Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

EAB: Με επιτυχία η πρώτη πτήση του Ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους UCAV nEUROn

Με επιτυχία ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση το nEUROn, το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος (UCAV) τεχνολογίας stealth. Η πτήση έλαβε χώρα στην τεχνική αεροπορική βάση της Dassault Aviation στο Istres, σε συνεργασία με το προσωπικό πτητικού ελέγχου του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας (DGA). Το Πρόγραμμα nEUROn ξεκίνησε το 2005 από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή και χρηματοδότηση των χωρών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ελβετίας και αποτελεί ορόσημο αριστείας για το μέλλον της αεροναυπηγικής στην Ευρώπη. Με τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation ως επικεφαλής, το Πρόγραμμα βασίσθηκε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας των εταιρειών Alenia Aermacchi (Ιταλία), Saab (Σουηδία), EADS-CASA (Ισπανία), ΕΑΒ (Ελλάδα), RUAG (Ελβετία) και Thales (Γαλλία). Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της ΕΑΒ στο Πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή σημαντικού μέρους του αεροσκάφους με τεχνολογίες αιχμής. Συγκεκριμένα: - του Συστήματος Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του ίχνους του αεροσκάφους (stealth) - του οπισθίου μέρους της ατράκτου (Aft Fuselage) καθώς και - του πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig). Με μήκος 10 μέτρων, άνοιγμα φτερών 12.5 μέτρα και καθαρό βάρος 5 τόνων, το UCAV nEUROn χρησιμοποιεί τον αεροκινητήρα της Rolls-Royce Turbomeca “Adour”.
Το nEUROn θα περάσει μία σειρά ελέγχων στη Γαλλία έως το 2014 όταν θα σταλεί στο Vidsel της Σουηδίας για μία σειρά λειτουργικών δοκιμών. Θα ακολουθήσουν επιπλέον έλεγχοι στην περιοχή του Perdadesfogu (Ιταλία) και συγκεκριμένα αναφορικά με firing και μετρήσεις stealth.
 Ο Πρόεδρος της ΕΑΒ κ. Κυριάκος Λινάκης, με αφορμή την πρώτη επιτυχή πτήση του UCAV nEUROn, δήλωσε: «Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία –με τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη του αεροσκάφους UCAV από την αρχική φάση του σχεδιασμού– προέβαλε τη δυνατότητά της να παίξει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, χάριν στο υψηλού επιπέδου προσωπικό που διαθέτει. Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ο σημαντικός ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη χρηματοδότηση του προγράμματος καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στην εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής του».