Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η πολιτική κωλοτούμπα του Βασίλη Τόγια

Μετά το βροντερό «ΟΧΙ», ο Βασίλης Τόγιας ψήφισε τελικά «ΝΑΙ» τα μεσάνυχτα της Τρίτης (21 Μαρτίου) στη δανειακή σύμβαση. Ψήφισε «ΝΑΙ» στο «προϊόν ενός στυγνού εκβιασμού», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα, σε δηλώσεις του (Star Κεντρικής Ελλάδας, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012).
Εμφανώς, η έκδηλη η αγωνία του κ. Τόγια για την προσωπική του πολιτική επιβίωση και αντίστοιχα η αδιαφορία του για τα προβλήματα των πολιτών, ήταν αυτή που τελικά υπερίσχυσε.

Εκ του αποτελέσματος:
Με το αρχικό «ΟΧΙ» ο κ. Τόγιας, προσπάθησε να καλύψει την κραυγαλέα πολιτική ανεπάρκειά του, αναζητώντας προσωρινά «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
Διότι, πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός, όταν λίγες μέρες πριν, δικαιολογώντας το «ΟΧΙ» στο μνημόνιο, έλεγε με …διθυράμβους στα Μέσα Ενημέρωσης ότι: «Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ, ότι τα συνοδά μέτρα του δανεισμού, λένε ότι τα παιδιά μας θα παίρνουν 200 ευρώ και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα αύξησης, όσοι βρίσκουν δουλειά, μέχρι το 2015. Γιατί αυτά περιγράφουν τα μέτρα που συνοδεύουν το μνημόνιο». Σαφώς δίνει την εντύπωση, ότι ο ίδιος ήταν κάπου αλλού όταν ψήφιζε «ΟΧΙ» και ότι όλα αυτά που περιέγραφε και ανέλυε με τόση γλαφυρότητα, δεν τον πολυαφορούσαν.

Ο ορισμός της «πολιτικής κωλοτούμπας»
Προφανώς, όταν ο κ. Τόγιας, (λίγο πριν είχε καταψηφίσει το μνημόνιο), δήλωνε ότι: «Δική μου αίσθηση επειδή είναι προϊόν ενός στυγνού εκβιασμού (σ.σ. το μνημόνιο), μάλλον μας φέρνει πιο κοντά στην πιθανότητα της χρεοκοπίας» ψηφίζοντας χθες «ΝΑΙ» έπαψε ως εκ’ θαύματος το μνημόνιο να είναι προϊόν στυγνού εκβιασμού.

Η πολιτική σκοπιμότητα, σε όλο της το μεγαλείο.
Βασίλης Τόγιας στο Star Κεντρικής Ελλάδας (Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012) μετά το «ΟΧΙ» στο μνημόνιο:
«Πιστεύω, ότι υπέρτατη αξία, υπέρτατο αγαθό είναι οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύουμε και όχι η συμμετοχή ή η διατήρηση μιας θέσης. Έτσι κι αλλιώς εμένα δεν μου λείπει η βουλευτική θέση, ούτε τα αξιώματα μου έχουν λείψει. Η απόφαση και η συνέπειές της, πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν έγιναν με οποιαδήποτε σκοπιμότητα μελλοντικής συμμετοχής σε οτιδήποτε». Αλίμονο κ. Τόγια, υπάρχει πολίτης να σας κατηγορήσει, ότι κάνατε την «πολιτική κωλοτούμπα» για να μπείτε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ; Αλλά όπως λέει και η λαϊκή παροιμία: Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά.
Δυστυχώς ο κ. Τόγιας, ενέπαιξε με πολύ άσχημο τρόπο, αυτούς που συσπειρώθηκαν μαζί του με το «ΟΧΙ» στο μνημόνιο. Αυτούς που τον πίστεψαν. Τώρα, μετά την «πολιτική κωλοτούμπα» δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, ούτε στο κόμμα του, ούτε και στον τόπο του.

Τι θα κάνει η Βοιωτία χωρίς τον Βασίλη Τόγια;
Αυτή την απάντηση, τη δίνει ένα ποίημα του Μπέρτολντ Μπρέχτ.

Διαβάζοντας την είδηση για τον θάνατο ενός μεγάλου πολιτικού Αν ο ανεκτίμητος άντρας ζαρώσει τα φρύδια,
ταλαντεύονται δυο αυτοκρατορίες.
Αν ο ανεκτίμητος άντρας πεθάνει,
η γης κοιτάζει γύρω της σαν την μάνα
που δεν έχει γάλα για το παιδί της.
Αν ο ανεκτίμητος άντρας γύριζε
μια βδομάδα μετά τον θάνατό του
δεν θα΄ βρισκαν γι΄ αυτόν σ΄ ολάκερη την χώρα
ούτε την θέση ενός θυρωρού.


Δηλώσεις Τόγια
Σταρ Κεντρικής Ελλάδας
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου αιτιολογήσετε αυτό το «όχι». Φαντάζομαι τις συνέπειές του τις γνωρίζατε.

Τόγιας: Προφανώς. Βέβαια ήταν μια τυπική διαδικασία η συνέχεια, αλλά αυτό δεν με απασχολεί, δεν με απασχόλησε λεπτό. Απλώς το μόνο που θέλω να πω, είναι ότι αυτές οι τυπικές διαδικασίες δεν διαγράφουνε και την ουσία. Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι θέμα ποιος μπορεί να διαγράψει ποιον. Εγώ αμφισβητώ τη δυνατότητα κάποιων που έχουν διαγράψει την πορεία, την ιστορία και την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ να προχωρούν σε διαγραφές. Είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση, δεν είναι όπως παλιά. Εδώ υπάρχουν δεδομένα πολιτικά που αξιολογούνται. Και επαναλαμβάνω, το ποιος έχει δικαίωμα να διαγράφει ποιον; ουσία, δεν μιλάω για τον τύπο, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για μένα.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν δεν αποδέχεστε ουσιαστικά τη διαγραφή σας από την πλευρά του κ. Παπανδρέου. Προφανώς δεν τον θεωρείτε και πρόεδρο.

Τόγιας: Εκείνο που λέω, είναι ότι υπάρχουν θέματα ουσιαστικής πολιτικής νομιμοποίησης και των διαγραφών. Όπως υπάρχουν θέματα πολιτικής νομιμοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται κάθε φορά. Εξηγούμαι. Η δική μου η αίσθηση είναι ότι κρίσιμες αποφάσεις, επειδή υπήρξε ένα λάθος πριν από περίπου δύο χρόνια, δεν έπρεπε να επαναληφθεί. Αυτή τη φορά, έπρεπε να οδηγηθούμε στην κρίση του λαού και να αποφασίσει εκείνος για αποφάσεις που θα δεσμεύσουν γενιές και γενιές με σοβαρές και επώδυνες συνοδεύσεις και επώδυνα συνοδευτικά μέτρα, και όχι να αποφασίσει μία βουλή η οποία δεν έχει τη νομιμοποίηση. Προφανώς δεν ενστερνίζομαι, ούτε ενστερνίστηκα οποιαδήποτε στιγμή, μια απίστευτη τρομολαγνεία και μια απίστευτη χρεοκοπολαγνεία. Από που προκύπτει ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε και μάλιστα ως αυτοεπιτηρούμενη προφητεία;

Δημοσιογράφος: Υποκύψατε 3 φορές σ΄ αυτό το δίλλημα κ. Τόγια

Τόγιας: Βεβαίως με μια αποτυχημένη συνταγή και ένα αποτυχημένο πρόγραμμα. Έχω μιλήσει και στο παρελθόν και έχω ζητήσει μαζί με άλλους, να υπάρξει μια σοβαρή αποτίμηση του τι έγινε 2 χρόνια. Εδώ και 2 χρόνια, εφαρμόστηκε στη χώρα ένα πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα κατά κοινή ομολογία, δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς, δεν παρήγαγε ούτε ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Ούτε ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Δική μου αίσθηση επειδή είναι προϊόν ενός στυγνού εκβιασμού, μάλλον μας φέρνει πιο κοντά στην πιθανότητα της χρεοκοπίας. Και δεν μπορώ να δεχθώ, ότι μία χώρα της ευρωζώνης μπορεί να χρεοκοπήσει έτσι εύκολα.
Ο κίνδυνος να σα το πω πιο απλά, είναι μοιρασμένος. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ, ότι τα συνοδά μέτρα του δανεισμού, λένε ότι τα παιδιά μας θα παίρνουν 200 ευρώ και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα αύξησης. Όσοι βρίσκουν δουλειά, μέχρι το 2015. Γιατί αυτά περιγράφουν τα μέτρα που συνοδεύουν το μνημόνιο

Δημοσιογράφος: 29 Απριλίου έχουμε εκλογές. Θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο Βασίλης Τόγιας με κάποιο κόμμα; Να υποθέσω ότι μπορεί να είναι και με το ΠΑΣΟΚ ακόμη μιας και δεν δέχεστε ως νομιμοποιητική πράξη τη διαγραφή σας αυτή τη στιγμή από το ΠΑΣΟΚ;

Τόγιας: θα σας έλεγα ότι, εγώ πιστεύω σε όλη μου τη διαδρομή η οποία βέβαια είναι γνωστή ιδιαίτερα στους πατριώτες μας στη Λιβαδειά και σε άλλες πόλεις και γενικότερα στη Βοιωτία, έχω μια καθαρή πορεία και δεν έχω δεύτερες σκέψεις και δεύτερες σκοπιμότητες και δεν θεωρώ την ένταξη και την ενασχόληση με την πολιτική αυτοσκοπό. Ούτε την ένταξη κάπου. Πιστεύω, ότι υπέρτατη αξία, υπέρτατο αγαθό είναι οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύουμε και όχι η συμμετοχή ή η διατήρηση μιας θέσης. Έτσι κι αλλιώς εμένα δεν μου λείπει η βουλευτική θέση, ούτε τα αξιώματα μου έχουν λείψει. Η απόφαση και η συνέπειές της, πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν έγιναν με οποιαδήποτε σκοπιμότητα μελλοντικής συμμετοχής σε οτιδήποτε. Αλλά θα εξαρτηθεί από τις προϋποθέσεις. Εν τούτοις, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με την έννοια, ότι θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Κάτοικος Θηβών

Δεν υπάρχουν σχόλια: