Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αγαπητέ καταναλωτή ( Του Δικηγόρου Θηβών Νικολάου Ποταμιά )

Δούλεψες σκληρά για να αποκτήσεις περιττά πράγματα και να κάνεις επίδειξη σε ανθρώπους που δεν είχες σε υπόληψη. Δούλεψες σκληρά για να αποκτήσεις περιττά και όχι απαραίτητα. Τώρα θα χάσεις πολλά από αυτά , αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν τα χρειάζεσαι. Ας γίνουμε πλέον ολιγαρκείς, ο Αριστοτέλης έλεγε η ολιγάρκεια είναι φυσικός πλούτος και η πολυτέλεια τεχνική πενία . 
Η παιδεία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι έχουμε και αξίζει. Ότι πλούτος δεν είναι μέτρο σύγκρισης αλλά τρόπος ζωής, είναι οι καλές σχέσεις με τους ανθρώπους και τη φύση. Τώρα θα ψάχνουμε τους ανθρώπους που είναι ικανοί και χρήσιμοι, και όχι αναγνωρίσιμοι. 
Δεν θα θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι αλλά ουσιαστικοί. 
Δεν θα συγκρίνουμε κάποιον ανάλογα με τις πισίνες και τη μάρκα του αυτοκινήτου. Στα καφενεία δεν θα συζητάμε ποιος έκλεψε τα περισσότερα στις επιδοτήσεις , ποιος διόρισε στο Δημόσιο, ποιος έφτιαξε το καλύτερο αυθαίρετο. 
Θα πάψουμε να θεωρούμε Δημοκρατία τη διαφθορά ,Δικαιοσύνη την ατιμωρησία, ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό. Ίσως τώρα διαπιστώσεις ότι χρησιμότερος από την κατανάλωση είναι ο ελεύθερος χρόνος που θα σου δώσει τη δυνατότητα να στοχασθείς. 
Να θυμηθείς ότι άθλημα του ανθρώπου δεν ήταν να χορτάσει το στομάχι του, αυτό εξ άλλου το κάνουν όλα τα έμβια όντα. Άθλημα του ανθρώπου ήταν ότι δεν ακολούθησε την αμέριμνη πορεία των άλλων όντων. Αυτός σταμάτησε στην άκρη του δρόμου, είδε και άκουσε, τον ξάφνιασαν οι αχτίδες του ήλιου, θαύμασε και απόρησε ,και ρώτησε να μάθει το τι εστί και το γιατί .
Να μάθει γύρεψε τον κόσμο με τη βαρυχειμωνιά και την άνοιξη μαζί. 
Να μάθει γύρεψε για την αλήθεια την αρετή και το κάλλος. 
Έτσι ο άνθρωπος δεν ξέχασε τον πραγματικό του προορισμό. Το πνευματικό του είναι κυριάρχησε του βιολογικού.