Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΙΚΑ Οινοφύτων: Πολλά έγιναν... και πολλά ακόμα μένει να γίνουν

Από το τελευταίο ρεπορτάζ του “Α.Π.” με τίτλο “ΙΚΑ Οινοφύτων: Πάει για κλείσιμο” και την αγωνιώδη συνέντευξη του πρώην Δντου κ. Φωτή Ευστράτιου για την τέλεια απαξίωση του, μπορούμε να πούμε ότι πολλά έγιναν για την αναβάθμισή του, αλλά και πολλά ακόμα μένουν, που χρήζουν της άμεσης προσοχής των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας για την στελέχωση του ιδρύματος για την εύρυθμη λειτουργία του.

Βρήκαμε τον από διμήνου περίπου νέο διευθυντή του ιδρύματος γιατρό Ορθοπεδικό κ. Κωνσταντίνο Βαβάτσικο την ώρα της δουλειάς, όχι του διευθυντού, αλλά αυτή του ορθοπεδικού εξετάζοντας ασθενή, ενώ άλλοι τον περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, για τα καθήκοντα του διευθυντού, δηλαδή εγκρίσεις με υπογραφές και σφραγίδες.

Μόλις τελείωσε με δέχτηκε και με προθυμία απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε.

Της συνέντευξης προηγήθηκε η επιτυχημένη εκδήλωση στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας, όπου γιατροί του ιδρύματος ενημέρωσαν δημότες για γνωστές και συνήθεις ασθένειες, όπου ο κ. Βαβάτσικος ευχαρίστησε και δημόσια τον Αρχιεπισκόπο κ. κ. Ιερώνυμο για το ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση του ιδρύματος, πράγμα που επανέλαβε και πάλι στην συνάντησή μας.

Το ΙΚΑ τώρα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και εξυπηρετεί μεγαλύτερο φάσμα ασφαλισμένων και εκτός αυτών του ΙΚΑ, δέχεται και ασφαλισμένους από ΟΓΑ, ΟΠΑΔ (πρώην Δημόσιο), ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα και ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί κ.λπ.). “Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς..;”, ή έγινε κάποια πραγματική αλλαγή; Ο κ. Βαβάτσικος είναι σίγουρος ότι έγινε πραγματική αλλαγή! “Και με την προσωπική παρέμβαση του Μακαριωτάτου κ. Ιερώνυμου, τον οποίο ευχαριστούμε, αυτή τη στιγμή έχουμε γιατρούς σε βασικές ειδικότητες και μπορεί το ίδρυμα να καλύπτει τους ασθενείς”.

Γραμματειακή υποστήριξη

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο διευθυντής του ΙΚΑ αυτή τη στιγμή είναι διοικητικό και δευτερευόντως ιατρικό. Η μία γραμματέας – η οποία σύμφωνα με τον κ. Βαβάτσικο – είναι περισσότερο από φιλότιμη, τρέχοντας συνεχώς να προλάβει τις πολυσχιδείς εργασίες της, δεν αρκεί. “Είναι αδιανόητο αυτή η μεγάλη μονάδα να έχει μόνο μία κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη. Οι εργασίες που πρέπει να διεκπεραιώσει είναι πάρα πολλές, από καταχωρήσεις, να σηκώνει τα τηλέφωνα, αφού δεν υπάρχει τηλεφωνήτρια, μέχρι και τις άδειες στων γιατρών. Όλοι οι γιατροί, αλλά και το κοινό, σ΄αυτήν απευθύνονται”.

Πράγματι, ένας οργανισμός όπως είναι το ΙΚΑ Οινοφύτων με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια και τους κατοίκους του μεγάλου Καλικρατικού Δήμου Τανάγρας, έχει να διεκπεραιώσει πολλές υποθέσεις. Σημειώνεται ότι, στα καθήκοντα της γραμματέως εκτός των άλλων είναι και η αποθήκη υλικού του ιδρύματος.

Ο νεοφερμένος ασθενής όταν μπαίνει στο χώρο υποδοχής στο ισόγειο συναντάει ένα όμορφο κατά τα άλλα γκισέ, που γράφει με μεγάλα γράμματα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, μόνο το συγκεκριμένο γραφείο είναι άδειο. Δεν υπάρχει κανείς να ενημερώσει τους ασθενείς που θα πάνε για συγκεκριμένο γιατρό ή υπηρεσία. Τηλεφωνητής στο τηλεφωνικό κέντρο δεν υπάρχει. Τηλέφωνα, πληροφορίες, μέχρι και τις “κατσάδες” και τα παράπονα τα ακούει η... δύσμοιρη μία και μοναδική γραμματέας!

Καθήκοντα συντηρητή
ο... Διευθυντής

Άλλη μεγάλη έλλειψη σ΄αυτή την μεγάλη και σύγχρονη μονάδα είναι ο συντηρητής. Χαλάει ένα πόμολο πόρτας, το καζανάκι της τουαλέτας, μια λάμπα, ο διευθυντής θα κληθεί να τα φτιάξει ελλείψει υπεύθυνου τεχνίτη. Αν υπάρξει μία μεγαλύτερη ζημιά και δεν μπορεί ο ίδιος να το φτιάξει θα απευθυνθεί και θα προσλάβει τον ειδικευμένο τεχνίτη πληρώνοντας το ίδρυμα πολύ περισσότερα από το να είχε έναν μόνιμο που να “πιάνουν τα χέρια του” ο οποίος θα προλαμβάνει τις ζημιές.

Άλλες ανάγκες που χρειάζεται άμεσα η μονάδα για να λειτουργεί απρόσκοπτα, είναι ακόμα μία νοσηλεύτρια που θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα, καθώς και ένας φύλακας της μονάδας τις πρωϊνές ώρες.

Και τα καλά...

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι από εκεί που πριν 3-4 μήνες περίπου πήγαινε για κλείσιμο το ΙΚΑ ελλείψει προσωπικού, ο κ. Βαβάτσικος μας πληροφόρησε ότι αυτή τη στιγμή στο κατάστημα του ΕΟΠΥΥ δέχονται σε καθημερινή βάση ασθενείς βασικές ειδικότητες όπως: 2 Ορθοπεδικοί, γυναικολόγος, 2 Οφθαλμίατροι, Ουρολόγος, Δερματολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 2 Παθολόγοι (απόγευμα), 2 Οδοντιάτροι και Ενδοκρινολόγος. Εκτός των Παθολόγων που είναι και οι δύο το απόγευμα, οι άλλοι που είναι από δύο, ο ένας είναι πρωί και ο άλλος απόγευμα.

“Εάν είχαμε και ένα Νευρολόγο, Ψυχίατρο και Γενικό Χειρουργό τότε νομίζω ότι θα είμασταν πλήρης από ιατρικό προσωπικό, αλλά όλοι αυτοί με μία και μόνο γραμματέα...” τονίζοντας και πάλι την ανάγκη τουλάχιστον μιας ακόμη γραμματέως για την εύρυθμο λειτουργία της μονάδας.

Το μόνιμο πρόβλημα της... παρασκευάστριας

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τα προβλήματα του ΙΚΑ, είχε τονιστεί ιδιαίτερα το πρόβλημα με την παρασκευάστρια που έπρεπε να έρχεται από τη Λιβαδειά. Τώρα, υπάρχει μία παρασκευάστρια η οποία μένει στο Κάστρο και δουλεύει στο ΙΚΑ Περιστερίου!!! Η κυρία αυτή θέλει να έλθει στα Οινόφυτα, αφού θα είναι τουλάχιστον 100 χιλ. πιο κοντά στο σπίτι της. Ε, ας την μεταθέσουν τόσο δύσκολο είναι;

Δεκτά και άλλα ταμεία

Με το νόμο 3918/2011 συστάθηκε το ΕΟΠΥΥ και μπήκε σε ισχύ από 12 Σεπτεμβρίου. Η λειτουργία του ωστόσο θα οριστικοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου που θα τεθεί σε ισχύ ο προϋπολογισμός. Μέχρι τότε, τις υγειονομικές δαπάνες θα τις καλύπτει ο κάθε ασφαλιστικός φορέας ξεχωριστά. Τώρα σε ότι αφορά τον αριθμό των ασφαλισμένων υπολογίζονται στα 9,5 εκατ. αριθμός που τελικά θα είναι σαφώς μεγαλύτερος αφού σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις αναμένεται να ενταχθούν και οι ασφαλισμένοι ταμείων όπως τα ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί κ.λπ.) και τα ταμεία δημοτικών υπαλλήλων.

Πηγή: Anparatiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: