Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ανοιχτή επιστολή του ΕΒΕ Βοιωτίας προς τα πολιτικά κόμματα

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στο ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται για την επιχειρηματική μας κοινότητα, απευθύνει ανοιχτή και αγωνιώδη επιστολή, προς όλα τα πολιτικά κόμματα. Δυστυχώς, η προκήρυξη των εθνικών εκλογών συμπίπτει με ένα διάχυτο κλίμα ανασφάλειας και φόβου, που διακατέχει την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα και όχι μόνο.

Η οικονομική κρίση βαθαίνει, γίνεται μεγαλύτερη και αναστατώνει όλη την κοινωνία. Η ύφεση χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ανεργία, έλλειψη επενδύσεων και μειωμένη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών. Τα «λουκέτα» επιχειρήσεων όχι μόνο συνεχίζονται αλλά πολλαπλασιάζονται. Καθημερινά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έρχονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις βασικές τους λειτουργικές υποχρεώσεις. Η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας ελέω τραπεζικού συστήματος και προοπτικής.

Η πολιτική των οριζόντιων φορολογικών επιβαρύνσεων και της γενικής μείωσης εισοδημάτων, που επιλέχθηκε, ανατροφοδοτεί την σπείρα της αυξανόμενης ύφεσης. Έχουμε την εντύπωση, ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται υπό διωγμό και η ανάλογη οικονομική δραστηριότητα ποινικοποιείται. Σε λίγο, η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση θα είναι «είδος προς εξαφάνιση». Φρονούμε, ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την έξοδο από την κρίση. Οι παραγωγικές επενδύσεις θα προκαλέσουν αύξηση της αγοραστικής δύναμης και, κατά συνέπεια, της κατανάλωσης.

Όμως οι πολιτικές ενίσχυσης για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να ειδικευθούν και να εστιάσουν στην ανάπτυξη της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Πρέπει να ενισχυθούν εκείνες οι δραστηριότητες του «επιχειρείν», που συνδυάζουν οργάνωση και καινοτομία αλλά και κοινωνική ευθύνη και περιβαλλοντική ευαισθησία και φυσικά και εξωστρέφεια. Πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, που βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και δεν διστάζουν, με τρόπο οργανωμένο και υπεύθυνο, να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την επιχειρηματικότητα πρέπει να σταθούν αρωγοί το κράτος και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το κράτος καλείται να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες και να προβεί στον άμεσο εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει λειτουργικότερο, φθηνότερο και αποτελεσματικότερο. Ο εκσυγχρονισμός αυτός είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση βασικών δυσεπίλυτων, διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας μας, όπως η μείωση των κρατικών δαπανών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η άρση των διάσπαρτων επενδυτικών αντικινήτρων. Η πολιτική αυτή θα ενθάρρυνε το επιχειρηματικό πνεύμα, που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται αρνητικά από το τραπεζικό, διοικητικό, φορολογικό και κοινωνικό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα πανελλαδικά προβλήματα αλλά έρχονται και καθημερινά αντιμέτωπες με την επιβαρυντική κατάσταση της Βοιωτίας. Το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον φαντάζει και είναι αρνητικό και μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:  Στέρηση βασικών υποδομών στο τομέα των μεταφορών, όπως ένα σωστό οδικό συγκοινωνιακό δίκτυο. Ενίσχυση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.

Η Βοιωτία αν και βρίσκεται στο κέντρο της χώρας είναι σχεδόν αποκομμένη από την σιδηροδρομική επικοινωνία. Άμεση λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου, έως την Θήβα και επέκταση του έως την Λιβαδειά και την Αράχοβα. Η ίδρυση διαμετακομιστικού Κέντρου και περιφερειακού αερολιμένα θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και την τουριστική κίνηση.
  Η χωροταξική οροθέτηση και οργάνωση του νομού αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο Ο τρίτος σε μεταποιητική δραστηριότητα νομός της χώρας ουσιαστικά δεν διαθέτει Επιχειρηματικά Πάρκα. Πρέπει άμεσα να ιδρυθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Θήβα και Λιβαδειά.
  Η άναρχη κατάσταση που επικρατεί στη άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου πρέπει να λάβει άμεσα τέλος. Είναι απαραίτητο να οργανωθεί σε σύγχρονη βιομηχανική περιοχή, ως αναγκαία συνθήκη για την σύζευξη της με την τοπική οικονομία. Πρέπει να σχεδιασθούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα συνδέουν την υψηλή ανάπτυξη της μεταποίησης, που παρατηρείται στα όρια του νομού, με την υπόλοιπη τοπική οικονομία (υπεργολαβίες κτλ) καθώς και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
  Έλλειψη Εκθεσιακών Κέντρων, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στην προβολή των βοιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  Η ανάπτυξη του τουρισμού και γενικά του τριτογενούς τομέα, θα μπορούσε να δώσει μια μελλοντική διέξοδο, καθώς η περιοχή μας παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα,(Παρνασσός Ελικώνας, ακτές Κορινθιακού, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία). Απαιτούνται όμως σημαντικές επενδύσεις σε έργα και ενέργειες, που σήμερα ελλείπουν.
  Ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη σύνδεση καινοτομίας και παραγωγικής δραστηριότητας. Η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αλίαρτο παρόλο που διαχρονικά κοσμεί πολλά προεκλογικά φυλλάδια δεν έχει ακόμη προταθεί στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Δυστυχώς, παρά το γεγονός, ότι αυτές οι διαπιστώσεις μας είναι σταθερές και έχουν τεθεί επανειλημμένα υπόψη της Πολιτείας και των φορέων της, η σχετική ανταπόκριση υπήρξε μηδαμινή.

Τέλος, ελπίζοντας, ότι εκφράζουμε σε ένα αρκετά γνήσιο βαθμό τις ανάγκες και τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου της Βοιωτίας, παρακαλούμε οι παραπάνω συλλογικές σκέψεις και απόψεις μας, να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ώστε με την απαραίτητη συνεργασία και την ενεργοποίηση όλων μας, να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την σημερινή δυσάρεστη κατάσταση για την Βοιωτία, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας
Παναγιώτης Αγνιάδης