«Αξιοποιείστε την σύγχρονη τεχνογνωσία, που εξελίσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς, εφαρμόζοντας τις σήμερα αποδεκτές τεχνολογίες, βάζοντας όμως κριτήριο την πιο χρηστή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και φυσικά την βιωσιμότητα των έργων, υπό το πρίσμα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αποδοχής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Περγαντάς, στους συμμετέχοντες στην συνάντηση εργασίας για διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δηλώνοντας την πρόθεσή του να στηρίξει οποιαδήποτε ομόφωνη πρόταση - απόφασή, για την οριστική επίλυση του προβλήματος στην Περιφέρειά, που δεν αποτελεί μόνο αναγκαιότητα για την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, αλλά παράλληλα έναν σημαντικό οικονομικό τομέα που δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και σημαντικές δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας .
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης λύσης και όχι αποσπασματικών προτάσεων προσωρινού χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια αποτελεί το άμεσο κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ και η αποκατάστασή τους, προκειμένου να αποφευχθεί βαρύ πρόστιμο.
Εξέφρασε τους φόβους του για περιορισμό των χρημάτων που προορίζονται για την διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας κάνει λόγο για 53,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10.000.000 θα προέλθουν μέσα από την μη ένταξη έργων που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, ποσό που μπορεί να λιγοστέψει ακόμη στην συνέχεια.
Στην συνάντηση πάντως, δεν υπήρξε ομοφωνία των δημάρχων προς την κατεύθυνση συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης πρότασης, καθώς μερικοί επιμένουν στις ενέργειες που έχουν γίνει σύμφωνα με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό.
Ωστόσο, «η προεργασία για την κατάρτιση της ολοκληρωμένης πρότασης των δημάρχων φαίνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει, καθώς η χθεσινή συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρότασης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η ΔΕΠΟΔΑ Θήβας, η οποία περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια και την παρουσίασε ο Δ/ντ’ής της επιχείρσησης Χ. Τσοκανής και απ’ ότι φάνηκε πάνω σε αυτή θα βασιστεί και η πρόταση που θα καταθέσουν δήμαρχοι της Στερεάς και εφόσον βέβαια υπάρξει τελική συμφωνία, καθώς η διαφωνία προέρχεται κυρίως από την πλευρά της κεντρικής Εύβοιας, όπου ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Θωμάς κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έδειξε να επιμένει στην υλοποίηση των έργων που έχουν προωθηθεί για την περιοχή του» σημειώνεται στο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» της Λαμίας.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Λαμιακής εφημερίδας κάνει λόγο για «τρία σενάρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Τσοκανής εκ μέρους της ΔΕΠΟΔΑ Θήβας οδηγούν ουσιαστικά στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, κάτι που χαρακτηρίσθηκε αναγκαίο, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους δημάρχους που τοποθετήθηκαν.
Το πρώτο σενάριο της πρότασης περιλαμβάνει την δημιουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα είναι η Λαμία, η Θήβα και η Χαλκίδα, καθώς και την δημιουργία επτά Σταθμών Μεταφόρτωσης σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Δομοκό, Λοκρίδα, Νότια Εύβοια, Βόρεια Εύβοια και Λιβαδειά. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Λαμία και Θήβα, καθώς και οχτώ Σταθμών Μεταφόρτωσης, όπου σε σχέση με την πρώτη πρόταση προστίθεται ένας ακόμη, στην Χαλκίδα. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την δημιουργία μιας Μονάδας Επεξεργασίας στην Θήβα και την δημιουργία εννέα ΣΜΑ, όπου προστίθεται ένας ακόμη για την περιοχή της Λαμίας.
Ωστόσο και τα τρία σενάρια της πρότασης έχουν κόστος πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που υπάρχουν για την διαχείριση των απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Τσοκανή θα πρέπει να επιλυθεί με την συμμετοχή ιδιωτών, στην κατασκευή και λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας. Το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών ωστόσο φάνηκε να απορρίπτεται σε πρώτη φάση από τους περισσότερους δημάρχους, αν και στην σχετική επιστολή του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλος εισάγει ξεκάθαρα το θέμα της σύμπραξης ιδιωτών και δημοσίου τομέα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων. Το πρόβλημα μάλιστα της έλλειψης χρημάτων γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς από το σύνολο των χρημάτων θα πρέπει να αφαιρεθούν τα χρήματα που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και οι οποίοι ανέρχονται στους 65, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής».
Ο Κ. Περγαντάς πάντως έδωσε διορία ενάμιση μήνα στους δημάρχους να σκεφτούν και να επεξεργαστούν όλα όσα συζητήθηκαν, ορίζοντας επόμενη συνεδρίαση, σε επίπεδο ΠΕΔ, μέσα στον Δεκέμβρη όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου