Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Εξασθενής αφασία


Κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού περισσεύουν οι εξαγγελίες για σωστή και ποιοτική διαχείριση του πολύτιμου αγαθού. Οι πρακτικές, όμως, είναι εντελώς διαφορετικές. Εδώ και ενάμιση χρόνο στο νερό της Θήβας, ανιχνεύεται καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι βιομηχανίες που το διοχετεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Τα έργα για τη σύνδεση του δικτύου με το Μόρνο θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, μια σειρά από ερωτήματα παραμένουν.
* Τον Ιανουάριο του 2008 η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ) ενημέρωνε την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) ότι σε ελέγχους που πραγματοποίησε κατέγραψε εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες περιεκτικότητες. Λίγες μέρες αργότερα κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά, με στοιχεία για ύποπτες βιομηχανίες.
Το ίδιο διάστημα ο Γ. Σουφλιάς δήλωνε ότι στη Θήβα 15 εταιρείες έχουν κληθεί σε απολογία.
* Τον περασμένο Απρίλιο, 42 πολίτες της Θήβας έκαναν έγγραφη καταγγελία στην ΕΥΕΠ, κατονομάζοντας ως υπεύθυνες τέσσερις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
* Από τότε ώς τον Σεπτέμβριο δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση, οπότε ο Ι. Δερμιτζάκης, επικεφαλής της ΕΥΕΠ, με επιστολή προς την «Ε» (με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ) αποκάλυψε ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε δύο από τις επιχειρήσεις.
* Τελικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι επιθεωρητές ενημέρωσαν για τις ενέργειές τους το δήμο και την επιχείρηση ύδρευσης. Δηλαδή, χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να τους πουν ότι «η μηνυτήρια αναφορά έχει πάρει το δρόμο της» και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. «Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες», μας λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Στ. Χαλβατζής, που συμπληρώνει: «Βάσει αυτών, θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε».
Στη Νομαρχία Βοιωτίας, πάντως, τα βλέπουν όλα καλά: Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο του πόσιμου νερού του Δήμου Θήβας, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν εντός των νόμιμων ορίων. Ωστόσο, δεν μετρήθηκαν το εξασθενές χρώμιο! Οι αναλύσεις αφορούσαν μόνο το ολικό χρώμιο.
Διεθνείς έρευνες
Η νομαρχία υποστηρίζει ότι τηρεί «απαρέγκλιτα» την εγκύκλιο που έβγαλε το 2007 το υπουργείο Υγείας. Ενα έγγραφο το οποίο «ανακαλύπτει» τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης της καρκινογόνου ουσίας παραποιώντας κείμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος των ΗΠΑ, το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο όχι μόνο με την εισπνοή, αλλά και με την κατάποση. Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια και τα πρώτα αποτελέσματα ήρθαν στο φως το Μάιο του 2007.
Ποντίκια ανέπτυξαν κακοήθεις όγκους στο στόμα και το πεπτικό σύστημα μόλις ήπιαν νερό με διαφορετικές δόσεις της συγκεκριμένης ουσίας. Μέχρι σήμερα, όριο για το εξασθενές χρώμιο δεν έχει τεθεί. Τα ευρήματα της μελέτης, όμως, οδηγούν την πολιτεία της Καλιφόρνιας να προτείνει όριο 0,0025 mg/l για το ολικό χρώμιο. Δηλαδή, τουλάχιστον 20 φορές χαμηλότερο από το σημερινό.
Το εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε πρώτη φορά σε γεωτρήσεις του Δήμου Οινόφυτων, οι οποίες σφραγίστηκαν. Τελικά, κατασκευάστηκε διυλιστήριο, το οποίο ωστόσο αδυνατεί να επεξεργαστεί το νερό της Υλίκης με αποτέλεσμα ούτε και τώρα οι κάτοικοι να έχουν καθαρό νερό. Στο δήμο πάντως πιστεύουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν με αναβάθμιση της μονάδας ή εναλλακτική υδροδότηση.
Απο την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: