Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μετρητοίς τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων!!!

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων τα φάρμακά τους, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναστέλλει την επί πιστώσει χορήγηση τους, ανεξάρτητα εάν χρωστούν στον κλάδο ή όχι.

Δεύτερη ημέρα σήμερα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των φαρμακοποιών, οι οποίοι ζητούν την δημιουργία κλαδικής συμφωνίας για τη «συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής,

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με την συμμετοχή προέδρων μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας Σερ. Ζήκας, οι οποίοι διαπίστωσαν πως δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, ούτε αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων, ότι ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο και συνεχίζεται η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, με παράλληλη τιμωρία των φαρμακοποιών με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους.
«Είμαστε 12.500 φαρμακοποιοί στην Ελλάδα και φυσικά δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά απεργώντας και σταματώντας την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων» δηλώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας Σ. Ζήκας, υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά»!

«Καταλαβαίνετε ότι για να το αποφασίσουμε, οι αιτίες είναι πάρα πολύ σοβαρές» τονίζει, αναφερόμενος φυσικά σε αυτές….

«Το κράτος, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία, μας χρωστούν 400.000.000 ευρώ, ο κύκλος εργασιών για το 2011 των φαρμακείων ήταν 3.700.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι τα 400 εκ. στα 3.700.000.000 είναι πάνω από το 10% κι εμείς, έχουμε ένα καθαρό περιθώριο κέρδους από 6 έως 7 ή 8 %. Όταν μας χρωστούν πάνω από το 10% δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε πλέον τα φαρμακεία. Γιατί για να τα λειτουργήσουμε θα πρέπει είτε να διαθέτουμε ίδια κεφάλαια , που θα βάζουμε στην επιχείρηση χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας ή να προχωρήσουμε σε δάνεια, πράγμα που μέχρι τώρα κάναμε, γιατί οι στρόφιγγες των τραπεζών ήσαν ανοιχτές, με επαχθείς όρους βέβαια και υψηλά επιτόκια, τα οποία καταβάλλαμε από τα κέρδη μας, κάτι που δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε, καθώς οι τράπεζες δεν δανείζουν κι εμείς δεν μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε τα φαρμακεία. Αναστέλλουμε λοιπόν, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, διότι αν σήμερα έρθει στο φαρμακείο ασφαλισμένος και του δώσουμε τα φάρμακα με συνταγή, την οποία δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε από τα ασφαλιστικά ταμεία, εμείς την επόμενη ημέρα θα πρέπει να πληρώσουμε μετρητοίς, προκειμένου να αντικαταστήσουμε το φάρμακο που δώσαμε και αυτό δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν πλέον κεφάλαια. Ήδη, 2.500 φαρμακεία είναι στον Τειρεσία, 200 φαρμακεία στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής έχουν δηλώσει αδυναμία λειτουργίας» εξηγεί ο κ. Ζήκας και γίνεται πλέον σαφές ότι οι ασφαλισμένοι μπαίνουν σε περιπέτεια..

Γιατί; Διότι θα πρέπει να πηγαίνουν στο φαρμακείο με την συνταγή, να πάρουν τα φάρμακα με τις οδηγίες τους, να τα πληρώσουν και να πάρουν απόδειξη λιανικής την οποία, μαζί με την συνταγή, θα επιστρέψουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο, προκειμένου να περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους.

Οι φαρμακοποιοί όμως, εκτός των παραπάνω, έχουν να αντιμετωπίσουν και το ψεύδος του υπουργού υγείας, ο οποίος δυο ημέρες πριν την εκπνοή του 2011, ανακοίνωσε την μείωση του ποσοστού τους «κατόπιν διαλόγου» όπως είπε…

«Στις 24 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Πέμπτη, ο κ. Λοβέρδος μας είχε καλέσει για να συζητήσουμε το θέμα του ποσοστού κέρδους και μπήκε φουριόζος στην συνάντηση, για να μας ανακοινώσει ότι δεν είχε καθόλου χρόνο να συζητήσουμε για το ποσοστό κέρδους, παρά μόνο μια ώρα, προκειμένου να κλείσει το θέμα του ωραρίου, το οποίο και έκλεισε, υποσχόμενος να είμαστε έτοιμοι για νέα συνάντηση στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, με θέσεις και απόψεις για το ποσοστό κέρδους. Από τότε εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου , ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς. Με μας δεν ήταν σε διάλογο, άρα με ποιους ήταν ;;;» δηλώνει ο κ. Ζήκας, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τις συναντήσεις του κ. Λοβέρδου…

Να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει ποσοστό κέρδους κάτω από 20% μεσοσταθμικά σε φαρμακείο, με τον υπ. Υγείας να δηλώνει ότι το 18 % είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να πέσει στο 15% !!!

«Οι επιχειρήσεις μας έχουν λειτουργικά έξοδα 10 με 12%, εάν το ποσοστό κέρδους πάει στο 15%, μένει ουσιαστικά ένα 3%, με την εφορία να μην δέχεται κάτω από 9% . Πως θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία και με δεδομένο ότι υπάρχουν τόσα χρέη από τα ασφαλιστικά ταμεία; Ουσιαστικά μας βάζει λουκέτο» απαντά ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας, ο οποίος θα συμμετέχει στην συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στα μέσα της εβδομάδας, όπου αναμένεται να ληφθούν σοβαρότατες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: