ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Οι αποφάσεις των κρατών-μελών -με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης- σημαντικές
για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Υποδομής στην Αεροναυπηγική
Με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ Α.Ε.) –σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες Αεροναυπηγικές Βιομηχανίες της Ευρώπης στις οποίες ανατέθηκε η σχετική σύμβαση- ολοκληρώθηκε η μελέτη FAS4Europe (Future Air Systems) που εκπονήθηκε για τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό (ΕΑO, European Defense Agency–EDA) με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας για την παροχή ανεξάρτητης και οικονομικά αποδοτικής Ευρωπαϊκής λύσης σε στρατηγικής σημασίας Αμυντικά Συστήματα Αέρος.
Η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα προασπίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής υποδομής στην αεροναυπηγική (Aeronautics EDTIB – European Defence Technological Industrial Base) και υποδεικνύει οδικό χάρτη (road map) ενεργειών προς υλοποίηση για την ανάπτυξη μίας πιο στιβαρής, βιώσιμης και ανταγωνιστικής σε παγκόσμιο επίπεδο Ευρωπαϊκής Αμυντικής Αεροναυπηγικής Βιομηχανίας. Η ενίσχυση αλλά και ανάπτυξη της υποδομής αυτής αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής επιχειρησιακής κυριαρχίας και των αμυντικών δυνατοτήτων της.
Η ΕΑΒ συμμετείχε στο έργο τόσο σε επίπεδο χαρτογράφησης της παρούσας κατάστασης στον κλάδο όσο και σε επίπεδο υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων, αναλαμβάνοντας έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον κλάδο δραστηριοποίησής της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιδιώκοντας τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνογνωσίας της για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο του 2012 σε ειδική εκδήλωση όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κρατών Μελών του ΕΑΟ, στελέχη του Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο χειριστή της ΓΔΑΕΕ, στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΥΠΕΘΑ στις Βρυξέλλες και αντιπροσωπεία της ΕΑΒ. Σημειώνεται ότι η υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ-ΓΔΑΕΕ ήταν σημαντική καθώς παρακολούθησε και συνέβαλε στην εξέλιξη της μελέτης.
Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού καλούνται να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω δράση. Είναι σαφές ότι η ΕΑΒ προσβλέπει και επιδιώκει στρατηγικά τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα αποφασισθούν και είναι καθόλα έτοιμη να ανταπεξέλθει στα εθνικά ζητούμενα όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη και πολυετή εμπειρία που της επιτρέπει να διαμορφώνει τις εξελίξεις στο χώρο της αεροναυπηγικής. Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΕΑΒ σε Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού είναι η συμμετοχή της χώρας μας.
Λίγα λόγια για την ΕΑΒ:
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ) ιδρύθηκε το 1975 και είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική και αμυντική εταιρεία της χώρας, με κύρια αποστολή την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων για υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλων πελατών της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς.
Η ΕΑΒ διαθέτει πιστοποιημένες διαδικασίες παραγωγής και άριστα καταρτισμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεών της, προσφέρει, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, προϊόντα και υπηρεσίες, όπως:
• Συντήρηση, εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση αεροσκαφών, κινητήρων, παρελκόμενων και ηλεκτρονικών συστημάτων τους, καθώς και συντήρηση αεροσκαφών πολιτικού νηολογίου.
• Σχεδίαση και κατασκευή υποσυγκροτημάτων στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και κινητήρων από μεταλλικά και σύνθετα υλικά.
• Ανάπτυξη, σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών, οπτικοηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων για στρατιωτική και πολιτική χρήση καθώς και τμημάτων πυραυλικών οπλικών συστημάτων.
• Έρευνα & Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων σε τομείς όπως η αεροναυπηγική, τα ηλεκτρονικά, η εσωτερική ασφάλεια (homeland security), ευφυή συστήματα, κλπ.
• Δορυφορικά συστήματα και εφαρμογές (τηλεπικοινωνίες, τηλε-εκπαίδευση, κλπ)
• Τεχνική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε όλο το φάσμα των αεροπορικών ειδικοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου