Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Μπλακ άουτ» σε ιατρεία και φαρμακεία

Παρέλυσε από χτες ο χώρος της υγείας, λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία και το ΙΚΑ μέχρι την Πέμπτη, ενώ σε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ίδια μέρα βρίσκονται και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Επιπλέον, όσοι χρειαστούν φάρμακα θα πρέπει και σήμερα, όπως και χτες, να αναζητήσουν φαρμακεία ασφαλείας αλλά και να πληρώσουν από την τσέπη τους, αφού από την 1η Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν να χορηγούν με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

Με το χάος να επικρατεί σε ιατρεία και φαρμακεία, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης δεσμεύτηκε χτες μιλώντας στη ΝΕΤ ότι έως τις 5 Ιανουαρίου θα έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ προς τους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον κλάδο, που ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Οπως εξήγησε, στόχος είναι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, του νέου φορέα υγείας, οι οφειλές να μην υπερβαίνουν τις 40 μέρες. Σκοπιμότητες πίσω από την απεργία των φαρμακοποιών, ώστε να μη λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και να μην υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες, κατήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Παράλληλα, δήλωσε οργισμένος με την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν να δίνουν φάρμακα με πίστωση και τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορεί να τα θέλουν όλα δικά τους, διερωτώμενος αν θέλουν να καταργήσουν τον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα, ο κ. Κουτρουμάνης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρο Αμπατζόγλου και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Παρά τις δεσμεύσεις, πάντως, των κ.κ. Τιμοσίδη και Κουτρουμάνη, φαίνεται πως για τους φαρμακοποιούς είναι κρίσιμο να δοθεί το «πράσινο φως» και από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποπληρωθούν με ρύθμιση τα χρέη.

Λουκέτο στα φαρμακεία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εξαγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία χτες και σήμερα, αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού κέρδους των μελών του. Χτες, εκνευρισμός επικράτησε σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς ασφαλισμένοι αντιδρούσαν έντονα όταν οι φαρμακοποιοί τούς ζητούσαν να πληρώσουν το σύνολο των χρημάτων των συνταγών τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό κέρδους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5% σε φαρμακεία των οποίων ο μηνιαίος τζίρος ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Χτες, τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση για τις εξελίξεις στα θέματα του κλάδου.

«Εμφραγμα» στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία οι γιατροί απέχουν από τα καθήκοντά τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και οι προγραμματισμένες εξετάσεις ασθενών τινάχτηκαν στον αέρα. «Ενώ κλείνουν κλινικές, ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία, από την ελλιπή στελέχωση, η κυβέρνηση αποπειράται να οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε τέτοια άναρχη υπερφόρτιση, ώστε να καταρρεύσει άμεσα κι αυτό και να μην απομείνει καμιά διέξοδος υγειονομικής κάλυψης των πολιτών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, χρησιμοποιεί απίθανους εκβιασμούς, ώστε να εξαναγκάσει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ εισπράττοντας τις γνωστές εξευτελιστικές αμοιβές των 6,48 ευρώ ανά περιστατικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση. Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να επωμιστούν την περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού «συνεργώντας στην κατάρρευση των εξωτερικών ιατρείων και ασκώντας ιατρική της άσπρης μπλούζας στα εκατομμύρια ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας». Παράλληλα, ζητούν να μη θιγεί το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν ήδη υποστεί μειώσεις αποδοχών σε μισθούς και εφημερίες που αγγίζουν το 35%.

Ταλαιπωρία στο ΙΚΑ

Στο ΙΚΑ, οι γιατροί προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν ώς την Πέμπτη. Εκατοντάδες ασθενείς που είχαν ραντεβού δεν εξυπηρετήθηκαν και καλούνται τώρα να κλείσουν νέο. Στο νομό Θεσσαλονίκης ορισμένοι ασφαλισμένοι εξυπηρετήθηκαν και άλλοι όχι, καθώς χτες εργάστηκαν περίπου 160 γιατροί συνολικά στο νομό, λόγω κινητοποιήσεων και αδειών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, Σάββας Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αντικειμενική αδυναμία του συστήματος να καλύψει τον πληθυσμό που θα υπάγεται στον ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και έχει καλέσει τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να συμπορευτούν μαζί της. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΙΚΑ, η κυβέρνηση με το επίμαχο νομοσχέδιο και την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα επιχειρεί να μειώσει τις αμοιβές των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων σε αυτές που λαμβάνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ για τις επισκέψεις ασφαλισμένων του Δημοσίου, που κυμαίνονται στα 500 - 700 ευρώ το μήνα.

Και το χάος καλά κρατεί...

Κλειστά βρίσκουν οι πολίτες και αρκετά ιδιωτικά ιατρεία από χτες, καθώς οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί συμμετέχουν στις τετραήμερες απεργίες που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο ιατρικός κλάδος αντιδρά έντονα στην «επιχειρούμενη πρόχειρη και επικίνδυνη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ». Οπως υποστηρίζουν οι γιατροί, καλούνται να συμμετάσχουν στο νέο φορέα, χωρίς να έχει διαμορφωθεί το σχετικό πλαίσιο. Αίτημά τους είναι να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα τουλάχιστον τετράμηνο, μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας του.

Ο ΠΙΣ ζητά με νομοθέτημα να έχουν δικαίωμα όλοι οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να καθιερωθεί γενική συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ και να πληρώσει ο ΟΠΑΔ τις οφειλές προς τους δικαιούχους γιατρούς. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), αίτημα των γιατρών είναι και οι «αξιοπρεπείς ιατρικές αμοιβές για τους γιατρούς του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθώς και η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος ίδρυσης μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία, πολυϊατρεία, εργαστήρια) στη δικαιοδοσία του ιατρικού κόσμου». Εξάλλου, ο ΙΣΘ κατέθεσε την περασμένη βδομάδα αγωγές για τα δεδουλευμένα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων.

Καμία σύμβαση

Ενδεικτική της χαώδους κατάστασης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ). Οι εργαστηριακοί γιατροί αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κανένας εργαστηριακός φορέας δεν έχει υπογράψει σχέδιο σύμβασης, καθώς δεν υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας. Κατά συνέπεια, αν κάποιοι εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά πολυϊατρεία δεχτούν παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, τότε δε θα ξέρουν τους όρους με τους οποίους ο φορέας δεσμεύεται και συμβάλλεται.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: