Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αποκριές στον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων!

Με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις ολοκληρώνεται η Αποκριά σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων… Τόσο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς όσο και την Καθαρά Δευτέρα υπάρχουν εκδηλώσεις, όπου ο επισκέπτης δεν είναι απλός θεατής σε ένα ξενόφερτο καρναβάλι, αλλά μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε ένα παραδοσιακό έθιμο γλεντιού και ξεφαντώματος με ελληνικό χαρακτήρα, με δωρεάν κεράσματα και άφθονο γλέντι.. 

Στην Θήβα, την γενέτειρα του Βάκχου, σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με τη σύγχρονη χριστιανική πίστη, στο λαϊκό έθιμο του «ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ», που ξεκίνησε από την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή της Τυρινής, την Καθαρή Δευτέρα και των Αγίων Θεοδώρων. Όλα θυμίζουν τον Διόνυσο, με το ομαδικό γλέντι, το μεθύσι, την πομπή, τον Πυρρίχιο χορό, τα φλάμπουρα, τις γκλίτσες, την τσουχτερή σάτιρα, τις αισχρολογίες και τα πειράγματα, τον χορό και την ακατάσχετη οινοποσία, τα πηδήματα και τις κραυγές, τον πανούση, τον χορό του που «πεθαμένου», που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης, την νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο κ.α., που μαρτυρούν ότι ο «Γάμος», είναι κατάλοιπο της πανάρχαιας οργιαστικής Διονυσιακής λατρείας. 

Το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής, οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα, νταούλι και πίπιζα, φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού», τους Βλάχους, Μακεδόνες, Λιάπηδες και συγκεντρώνονται στον κεντρικό πεζόδρομο με χορούς, τραγούδια και ασταμάτητο γλέντι και ποτό μέχρι αργά τη νύχτα… 

Το πρωϊ της Καθαράς Δευτέρας, που σκούζει ο «σκάρος», κάθε «μπουλούκι» ανάβει την φωτιά και στην κεντρική πλατεία στη θράκα η «προπύρα», η πίτα της νύφης, ενώ γύρω τα παλικάρια χορεύουν τον Πυρρίχιο χορό, για να ακολουθήσει γλέντι και ποτό μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και οι παρέες συγκεντρώνονται στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας» για φαγητό και για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου». Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και όλο τον κόσμο των επισκεπτών και τσουγκρίζουν μαζί τους τα ποτήρια με την εκλεκτή ρετσίνα της Θήβας. Στις 2 το μεσημέρι ξεκινάει η γαμήλια πομπή, με το ζεύγος ανεβασμένο σε άμαξα, την οποία σέρνουν διαλεχτά άλογα, τα «μπουλούκια» και τους επισκέπτες να ακολουθούν χορεύοντας και δινοντας ευχές ζεύγος για «βίον ανθόσπαρτον». .. 

Η πομπή θα καταλήξει στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, όπου είναι τοποθετημένες οι καλύβες των συμπεθέρων, για να γίνει το «ξύρισμα» του γαμπρού και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο συμπεθέρων για το… «ελάττωμα» της νύφης… Το μεγάλο μυστικό της νύφης κοινολογείται, τα συμπεθεριά ξεδιαλύνουν τις διαφορές τους, συμφωνούν για τον γάμο των παιδιών τους και το γλέντι κορυφώνεται και τα νταούλια των Βλάχων που θα χορεύουν μέχρι το πρωί της Τρίτης. 

 Το αποκορύφωμα του εθίμου είναι ο χορός του «πεθαμένου», προχριστιανικό κατάλοιπο, πανάρχαιος χορός που συμβολίζει το τέλος του Χειμώνα και την γέννηση της Άνοιξης με την βλάστηση και την γονιμότητα. Μετά από μία εβδομάδα, στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων, η νύφη επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι για να επισκεφτεί τους δικούς της, και το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για νέα γλέντια χορούς… 
Στον Βλάχικο Γάμο της Θήβας πάει φέτος και το Varadero Club Hellas, κατακλύζοντς το κέντρο της πόλης με τις μηχανές τους… 

Το πρωϊ της Κυριακή της Τυρινής στο Καπαρέλλι τελούνται τα «Κιθαιρώνεια», με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. 

Στα Βάγια την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιείται «Το φλάμπουρο της Τιμής» με την συμμετοχή των κατοίκων και «Το Γαϊτανάκι» με την νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων, με παραδοσιακούς χορούς , τραγούδια και κούλουμα από τον Σύλλογο Γυναικών Βαγίων και συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.

Το πρωϊ της Καθαράς Δευτέρας οι Πλαταιές έχουν την «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική με τραγούδια και γαϊτανάκι. 

Στην Ελλοπία, το πρωϊ της Καθαρής Δευτέρας, γίνεται το «Αρβανίτικο Γλέντι» με την συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των απανταχού Αρβανιτών της Ελλοπίας και τις ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης., με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, πίπιζα και νταούλι! 

Στο Μελισσοχώρι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού «'ΜΕΛΙΣΣΑ'» προσκαλεί όλο τον κόσμο σε ένα 3ήμερο κεφιού και διασκέδασης, που αρχίζει από το Σάββατο 16 Μαρτίου, με πάρτι μασκέ στην κεντρική πλατεία και διαγωνισμό καλύτερης στολής! Τ
ην Κυριακή 17 Μαρτίου ακολουθούν τα «Αλευρομουτζουρώματα» και ξέφρενο γλέντι και την Καθαρά .Δευτέρα ταα παραδοσιακά κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού στο γήπεδο του χωριού… 

Λίγο πιο πέρα από τον Καλλικρατικό Δήμο Θηβαίων, στο Νεοχώρι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών οι «ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ», αναβιώνουν το παλιό έθιμο «Χορός στο Ντιβάνι», που γινόταν σε μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες, Πανηγύρι και άλλες Κυριακές κατά τη διάρκεια του χρόνου, όπου πρώτος χόρευε ο Παπάς και ακολουθούσαν οι γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές, οι άντρες και τα παιδιά.. 

 Ο Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου μετά απο 55 χρόνια αναβιώνει το παλιό έθιμο με το Χορευτικό της Καλλιθέας Θηβών σε Αρβανίτικους χορούς, με νταούλι και κλαρίνο που θα παίξει ο Μάγκας απο την Λιβαδειά. Και επειδή, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, oι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν άφθονες πίτες και κρασί προσφορά απο το οινοποιείο "ΙΝΟ"… 

Καλά να περάσουμε, τουλάχιστον αυτό το τριήμερο και κυρίως του Χρόνου να μαστε όλοι στο μέτρο, όπως λένε οι Βλάχοι στην Θήβα!