Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει ορισθεί ως Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί ημέρα προώθησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και διαμαρτυρίας.Με αφορμή αυτή την ημέρα, ο Δήμαρχος Θηβαίων Γεώργιος Δ. Αναστασίου, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ισότητας και αλληλεγγύης, επισκέφθηκε το Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμεΑ «Άγιοι Ανάργυροι», μαζί με τον Αντιδήμαρχο Υγείας κ. Αναστάσιο Καμούτση, φέρνοντας δώρα στα παιδιά (γραφική ύλη και γλυκίσματα) εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων.Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος συνομίλησαν με μέλη του Συλλόγου, την Πρόεδρο κα Αθηνά Ράικου, τον Γραμματέα κ. Δημήτρη Λαζάρου και την Ταμία κα Σοφία Φραμπασκάλη και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΚΔΗΦ προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο, τις ανάγκες των ατόμων με Αναπηρία και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να συμβάλλουν στο μέτρο που αναλογεί στο Δήμο στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ ο κ. Δήμαρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και ίσιοι σε μία ευνομούμενη κοινωνία. Αυτό έρχεται να μας θυμίσει η 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ότι τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται και πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική τους ζωή καθώς και την εργασία τους. Η λήψη μέτρων από πλευράς Κράτους, Δήμων και Περιφερειών για τη βελτίωση της καθημερινότητά τους είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί αποτελεί συνταγματική υποχρέωση αλλά γιατί τίθεται πραγματικό ζήτημα ισοπολιτείας και δημοκρατίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εν δυνάμει μπορούμε όλοι να γίνουμε άτομα με αναπηρία, εμείς, ένας συγγενής ή ένας φίλος μας. Επομένως, οι δράσεις και τα έργα μας θα πρέπει να είναι φιλικές προς τα ΑμεΑ.
Στον Δήμο Θηβαίων, με σεβασμό στον συνάνθρωπο, προσπαθούμε να βελτιώνουμε την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο κοινωνικό περιβάλλον και μεριμνούμε μέσω της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας για την έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων που δίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων ΑμεΑ και την ένταξή τους σε δομές και δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και συλλόγους ΑΜΕΑ και στηρίζουμε τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή μας, προσπαθώντας να βρούμε λύσεις για τη βελτίωσή τους»
________________________________________________________________________________
Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο των Αγίων Αναργύρων:
Ο Σύλλογος ‘’Άγιοι Ανάργυροι’’ ιδρύθηκε το 1990 από γονείς και φίλους παιδιών με νοητική υστέρηση και πρόσθετες αναπηρίες, έπειτα από την ανάγκη των ίδιων των γονέων να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών τους. Είναι σύλλογος αναγνωρισμένος ως «ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ» ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ και εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο.
Η ιδέα των γονιών αυτών αρχίζει και εξελίσσεται σε έργο ζωής , καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες στον αγώνα για την διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά τους. Στόχος η μέριμνα για την προστασία και περίθαλψη εφόρου ζωής των παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας και θέσεως. Έτσι λοιπόν, ο Σύλλογος συμβάλλει στην ίδρυση:
του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου (1990) για παιδιά ηλικίας από 7- 15 ετών
του Ειδικού Νηπιαγωγείου (1993) για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών
του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (2004) (εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) για ηλικίες από 15-23 ετών
-Στη συνέχεια, το 2015 μετά από πολυετείς προσπάθειες και ενέργειες ιδρύεται από τον Σύλλογο το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ
Λίγα λόγια για το Κέντρο:
Βρίσκεται στην Περιφερειακή Οδό Θηβών- Καπαρελλίου, στίχος 2, στο Τάχι Θηβών και το κτίριό του κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε κυρίως από δωρεές φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων και πολιτών, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος στον Σύλλογο γι’ αυτό τον σκοπό. Αφού έλαβε την άδεια λειτουργίας του στελεχώθηκε με επιστημονικό προσωπικό (Νοσηλεύτρια, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Λογοθεραπεύτρια, Ιατρό Νευρολόγο ως επιστημονικό εξωτερικό συνεργάτης) καθώς και γυμνάστρια και βοηθητικό προσωπικό. Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες ηλικίας άνω των 20 ετών χωρίς όριο ηλικίας αποχώρησης. Προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα των οποίων η φιλοσοφία εστιάζει στην ανάπτυξη, την βελτίωση και την κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων, που θα επιτρέψει στα άτομα με ιδιαιτερότητες την, όσο είναι εφικτό, περισσότερη αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίησή τους. Ενισχύει, επίσης, την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Οι Δραστηριότητες και τα Προγράμματα που υλοποιεί είναι τα ακόλουθα:
• Δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης
• Εξωτερικές δραστηριότητες
• Ψυχαγωγικές δραστηριότητες
• Καλλιτεχνικές δραστηριότητες
• Εξατομικευμένα προγράμματα εκμάθησης
• Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: