Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Προτάσεις Β. Τσόνογλου για Σωφρονιστικό σύστημα



Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, κατέθεσε πρόσφατα στον Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ η Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, στα πλαίσια επεξεργασίας σχετικών προτάσεων.
Το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, στην τρισέλιδη της αναφορά προτείνει:
1)να γίνει διαχωρισμός των κρατουμένων σε οικονομικούς, ανήλικους, υπόδικους και εκτιόντων ποινές καθείρξεως με σκοπό την εξειδίκευση της μεταχείρισης τους,
2)να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης, διαβίωσης και διατροφής,
3)να καθιερωθούν ψυχαγωγικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα,
4)να καθιερωθεί προσφορά εργασίας για κοινωφελείς σκοπούς
5)να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες με δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις,
6)να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα της ακροάσεως των κρατούμενων από τους Διευθυντές των καταστημάτων προς αντιμετώπιση προβλημάτων,
7)να επικοινωνούν απρόσκοπτα οι κρατούμενοι/ες με το συγγενικό τους περιβάλλον ανεξάρτητα του βαθμού συγγενείας,
8)να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής απολυθέντων με υποστηρικτικά μέτρα κοινωνικής ένταξης, εξεύρεσης εργασίας, με συμβούλους κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, ψυχολόγους προς νομική, συναισθηματική και ηθική υποστήριξη τους.
9)να συμμετέχουν στο συμβούλιο των Φυλακών οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλη των τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων
10)να καθιερωθεί εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σε όλα ανεξαιρέτως τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως επίσης
11)να οργανωθεί η σωφρονιστική προστασία, κατά την διάρκεια της κράτησης, και να βελτιωθεί η μετασωφρονιστική αντίληψη, έτσι ώστε να μην αποβάλλεται το αίσθημα της κοινωνικότητας.
Ειδικότερα για τις Γυναικείες Φυλακές του Ελεώνα η κ. Τσόνογλου προτείνει την λειτουργία του σταθμού «Ελεώνας» του ΟΣΕ αλλά και την καθιέρωση δρομολογίων του ΚΤΕΛ Θηβών, προς διευκόλυνση της επικοινωνίας των κρατουμένων με τους οικείους των.
«Σοβαρό στοιχείο αποτελεί ο πληθυσμός των κρατουμένων από την συμμετοχή ή μη των οποίων εξαρτάται η καλή λειτουργία του συστήματος. Στην παρατηρούμενη στην εποχή μας σωφρονιστική έκρηξη θα πρέπει το σωφρονιστικό σύστημα ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις, να μην ανταποκρίνεται από την Ελληνική πραγματικότητα, να βρίσκεται κοντά στον κρατούμενο Έλληνα ή Αλλοδαπό πολίτη.
Συνεπώς αυτό που προέχει είναι η έκτιση της ποινής κατά της ελευθερίας να γίνεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, των Διεθνών συνθηκών και Νόμων, ώστε να επιδιώκεται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα σε σύγχρονες δομές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και των σχέσεων μεταξύ κρατουμένων, μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με τήρηση της Ισότητας και μέριμνας για την προστασία τους
» σημειώνει στην πρόταση της η κ. Τσόνογλου.
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου, Μέλος Τομέα Ισότητας
Μέλος Τομέα Ενσωμάτωσης, Μέλος Τομέα Αυτοδιοίκησης

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΟΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ή ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ή ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΤΑ ΠΑΣΑΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ, ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΕΙ ΣΤΗ ΜΑΠΑ. ΕΛΕΟΣ . ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΠΑΙΑΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗ ΧΑΡΑ, ΜΕ ΠΛΑΤΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΜΑ, ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ Ή ΤΙΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝΕ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

θελουμε να γρταψει και τις αλλεσ επιτροπες που ειναι μελος. για να μην ξεχνιομαστε. Κρατηθειτε γιατι ακομα είναι νωρις. σε λιγο θα αρχισει και το κλαμα. ολοι θα εχουν κατι, για να λυπηθούμε

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμοι
εάν σας ενδιαφέρει το σωφρονιστικό σύστημα πέστε μας σε ποιά σημεία διαφωνείτε με τις προτάσεις της τσόνογλου. Εαν πάλι θέλετε να συμπληρώσετε κάτι ο δρόμος είναι ανοικτός.
Αν ομως θέλετε τον χαβαλέ σας λέω για μία ακόμη φορά οτι οι φράσεις που χρησιμοποιείτε είναι χιλιοειπωμένες απο τους γνωστούς - ύποπτους και δεν πιάνουν.
Είστε εκτεθειμένοι.

ανώνυμε 9.20
την πελατεία που ανέφερες την χαρίζει σε σένα γιατί αυτη πάει γι άλλα.
ακόμα να πιείς το ξιδάκι;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

H ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΑ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ, ΕΒΓΑΛΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ AYTO TO ΘΕΜΑ. ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΟΦΕΛΟΣ Ή ΤΟ ΣΥΜΦΕΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. KAI ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίε ανώνυμε
αν έβγαλε ο νομάρχης κάποια απόφαση εναντίον της θήβας θα απολογηθούν άλλοι αντ αυτού;

αντε ρε φίλε να δεις την παρέλαση με τα νιάτα της Ελλάδας, το μέλλον της χώρας μας, που απο τον πανικό σου έχεις μπερδέψει τα μπλογκς.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΙΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΑΛΛΕΣ. ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ.
ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΑΙ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΆ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ, ΑΠΟΛΟΓΟΎΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΣΑΝ ΣΤΕΝΗ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ.
Η ΣΙΩΠΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΒΤΗΜΑΤΙΚΑ

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΘΗΒΑ...ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ....ΜΟΝΟ ΜΟΣΤΡΑ

Ανώνυμος είπε...

E κακοί άνθρωποι ,αφήστε τη γυναίκα, πρώτη φορά μετά απο κ'αμποσες δεκαετίες λειτουργεί κάπως αυθύπαρκτα στην πολιτική...αν κι όταν βρίσκει τα σκούρα πάλι στον ...παππού τρέχει...

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ, ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ...(ΠΟΥ ΛΕΙ ΤΟ ΑΣΜΑ)

Ανώνυμος είπε...

αγαπητοί ανώνυμοι
απο τον τρόπο που γράφετε και τις φράσεις που χρησιμοποιείτε τόσο στα blogs όσο και στον κοινωνικό σας περίγυρο, σε αντιπαράθεση με εκφράσεις σας σε κείμενα που υπογράφετε επωνύμως, είναι πλέον γνωστή όχι μόνο η δική σας ταυτότητα αλλά και της παράταξης που εκπροσωπείτε.
Η προσπάθειά σας να δείξετε οτι ανήκετε στο πασοκ και τα στελέχη του αρπάζονται μεταξύ τους απέτυχε. Σας πήρανε χαμπάρι όχι μόνο τα στελέχη του πασοκ αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι του.
Το πασοκ είναι ενωμένο περισσότερο απο ποτέ και οι ενέργειές σας με τις ανεδαφικές αερολογικές σας προτάσεις και λασπολογίες το συσπειρώνουν περισσότερο. Το μόνο που θα πετύχετε είναι αυτη η αναλαμπή του 18% που ήδη έγινε μονοψήφια να πέσει κάτω του 3%.
Ασχοληθείτε με την παράταξή σας, το ανύπαρκτο πρόγραμμά της και κυρίως με τις θέσεις σας που ο καθένας έχει τις δικές του. Όταν γίνεται πολιτική ομάδα το συζητάμε ξανά.
Δεν σας ενοχλούν τα στελέχη του πασοκ αλλά το ίδιο το πασοκ και κυρίως τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπισης που δείχνουν οτι προηγείται στην βοιωτία με το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους νομούς της στερεάς.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΨΗΦΟΥΣ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ.
Εσείς θα εξακολουθείτε να γράφετε λασπολογώντας και εμείς θα σας γράφουμε γελώντας περιμένοντας την χρονική στιγμή που θα εξαφανιστείτε απο την πιάτσα.

Ανώνυμος είπε...

απευθύνομαι στους πρώτους ανώνυμους γιατί οι τελευταίοι είναι για τα μπάζα.

Ανώνυμος είπε...

Βρε Παιδια, πολοι ανωνυμοι!!. Βαλτε κανενα Ψευδωνυμο .θα διευκολυνει την συζητηση...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:47 τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι! Γιατί δεν το λές; Τους φοβάσαι;; Δεν είδες που πάνε στις δημοσκοπήσεις; Η τσιχλόφουσκα Τσίπρα έκανε μπαμ! Έσκασε! Ακούς εκεί να μιλάει για γενιά των 600 ευρώ ότνα το μαμόθρεφτο-βουτυρομπεμπές δεν ξέρει τι πάει να πει ένσημο!!! Τώρα λοιπόν αυτά τα παιδιά μπαίνουν και γράφουν όλο μαλακίες! Τα ίδια κάνουν και στην Άρια. Δεν πήραν όμως είδηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυριανή Κυβέρνηση...Πήραν απάνω τους φαίνεται το γεγονός ότι ο ΓΑΠ ήθελε συνεργασία αλλά αυτοί νόμιζαν ότι ανήκουν σε κανα μεγάλο κόμμα! Ρωτούσαν και προκαλούσαν την Βάσω να μιλήσει για το σωφρονιστικό σύστημα και τώρα πάλι βρίσκουν να γράψουν και πάντα θα βρίσκουν επειδή οι άνθρωποι δεν ΄'εχουν να ασχοληθούν με τίποτα άλλο! Αντί να μας πουν και αυτοί αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτές τις προτάσεις ή να καταθέσουν τις δικές τους, παίζουν με τα σχόλια.... Παιδάκια είναι αστα να παίξουν!!!