Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΒΑΣΩ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Με τον Έλληνα Πρέσβη για τις Γερμανικές Επανορθώσεις


Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στην Βουλή των Ελλήνων την 8-7-2010, εμφανίσθηκε ο νεοδιορισθείς ως Πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο Δημήτρης Ράλλης προς ενημέρωση των μελών της επί των θεμάτων της αρμοδιότητος του.
Στον νεοδιορισθέντα πρέσβη η Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, ως μέλος της παραπάνω επιτροπής μετά την γενομένη ενημέρωση και τις ευχές της για καλή σταδιοδρομία στα νέα καθήκοντα του, ενημέρωσε τον κ.Πρέσβη και του επέστησε την προσοχή σε δυο σοβαρά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως νέος Έλληνας Πρέσβης στην φίλη χώρα Γερμανία. Ειδικότερα τόνισε το ζήτημα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, και μάλιστα στις Ελληνικές πόλεις που μαρτύρησαν από την ναζιστική κατοχή όπως π.χ. το Δίστομο Βοιωτίας το έτος 1944.
Η κα Τσόνογλου αναφέρθηκε στον αείμνηστο Ιωάννη Σταμούλη, στον οποίο οφείλεται η πρωτοβουλία να ξεκινήσει στη δεκαετία του 1990 την διαδικασία για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο που προκαλούσε η άρνηση του εκάστοτε Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης να δώσει την απαιτουμένη άδεια για την εκτέλεση της αποφάσεως του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε το 2000 και καταδίκασε το Γερμανικό Δημόσιο να πληρώσει αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου Βοιωτίας.
«Η υπόθεση είναι πλέον ώριμη μετά την ιστορική απόφαση της 11-3-2004, όταν η Ιταλική Δικαιοσύνη, το Δικαστήριο Corte di Cassarione εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Ιταλία είχε αρμοδιότητα να κρίνει επί προσφυγής ατόμου που είχε καταδιωχθεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιταλική Δικαιοσύνη έκρινε εκτελεστή την απόφαση της Λιβαδειάς, με την οποία άρχισε η όλη διαδικασία, ως προς τα δικαστικά έξοδα. Μετά δε την απόφαση αυτή αναμένεται να κηρυχθεί εκτελεστή και η απόφαση για όλο το ποσόν των αποζημιώσεων και αναμένεται η εκδίκαση της ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας.
Επομένως σύμφωνα και με τον Κανονισμό 44/201 του Συμβουλίου της Ευρώπης όταν μια απόφαση κηρυχθεί εκτελεστή σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κηρυχθεί εκτελεστή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της.
Συνεπώς η στάση της χώρας μας πρέπει να είναι διεκδικητική για το επιδικασθέν ποσόν, διότι και στον νόμο βασίζεται και μπορεί να εκτελεσθεί, και όλα τα αντίθετα που επικαλείται το Γερμανικό Δημόσιο περί, δήθεν, ετεροδικίας, παραγραφών κοκ. και αβάσιμα και προσχηματικά είναι και πρέπει να τα αντικρούσουμε με σθένος και επιμονή, προς κάθε κατεύθυνση νομική και διπλωματική».
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η κ.Τσόνογλου αφορά την υπόθεση της επικείμενης επίσκεψης κλιμακίου της επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της «SIEMENS» στο Μόναχο, όπου ζήτησε την συνδρομή του κ.Πρέσβη κάθε δυνατής βοήθειας σε επίπεδο, διπλωματικό, νομικό και διαδικαστικών διευκολύνσεων, ώστε να επιτευχθεί απρόσκοπτα το έργο της επιτροπής, δηλ. η λήψη μαρτυρικών καταθέσεων των πρωταιτίων του σκανδάλου SIEMENS στη χώρα μας.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΟΝΟΝΟΓΛΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑ'ΠΕ Η ΒΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.Α ΡΕ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

12.08
ετσι παντα πριν κοιμηθεις το βραδυ να σκεφτεσαι θετικα. Μόνο που ξέχασες το ΟΥΣΤ!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε μάγκες πολυξεράκηδες ποιο πολιτικο γραφείο εκπροσωπείται; Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι με αυτά που γράφετε εξοργίζεται ακόμη περισσότερο τον κόσμο; Δεν σας βλέπω να έχετε τις ίδιες απόψεις και για τους άλλους. Άρα μην το παίζετε αντικυβερνητικοί. Λαμόγια και χαρτζηλικωμένα της έξουσίας είστε. Ή αλλιώς μισθοφόροι της λάσπης, της συκοφαντίας και της βλακείας η οποία παρεπιμπτόντως είναι ως γνωστόν ανίκητη. Άβε καίσαρ!

Ανώνυμος είπε...

9.44 Επειδη εσύ είασια εγκάθετος/η πολιτικού γραφείου - κι εχεις εργολαβικά τη βασιλική- πρέπει να ναι όλοι? Εχεις ακούσει που λένε πολίτες τού κόσμου?ΟΥΣΤ!!!

Ανώνυμος είπε...

Άν πεις ΟΥΣΤ σε όλους και εγώ μαζί σου....

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΡΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΟΥΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΣΤ
ΜΗ ΜΟΥ ΖΟΡΙΖΕΣΑΙ KAI ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
ΟΥΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΟΥΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΚΟΥΛΙΚΑΚΙ

ΟΥΣΤ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΨΟΦΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΣΤ
ΣΕ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΡΕΕΕΕ.
ΞΥΠΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ. ΓΛΕΙΨΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

ουτε τον κωλο σας δεν ξερετε να γραφετε τιποτακηδες

Ανώνυμος είπε...

μάγκες
ο γιατρός είπε να λεμε πάντα ναι στον ουστ.
δεν γράφετε με ω αλλα με ο η λέξη μη του πάτε κόντρα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ...εκτονώνεται κανείς πλην τού βρισίματος. Βάσω ,στειλτην για μπάνια (η σε κανένα ινστιτούτο αδυναντίσματος).