Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μετά από παρέμβαση της Β. Τσόνογλου οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών του Δ.Δ Δάφνης για την συνδεδεμένη ενίσχυση


Στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγωγών των περιοχών Δάφνης και Δαφνούλας της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές για την συνδεδεμένη ενίσχυση.
Η παραπάνω εξέλιξη που βρίσκει απολύτως ικανοποιημένους τους παραγωγούς έγινε μετά από παρέμβαση της Βουλευτή Βοιωτίας Βασιλικής Τσόνογλου – Βυλλιώτη η οποία επισκέφθηκε το πρωί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρο Σαρρή.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δάφνης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Δάφνης καθώς και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών.
Σημειώνουμε ότι οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος λόγω μειωμένης παραγωγής ανά στρέμμα, εξαιτίας ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από βροχοπτώσεις, πράσινο σκουλήκι κτλ.
Τόσο η κ. Τσόνογλου όσο και οι παρευρισκόμενοι έλαβαν την διαβεβαίωση του κ. Σαρρή αλλά και του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα καταβληθούν κανονικά τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Ιανουαρίου η Βουλευτής είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Προβλήματα βαμβακοπαραγωγών Βοιωτίας (πράσινο σκουλήκι)» η οποία έχει ως εξής:

Επίκαιρη ερώτηση για το πράσινο σκουλήκι
Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κ. Σκανδαλίδη

ΘΕΜΑ: Προβλήματα βαμβακοπαραγωγών Βοιωτίας (πράσινο σκουλήκι)

Κύριε Υπουργέ,
Για δεύτερη συνεχομένη χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί στο Νομό Βοιωτίας έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στις καλλιέργειες τους λόγω της προσβολής τους από το πράσινο σκουλήκι. Σε αρκετές περιπτώσεις η μείωση της παραγωγής είναι άνω του 80%. Σε συνδυασμό μάλιστα με το υψηλό καλλιεργητικό κόστος καθώς και το κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος είναι δραματική .
Όμως το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη ΚΥΑ, σχετικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος ανά στρέμμα, δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο παραγωγής.
Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες οι οποίες ευνόησαν την ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού, παρόλο που οι αγρότες έλαβαν όλα τα υποδειχθέντα από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταπολέμηση του φαινόμενου. Παρόλα αυτά κινδυνεύουν να χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση αφού δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν της ελάχιστης προβλεπόμενης παραγωγής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ενόψει του γεγονότος ότι διανύουμε την κρισιμότερη ίσως περίοδο κατά την οποία η χώρα μας δοκιμάζεται σφοδρότατα καθώς συρρικνώνεται διαρκώς το αγροτικό εισόδημα ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να υπάρξει τροπολογία για το πλαφόν της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι;

2. Αν αυτό γίνει πράξη πότε και με ποιά διαδικασία θα υλοποιηθεί το παραπάνω;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: