Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Στη Θήβα προγράμματα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας σε Γονείς Μετανάστες

Ξεκινά στη Θήβα η υλοποίηση των Προγραμμάτων Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας, τα οποία πραγματοποιούνται στο ΕΡΓΟΝ ΚΕΚ και απευθύνονται ειδικά σε 25 γονείς μετανάστες, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα.
Τα Προγράμματα αποτελούν πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, με τη συγχρηματοδότηση εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Κεντρικό άξονα των Προγραμμάτων αποτελεί η ουσιαστική υποστήριξη της ενταξιακής προσπάθειας συνολικά 500 γονέων μεταναστών, μέσα από την κατανόηση των βασικών παραμέτρων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και την προσαρμογή τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή κοινωνική και οικονομική τους ένταξη, διότι περιορίζει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και βελτιώνει τους όρους ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.
Τα είκοσι σεμινάρια Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας πραγματοποιούνται σε πιστοποιημένες δομές εκπαίδευσης, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλους 15 μεγάλους Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Θηβαίων, όπου παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση μεταναστών. Κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 150 ώρες και περιλαμβάνει 14 θεματικές ενότητες, που αφορούν, κυρίως, στην κατανόηση και εκφορά απλού λόγου, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών για καθημερινά θέματα και για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους, εφόσον το επιθυμούν.

Οι συμμετέχοντες γονείς μετανάστες θα αναπτύξουν τις γραπτές και προφορικές τους δεξιότητες στην ελληνική γλώσσα, ώστε:
 να διευκολύνονται στις κοινωνικές τους συναναστροφές και τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες,
 να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα στην ελληνική αγορά εργασίας,
 να μπορούν να παρακολουθήσουν τη σχολική επίδοση των παιδιών και να συμμετέχουν ενεργά στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις Πιστοποίησης που διενεργούνται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, το οποίο αποτελεί το απαιτούμενο «εισιτήριο» για το πέρασμα στο καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος» στη χώρα μας και τη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον το επιθυμούν.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση των Προγραμμάτων έχουν αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΡΓΟΝ. Με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και πολυετή δράση σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, οι φορείς αυτοί ενώνουν δημιουργικά πόρους και έμψυχο δυναμικό, αξιοποιούν διαφορετικές γνώσεις, συνθέτουν εμπειρίες και πρακτικές, ώστε να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην επιμόρφωση των συμμετεχόντων.
Αναγνωρίζοντας ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην αρχή των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης, η προώθηση πολιτικών κοινωνικής ένταξης συμβάλλει – και μέσω της υλοποίησης Προγραμμάτων Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας - στην αποδοχή και στη διασφάλιση του πολιτισμικού πλουραλισμού για μια πολυπολιτισμική και ανοιχτή ελληνική κοινωνία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΕΡΓΟΝ ΚΕΚ
Οπλ. Βόγλη 14, 32200, Θήβα
Τηλ.: 22620 26914, κα Γρηγορία Φάκα

ΕΡΓΟΝ ΚΕΚ
Τηλ.: 210 5202500, κα. Ελένη Γιαννάκη
& στην ιστοσελίδα: www.parentslearngreek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: