χτυπά τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τα άμεσα βήματα που έχουμε μπροστά μας , στον οικονομικό τομέα , σύμφωνα με την παρουσίαση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπ. Οικονομικών , κ. Ε. Βενιζέλο είναι τα ακόλουθα :

Εκταμίευση των 8 δις ευρώ της έκτης δόσης πριν τις 15 Δεκεμβρίου,
Εμπρόθεσμη εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, η οποία ανέρχεται σε 80 δις ευρώ .
Κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής της Παρασκευή 18 Νοεμβρίου
Ενσωμάτωση στις προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού του οφέλους από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από το PSI, ένα όφελος που μπορεί να κινείται κάπου μεταξύ 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπολογισμός γίνεται σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση.
Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως το βαθμολόγιο και μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, η αξιολόγηση φορέων υπηρεσιών και προσώπων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νέοι όροι στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αποτελεσματική και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, ορθολογική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, με ταυτόχρονη διευθέτηση των στεγαστικών δανείων όλων εκείνων που εντάσσονται στο βαθμολόγιο, το μισθολόγιο ή σε άλλα περιοριστικά μέτρα..
Ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί στην πέμπτη αναθεώρηση του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Συνέχιση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Υπογραφή της Σύμβασης με την Ελβετία, ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει οφέλη από τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πρέπει να έχουμε εμφανίσει μία συμφωνημένη, ευρείας αποδοχής πρόταση για το νέο φορολογικό σύστημα.
Ψήφιση των διατάξεων όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, που θα ορίζουν το χρηματοοικονομικό και νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και η ανταλλαγή των ομολόγων. Διασφάλιση της χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, της ρευστότητας, να υπάρχει χρήμα στη αγορά.
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το ΕΣΠΑ, το ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, η απορρόφηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης που είναι γραμμή του κρατικού προϋπολογισμού, ως αναδιανεμητικό μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης, για να στηρίξουμε ανθρώπους που διολισθαίνουν στην απόλυτη φτώχεια.

Τα βήματα αυτά είναι απαραίτητα . Είναι βήματα σε συνέχεια των αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και είναι κοινά πλέον συμφωνημένα από την Κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.

Τα δήθεν «ναι» , τα δήθεν «όχι» , τα «ίσως» όσων ονειρεύονται – σε ελληνικά παλαιάς κοπής («…θα κατέτασσαν τον Αντώνη Σαμαρά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας αν ηρνείτο να συμβάλλει δια της υπερβατικής συναίνεσής του στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου..») θα κλυδωνιστούν βαριά από την ταχύτητα και το βάρος των γεγονότων.

Κάθε μέρα θα είναι εξίσου δύσκολη και διαφορετική. Θα κριθούμε από τις αντοχές μας σε όφελος της χώρας απέναντι στο προσωπικό ή μικροκομματικό μας συμφέρον και από την ειλικρίνεια των προθέσεων μας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: