Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

«Θύελλα» από θάνατο κρατούμενης


Στις γυναικείες φυλακές Θήβας οι συγκρατούμενές της αρνούνταν να επιστρέψουν στα κελιά τους

Ο θάνατος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες της 40χρονης κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη στο πλοίο κατά τη διάρκεια της μεταγωγής της από τη Θήβα στην Κρήτη, ξεσήκωσε θύελλα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Με το άκουσμα της είδησης, οι συγκρατούμενές της προχώρησαν σε στάση και αρνούνταν πεισματικά μέχρι χθες το βράδυ να επιστρέψουν στα κελιά τους.
Ηταν γύρω στις 6 χθες τα ξημερώματα και το πλοίο πλησίαζε στο λιμάνι. Οταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ξυπνήσουν τη συγκεκριμένη κρατούμενη, αντιλήφθηκαν ότι είχε χάσει τις αισθήσεις της. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η Κατερίνα Γκουλιώνη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Πεπαγνή», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρουροί την είχαν υποχρεώσει να καθίσει μόνη της, περίπου 15 θέσεις πίσω από τους υπόλοιπους κρατούμενους, δεμένη πισθάγκωνα. Κάποιοι είπαν ότι το πρόσωπό της ήταν γεμάτο αίματα, κάποιοι άλλοι ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.
Ωστόσο, ο αρμόδιος ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, εξετάζοντας μακροσκοπικά το πτώμα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τα ακριβή αίτια του θανάτου θα δώσουν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο θάνατος της κρατουμένης επήλθε από ανακοπή καρδιάς. Για την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», οι ευθύνες του υπουργείου σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλες όσον αφορά τον τρόπο που γίνονται οι μεταγωγές…
H Κατερίνα Γκουλιώνη, μητέρα μιας 20χρονης, ήταν κρατούμενη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Μετά από προανακριτική ομολογία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα η υπόθεσή της θα εκδικαζόταν από εφετείο. Εθεωρείτο από τις πλέον μάχιμες κρατούμενες σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο πέρασε. Πρόσφατα είχε αντιδράσει έντονα στις «εξευτελιστικές», όπως έλεγε, κολπικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονταν οι κρατούμενες κατά την επιστροφή τους από ολιγοήμερες άδειες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν ναρκωτικά στη φυλακή. Η ίδια αρνήθηκε να δεχθεί τον κολπικό έλεγχο και ζήτησε να γίνει υπερηχογράφημα. Το αποτέλεσμα της εξέτασης έδειξε «καθαρή». Ωστόσο, κρατήθηκε στην απομόνωση επί σειρά ημερών.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής της στον Κορυδαλλό υπήρξε αντιδραστική και ανυπάκουη.
Το συμβούλιο των φυλακών έκρινε σκόπιμη τη μεταγωγή της στις φυλακές Διαβατών και εν συνεχεία στη Θήβα. Σ’ ένα από τα τελευταία της γράμματα προς την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» έγραφε: «Οταν η δικαστική πλάνη ή η πλεκτάνη σού έχει κλέψει όλη σου τη ζωή μόνο και μόνο επειδή εξαρτήθηκες και αρρώστησες, επειδή έκανες χρήση μιας ουσίας και η ιδιοτελής βαρβαρότητα με νόμο σε έβαλε στη φυλακή τι θα πεις;»
Η «Πρωτοβουλία» οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής με πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Πεδίον του Αρεως για τις φυλακές της Θήβας.
Απο την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: