Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μέχρι 5 Μαρτίου η πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς

Μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου θα πληρωθεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βάμβακος που αναμένουν οι παραγωγοί. Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες το ύψος της ενίσχυσης θα κυμανθεί και φέτος στα περσινά επίπεδα (70,5 ευρώ το στρέμμα).  

Η πληρωμή της ενίσχυσης θα ακολουθήσει αυτή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού Πετρελαίου – ύψους 80 εκατ. ευρώ – η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.  

Οι τελευταίες πληροφορίες καθησυχάζουν πολλούς βαμβακοπαραγωγούς οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εξέφραζαν την ανησυχία τους, στον ΑγροΤύπο σχετικά με το φετινό ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης). Το σύνολο της ενίσχυσης για τους δικαιούχους φέτος αγγίζει τα 198 εκατ. ευρώ.  

Πέρσι για την συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκαν 180 εκατ. ευρώ. Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί. Στην πληρωμή δεν μπήκαν τελικά πέρσι οι 2.300 καλλιεργητές που είχαν δηλώσει την καλλιέργεια αλλά δεν παρέδωσαν βαμβάκι, ενώ αποκλείστηκαν και 4.268 καλλιεργητές (με 170.000 στρέμματα) που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα αντίστοιχα όρια των ηρτημένων τιμών των περιοχών τους.