Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ταξίδι στους σκονισμένους δίσκους του γραμμοφώνου!

Μια καταπληκτική, πραγματικά, εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, με πολύπλευρο ενδιαφέρον, καθώς ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στους «σκονισμένους δίσκους του γραμμοφώνου…», με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη «Η φωνή του κυρίου του. Ιστορία της δισκογραφίας» από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», που παρουσίοασαν από κοινού ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Βιβλίου», η «Ένωση Μικρασιατών Θήβας» και ο Σύλλογος «Φίλοι της Παραδοσιακής Μουσικής»..

Το βάθος της σκηνής κάλυπτε το παλιό εργοστάσιο της COLUMBIA, δεξιά και αριστερά τα δυο γραμμόφωνα , που ναι, λειτουργούσαν και στην σκηνή οι απερίγραπτοι Θηβαίοι Φίλοι της Παραδοσιακής μουσικής, αποδίδοντας έξοχα αξέχαστα τραγούδια από εκείνα που ακόμη και σήμερα σιγοτραγουδάμε …

«Η προσπάθεια συνιστά ένα ενδιαφέρον για την εποχή μας πείραμα συνεργασίας και συσπείρωσης» τόνισε ο Δημήτρης; Αλεξάνδρου, που παρουσίασε το βιβλίο του Η. Βολιότη, μέσα από συνεχείς εναλλαγές μουσικής και λόγου, που έπαιξαν και τραγούδησαν Σμυρναίικα, Ρεμπέτικα και Λαϊκά τραγούδια οι Ρωμανάς Παναγιώτης, Βενιζέλος Γεώργιος, Τζουμανέκας Ευάγγελος, Κοβάνη Ελένη, Κυριάκος Άγγελος, Πανουσάκης Αγησίλαος, Γρυπάρης Ευάγγελος, Παπαναστασίου Σωτήριος.

«Η φωνή του κυρίου του» ο τίτλος του βιβλίου είναι αφιερωμένος στο άσπρο φοξ τεριέ που κοιτάζει µε περιέργεια το χωνί ενός γραµµοφώνου, εντυπωσιασµένο από ένα κυλινδρικό γραµµόφωνο στο σπίτι ενός ζωγράφου, που το παρατηρούσε επί ώρες θέλοντας να καταλάβει πώς µπορεί να βγάζει ανθρώπινη φωνή, εικόνα που μάλιστα µετέφερε στον µουσαµά µε τίτλο «His master’s voice» («Η φωνή του κυρίου του»).
Το βιβλίο περιλαμβάνει σπάνια στοιχεία, φωτογραφίες-ντοκουµέντα και αφηγήσεις πρωτεργατών, ενώ η έκδοση ολοκληρώνεται µε ένα χρονολόγιο της διεθνούς και της ελληνικής δισκογραφίας, δεδοµένα της δισκογραφίας 78 στροφών και ενδεικτικούς πίνακες ερµηνευτών, στιχουργών και συνθετών.
Σηµαντικές είναι και οι περίπου 100 φωτογραφίες µε θέµα την Columbia, τους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν στο ιστορικό εργοστάσιο, αλλά και µηχανήµατα, όπως η πρώτη οκτακάναλη κονσόλα του 1958 – την οποία εγκαινίασε ο Μάνος Χατζιδάκις µε το «Καταραµένο φίδι» –, µια χειροκίνητη πρέσα εκτύπωσης δίσκων, φωτογραφίες εξωφύλλων κ.α.
«Του κυρίου του η φωνή»! Ένα ταξίδι στο παρελθόν της δισκογραφίας από τη γέννησή της ως τον «αδόκητο» θάνατό της» όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ένα ταξίδι, που συνεπήρε τους παρευρισκόμενους, στέλνοντάς τους πέρα μακριά και ξανά στην πραγματικότητα..

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, κυρίως όμως στους Θηβαίους Φίλους της Παραδοσιακής Μουσικής, που πλαισίωσαν την εκδήλωση ως γνήσιοι «επαγγελματίες της γενιάς του ρεμπέτικου και λαϊκού» τραγουδιού!

Πηγη: Βοιωτική Ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: