Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις «Ρυθμίσεις για την Κτηνοτροφία και τις Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις».
«…Ερχόμαστε, σήμερα, σε μια κατάσταση κρίσιμη για τη χώρα, μετά από ακινησία δεκαετιών, ακινησία που πολλοί λάτρεψαν γιατί τους παρείχε εξαιρετική δημόσια εικόνα και συνεχή επανεκλογή, αλλά δυστυχώς τη βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια. Τη βρίσκουμε, πέρα από τα οικονομικά της χώρας, στο στρεβλό παραγωγικό μοντέλο και άρα στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, στην ανάπτυξη με τα δανεικά, στη δημόσια διοίκηση, στο πελατειακό κράτος. Δηλαδή, πληρώνουμε σήμερα και εμείς και κύρια οι πολίτες μια ατολμία δεκαετιών, την εύκολη μέχρι τώρα μεταφορά ευθυνών σε μέλλοντα χρόνο.
Ο αγροτικός τομέας της χώρας είναι τομέας με έντονες και οριζόντιες στρεβλώσεις γιατί η γραφειοκρατία, ο μη έλεγχος και η διαδικασία των επιδοτήσεων όπως στήθηκε δημιούργησε παραοικονομία και ανέτρεψε κάθε παραγωγική διαδικασία. Επίσης είναι ένας τομέας με έντονες εσωτερικές ανισότητες μεταξύ περιφερειών, μεταξύ νομών και καλλιεργειών. Γι’ αυτό οι στρεβλώσεις που υπάρχουν καθίστανται δυσκολότερες στην επίλυσή τους. Από την άλλη, όμως, βλέπουμε ότι ακόμα και εν μέσω κρίσης γεννιέται ελπίδα από τη δυναμική και την αγάπη που δείχνουν νέοι άνθρωποι στην αγροτική παραγωγή, ενώ οι καινοτόμες μέθοδοι παραγωγής και οι νέες καλλιέργειες αποδίδουν και δίνουν σταδιακά θετικά αποτελέσματα…»
ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
1. Να προστεθεί ειδικότερη πρόβλεψη για δραστηριότητα εγκαταστάσεων εντός αρχαιολογικής ζώνης Β΄ σε περιοχές όπου η ζώνη αυτή δεν είναι ακόμη θεσμοθετημένη αλλά κυρηγμένη ώστε να μπορούν και οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ζώνες Β αρχαιολογικών χώρων προστασίας να αδειοδοτηθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει το παρόν σχέδιο νόμου.
2. Να προστεθεί πρόβλεψη στους πίνακες των ελάχιστων αποστάσεων και δραστηριότητες σε χώρους που αφορούν όχι μόνο λίμνες, αλλά και ταμιευτήρες νερού της ΕΥΔΑΠ δηλαδή τις λίμνες Μαραθώνα, Υλίκης και Μόρνου.
3. Να επιτρέπεται η εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και η επέκταση των υφιστάμενων, όχι μόνο σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο καθεστώς NATURA 2000, που ήδη επιτρέπει το σ/ν , αλλά και σε περιοχές που με βάση τον Ν. 3937/2011 θα χαρακτηριστούν με Προεδρικά Διατάγματα Εθνικά Πάρκα.
ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
1. Δίνεται διέξοδος στους Έλληνες κτηνοτρόφους, καθώς σήμερα το 85% των εγκαταστάσεων δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και άρα δεν δικαιούνται να απορροφήσουν πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Το σχέδιο νόμου απαντά στο πρόβλημα αυτό, πρέπει, όμως, να προσέξουμε το εξής: Να μην περάσουμε το μήνυμα μιας λογικής ακινησίας, ότι όλα δηλαδή μπορούν να διευθετηθούν και δεν χρειάζεται και οι κτηνοτρόφοι να κάνουν βήματα αλλά και αυτοί θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής τους στο χρόνο.
2. Τα πραγματικά χρόνια προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων στην πραγματική τους διάσταση. Άρα, υπάρχει και το αναγκαίο στοιχείο ρεαλισμού και ορθής ανάγνωσης των προβλημάτων, ενώ παράλληλα δημιουργείται με σαφήνεια το μονοπάτι που θα οδηγήσει τον Έλληνα κτηνοτρόφο να δρομολογήσει συνθήκες ικανές ώστε να βελτιώσει τον τρόπο δουλειάς του και κατά συνέπεια το εισόδημά του.
3. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει να κερδίζει με οργανωμένη δουλειά, σεμνότητα και διακριτικότητα και κυρίως μακριά από κάμερες, το στοίχημα αντιμετώπισης των στρεβλώσεων και των κατεστημένων του χώρου. Οι πολιτικές για τους συνεταιρισμούς, τα φάρμακα, το σχέδιο νόμου για την πολιτική γης είναι ουσιαστικά βήματα που βοηθούν την αγροτική παραγωγή και οικονομία.
4. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν λύνει τα πάντα, στόχος όμως είναι να οδηγήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους σε μια οργανωμένη διαδικασία αδειοδότησης και σε καλύτερες συνθήκες.
ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Βλέπουμε σήμερα οργανωμένες πρωτοβουλίες του Κινήματος της Κοινωνίας των Πολιτών για την προσφορά αγροτικών προϊόντων σε τιμές λογικές και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή, σπάζοντας το υπερκέρδος των μεσαζόντων. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από νέες ευκαιρίες και νέες ευθύνες:
Στην Πολιτεία και στην Κυβέρνηση την ευθύνη να ελέγξει το σύστημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων και να στήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σχεδίαζε τα δημοπρατήρια ανά περιφέρεια.
Στους καταναλωτές να αποκτήσουν νέα συνείδηση και να στηρίζουν τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Στους παραγωγούς να συνεταιριστούν επιτέλους σωστά, γιατί ευκαιρίες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουμε όμως ότι το Συνεταιριστικό Κίνημα κάπου χάθηκε και σε αυτόν τον τομέα.
Στους συνεταιρισμούς να υπηρετήσουν τους παραγωγούς.
Το Κίνημα αυτό δίνει μία ευκαιρία στον εθελοντισμό. Για να γίνει αυτό πρέπει αυτό το σύστημα να αντέξει στο χρόνο, όταν οι κάμερες θα έχουν απομακρυνθεί.
Δίνει μία ευκαιρία στην κοινωνική ευθύνη που όμως εδώ απαιτεί απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα απέναντι στην ανάγκη του κάθε συνανθρώπου μας και της κάθε οικογένειας και όχι το στημένο μπροστά στον τηλεοπτικό φακό παιχνίδι.
ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
1. Παράνομες ελληνοποιήσεις. Χρειάζεται προσοχή και στη διακίνηση των κοπαδιών από γειτονικές χώρες χρειάζεται, όμως, προσοχή και στα κοντέινερς που φέρνουν σφαγμένα ζώα και τι είδους σφραγίδες μπαίνουν κάθε φορά.
2. Στρεβλώσεις της αγοράς, κύρια στα καρτέλ στο γάλα και στα αγροτικά εφόδια.
3. Τιμές των ζωωτροφών. Χρειάζεται ένα σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές αυτές, γιατί βλέπουμε ότι οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο» στο σύστημα αυτό το οποίο δεν ευνοεί την ανάπτυξη της παραγωγής.
4. Υπηρεσίες και επιστημονικό δυναμικό. Είναι κρίμα και πραγματική αδυναμία του συστήματος, η επιστημονική γνώση να μην φτάνει στον παραγωγό Υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες οι οποίοι όμως μένουν στο γραφείο γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουν διοικητικές διαδικασίες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τους βοσκότοπους να υπάρξει ένα μεγάλο και σαφές τέτοιο βήμα ανά περιφέρεια.
5. Εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα να μην υπάρχουν γεωργικές σχολές κατανεμημένες ανά την περιφέρεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει στην επόμενή μας προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου