Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

10 Πρακτικές συμβουλές για να βελτιώσετε την επικοινωνία με τα παιδιά σας


1. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως παιδί. Πως σας φέρονταν οι γονείς σας; Πως θα θέλατε να σας φέρονται; Πως νοιώθατε όταν κάνατε μια ζημιά; Πως νιώθατε όταν σας κατηγορούσαν για κάτι; 

2. Μη φωνάζετε από μακριά. Πλησιάστε κοντά στο παιδί ώστε να μπορεί να σας προσέξει. 
3. Σκύψτε στο ύψος του παιδιού. 
4. Χαμηλώστε το τόνο της φωνής σας. 
5. Μη βιαστείτε να αντιδράσετε. Ακούστε το παιδί και κατόπιν κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει γίνει. 
6. Ξεκινήστε από κάτι θετικό (π.χ ξέρω ότι τελευταία προσπαθείς πολύ). 
7. Πείτε τι ακριβώς έκανε που σας ενόχλησε (π.χ με πείραξε που είπες αυτή τη κακή λέξη στη θεια σου) και αποφύγετε χαρακτηρισμούς όπως ¨είσαι ανάγωγος¨ που προσβάλουν τη προσωπικότητα του παιδιού. 
8. Πείτε του πως σας έκανε να αισθανθείτε (π.χ με θύμωσες πολύ όταν έσπασες το αγαπημένο μου βάζο). 
9. Υποδείξτε του τι θα θέλατε να κάνει στο μέλλον (π.χ θα σε παρακαλέσω την επόμενη φορά να είσαι πιο προσεκτικός γιατί αν ξανασυμβεί θ’αναγκαστώ να μειώσω το χαρτζιλίκι σου για να αγοράσω καινούριο βάζο). 
10. Αποφύγετε φράσεις όπως ¨Με απογοητεύεις συνεχώς ¨, ¨πάλι τα κατάφερες¨, ¨χάλια τα έκανες¨, ¨δε σε αγαπάω¨, είσαι κακό παιδί¨. 

Οι ενήλικες μιλούν πάντα προς τα παιδιά, μέσα από τα παιδιά, πέρα από τα παιδιά. Ποτέ δεν επικοινωνούν με τα παιδιά. Για να επικοινωνήσεις πραγματικά με τα παιδιά πρέπει να μάθεις να σκύβεις. Πρέπει να σκύψουμε για να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε μέσα στο κόσμο τους και να πάψουμε να τους μιλάμε για το δικό μας.
Άκουσε τα. Ζήτησε να σου πουν τι βλέπουν, τι ακούν, ποιος ξέρει μπορεί να σου διδάξουν κάτι. Μπορεί να σε φέρουν ξανά σε επαφή με το θαύμα που ήταν μέσα σου και τώρα το έχεις ξεχάσει. (Μπουσκάλια, 1988) 

Μπίνιου Γεωργία MSc - Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος - Σ.Καραμαγκιώλη 7 - Θήβα - Τηλ: 6936828968 - E-mail: gbiniou@yahoo.gr