Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στη ΡΑΕ προσφεύγει η ΛΑΡΚΟ για τη ΔΕΗ

Ένα ακόμα μέτωπο ανοίγει της ΔΕΗ όσον αφορά τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στον βιομηχανικό τομέα. Αυτή τη φορά όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ την Κυριακή η εφημερίδα «Real News» έρχεται από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ, η οποία προσέφυγε με καταγγελία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κάνοντας λόγο για συνθήκες «ατελούς ανταγωνισμού στον κλάδο» εξαιτίας των αποφάσεων της ΔΕΗ. ΤΑ υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ απειλούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, με λουκέτο την τελευταία και κατ’ επέκταση με πλήγμα την ελληνική οικονομία, καθώς η ΔΕΗ θα θέσει εκτός λειτουργίας δύο λιγνιτικές μονάδες και το κόστος θα περάσει στον Έλληνα καταναλωτή.

Βασικό αίτημα για τη ΛΑΡΚΟ όπως περιγράφεται στην εννεασέλιδη καταγγελία που απέστειλε στη ΡΑΕ, είναι η ΔΕΗ να «προσέλθει, κατόπιν σχετικής παρέμβασης της ρυθμιστικής αρχής, σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία, ώστε να βρεθεί μία τιμολογιακή λύση.»

Η αντίδραση της ΛΑΡΚΟ αφορά το δυσβάστακτο για τα δεδομένα της εταιρείας- ιδιαίτερα στις παρούσες δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία- κόστος που πληρώνει στη ΔΕΗ για ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Το κόστος ανέρχεται, συμφώνα με τη ΛΑΡΚΟ στα 71 ευρώ ανά μεγαβατώρα και με τη χρέωση δικτύου και άλλες χρεώσεις; Φθάνει τα 80 ευρώ/μεγαβατώρα. Η χρέωση των 80 ευρώ να ΜWh που επιχειρεί να επιβάλλει η ΔΕΗ για την 24ωρη κατανάλωση της ΛΑΡΚΟ είναι, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο στις αντίστοιχες βιομηχανίες που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο. Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και – όπως αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας- «η επιβίωση της ΛΑΡΚΟ δεν είναι δυνατή και η υπόθεση βιομηχανία νικελίου στην Ελλάδα με τις πρακτικές της ΔΕΗ οδηγείται στο τέλος της».

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζονται στη τσουχτερή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ, χωρίς να λαμβάνει υπ΄ όψιν τις ιδιαιτερότητες ορισμένων βιομηχανιών, υπογραμμίζουν ότι «ΔΕΗ με την πρακτική της οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ σε λουκέτο, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα, από τη στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται στη λίστα των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών του ελληνικού Δημοσίου.

Πλήγμα στην οικονομία

Διερωτώνται μάλιστα πώς είναι δυνατόν η ΔΕΗ να γονατίζει τη ΛΑΡΚΟ αυξάνοντας τιμολόγια για ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα και το Δημόσιο να μην παρεμβαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, ούτως ώστε να « αυξήσει την υπεραξία της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να την πουλήσει με υψηλότερο τίμημα»… Προσθέτουν δε πως «εάν κλείσει η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ θα αναγκασθεί να θέσει εκτός λειτουργίας μία ή δύο λιγνιτικές μονάδες, με κόστος για την ίδια αλλά και για την ελληνική οικονομία, καθώς αυτό θα σημαίνει ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια για όλους».

Αξίζει να αναφερθεί ότι έως πρόσφατα το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της θέσπισης αναγκαίων προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και της ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας, δεν ενέταξε τη

Βιομηχανία σιδηρονικελίου στο γενικό τιμολόγιο Υ.Τ., μαζί με όλους τους καταναλωτές Υ.Τ. με ανόμοια χαρακτηριστικά, αλλά μαζί με τη βιομηχανία Αλουμινίου. Υπενθυμίζεται ότι και η εταιρεία Αλουμίνιου της Ελλάδος έχει επίσης προσφύγει για το ίδιο θέμα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: